Care sunt cele mai căutate specializări din IT
Salariile softiştilor reuşesc şi în 2010 să fenteze criza economică, lefurile medii lunare încadrându-se între 350 şi 5.000 de euro
Angajaţii din IT&C rămân în continuare printre cei mai căutaţi specialişti de pe piaţa muncii autohtone. Previziunile pentru anul în curs arată o creştere a şanselor de identificare a unor joburi noi pentru cei care activează în acest domeniu. Reprezentanţii firmelor de recrutare susţin că cei mai „vânaţi” candidaţi sunt aceia care pot ocupa posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java, C(C++, C sharp) şi .Net; administratori IT pentru hardware; dar şi poziţii care cer un nivel de expertiză mult mai ridicat: Solution Arhitect, Information Security Specialist, Business Inteligence Developer.
Domeniul IT&C a dovedit în ultimii doi ani că are una dintre cele mai stabile pieţe ale muncii. Ca un efect direct al crizei economice, fluctuaţia de personal s-a redus semnificativ, angajaţii fiind tot mai puţin dispuşi să rişte un transfer de la o firmă la alta. Nici lefurile medii lunare încasate de softişti nu au suferit ajustări dramatice, companiile preferând o politică de încurajare a coagulării echipelor deja formate.
Potrivit specialiştilor în resurse umane, consultaţi de SFin, salariile IT-iştilor se încadrează între 350 şi 5.000 de euro. Sumele cele mai mici sunt încasate de un Junior Programator care nu are experienţă, dar care deţine o pregătire teoretică bună. În ceea ce priveşte lefurile mari, acestea revin de obicei persoanelor care ocupă funcţii de conducere. „Cel mai bine plătite poziţii sunt cele de experţi tehnici: Senior Software Developer, Senior Hardware Designer, Project manager, dar şi cele de Upper management (şef de departament sau Branch manager). Într-o firmă de profil, un specialist cu ani de experienţă în spate care şi-a dovedit performanţa poate avea un salariu fix mai mare decât o poziţie de basic management sau chiar una de middle-manager. Conform unui studiu realizat de firma noastră în acest an, un Software arhitect câştigă în medie cu 15% mai mult decât un Team leader”, ne-a declarat Şerban Mrejeriu, Human Resources Consultant în cadrul AIMS Human Capital România.
Dacă salariile n-au fost lovite de prea multe modificări, au existat însă scăderi ale veniturilor totale în cazul celor care beneficiau de al 13-lea salariu (bonus foarte utilizat în piaţa de profil), aici angajatorii recurgând la o limitare a acestui stimulent.
Companiile dezgheaţă angajările şi cresc salariile
Pentru anul în curs previziunile sunt destul de optimiste, specialiştii anticipând o revigorare a angajărilor. Roxana Spiridon, director HR Active Soft şi membru HR Club este de părere că de la începutul anului piaţa muncii în domeniul IT&C s-a dezgheţat uşor, companiile fiind mult mai active în ceea ce priveşte noile recrutări. Există însă probleme legate de calitatea profesională a candidaţilor, care în 90% dintre cazuri nu îndeplinesc cerinţele trecute de firme în anunţurile de angajare. „Pregătirea este în neconcordanţă cu postul oferit. Profesioniştii care decid acum să facă o schimbare se orientează pentru pachete financiare mai mari. Aşteptările salariale ale candidaţilor au început să crească direct proporţional cu gradul lor de specializare. Astfel un Programator Senior cere un salariu şi de 1.300-1.500 de euro, pe când un Junior aşteaptă 400-450 de euro”, ne-a explicat Roxana Spiridon.
Studiul realizat de AIMS Human Capital arată că pentru 2010 şi 2011 angajatorii previzionează o creştere salarială pentru toate categoriile de specialişti care va oscila între 14 şi 18%. Companiile de profil vor miza în continuare pe o corelare între performanţele în muncă şi veniturile oferite.
Cine are şanse mai mari de angajare
În ceea ce priveşte specializările pentru care există joburi disponibile, Mihai Moghior, managing partner Brainspotting şi membru HR Club ne-a spus că se caută programatorii pe tehnologii Java şi C/C++, precum şi programatorii web (PHP), administratorii de sistem (Linux/ Unix), administratorii de aplicaţii, dar şi specializările mai rare precum: Solution Arhitect, Information Security Specialist, Business Intelligence Developer. Chiar dacă volumul cererii pentru programatori şi administratori de aplicaţii este mai mare decât în cazul specialiştilor seniori cu competenţe „ fine” , pentru cei din urmă se anunţă perioade foarte bune pentru intervalul următor. La rândul său, Cosmin Bordea, Country HR manager Microsoft România şi membru HR Club indică zonele de suport tehnic şi de vânzări în IT ca fiind generatoare de posibile locuri de muncă pentru cei care activează în acest sector.
Pepiniera IT-işti din ţara noastră continuă să fie bazin de recrutare pentru companii din Europa de Vest, SUA sau Orientul Apropiat. Firmele mari din străinătate merg pe două sisteme de angajare: fie încadrează specialistul în România pentru a deservi clienţi din afară, fie recurg la detaşări temporare. Softiştii de la noi sunt căutaţi datorită gradului de specializare destul de bun, dar şi datorită pretenţiilor salariale care sunt mai mici decât cele din afară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu