Cum, necum (desi nimic pe lumea asta nu se intampla fara sens), ideea acestui articol a picat la fix. Cand nu, nu eu, ci altii din jurul meu erau destul de ocupati cu... infidelitatile.
"Empiric, am impresia ca potentialul de fidelitate feminin este usor mai crescut decat cel masculin - si afirm asta dincolo de stereotipurile sociale care sustin ideea mentionata. Aceasta stare de fapt, in opinia mea, nu se datoreaza neaparat unei vane morale mai dezvoltate in cazul femeilor, ci unei mai bune anticipari a consecintelor propriilor acte, care cred ca face parte intrinsec din spiritul feminin (nu se spune, de altfel, ca barbatii-s mai aerieni si femeile mai cu picioarele pe pamant?). Ramane, totusi, de verificat...
Conditiile de mai sus fiind expuse, nu-mi ramane decat sa intru in subiect. Eu cred in fidelitate, insa mi-e greu sa o definesc. Dictionarul nu ma ajuta cine stie ce, pentru ca mentioneaza ca semnificatii ale cuvantului "fidelitate" ceva destul de ambiguu: "statornicie in convingeri, in sentimente, in atitudine". Total neconcludent. Prin ochii mei, fidelitatea e ceva care tine de viata de zi cu zi, de impartasirea gandurilor si sentimentelor cele mai ascunse. Si nu dispare odata ce relatia "imbatraneste".
La varste fragede, fidelitatea era ceva de genul: "bine, promit sa nu ma duc la film cu alt baiat". Mai apoi, gluma s-a ingrosat si am ajuns sa analizam - ca semn de lipsa a fidelitatii - orice relatie cu o reprezentanta a sexului femeiesc (sau barbatesc, dupa caz). Pe la timpuria maturitate, fidelitatea implica deja sentimente (grave si puternice) usor de ranit (prin lipsa ei) si de intarit - prin dovezi supreme de amor si abnegatie. Acesta este momentul la care fidelitatea devine mai profunda, momentul la care isi permite sa-si ceara drepturile pana acum nebanuite. Ai trait vreodata intr-un cuplu in care aveati voie - lucru stabilit de comun acord intre voi - sa va intrebati reciproc "La ce te gandesti?"? Si daca da, raspundeai intotdeauna sincer? Dar daca in momentul lansarii intrebarii tu te gandeai la fostul tau iubit sau la colegul de grupa care-ti cam facea ochi dulci? Se considera asta o infidelitate? Raspunde sincer. Tocmai din aceste motive nu reusesc eu sa identific exact semnificatia si implicatiile actiunii de a fi statornic in dragoste. Pentru ca devenim, la maturitate, un conglomerat de amintiri, experiente si trairi care ne transforma in persoana pe care ajungem sa o cunoastem si pe care o definim EU. Imposibil ca, pe de-a lungul anilor si iubirilor succesive pe care le-am traversat, sa ramanem puri si lipsiti de reziduuri sentimentale, astfel incat sa putem declara fara urma de minciuna ca suntem 100% fideli legaturii prezente.
Am auzit de multe ori opinii conform carora femeile trebuie sa fie - musai - corecte si statornice, in vreme ce reprezentantii sexului tare pot sa mai zboare si "din floare in floare", caci, nu-i asa?, e in firea lor! Pentru ca nu stiu sa explic stiintific aceasta stare de lucruri, am apelat la ajutorul unui specialist, a carui opinie o gasesti alaturat. In vreme ce noi discutam despre alte lucruri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu