marți, 21 ianuarie 2014
Paulownia Tomentosa Arbori si arbusti meliferi - Dr. Ing. Ion Nicoleta
Paulownia Tomentosa Stend - Familia Scrophulariacea
Paulownia este un arbore ce poate ajuunge pana la 15 m inaltine cu frunze mari si foarte mari (la plantele tinere frunzele pot ajunge pana la 0,5 m). Are o radacina puternica si foarte adanca, cu dimensiuni de 2-3 ori mai mare decat cel al coroanei, ce-i ofera o rezistenta deosebita la vanturile cele mai puternice. Poate fi folosita cu succes la realizarea perdelelor de protectie sau pentru consolidarea tereselor.
Inflorirea Paulowniei este deosebit de decorativa datorita florilor mari, lungi de 5-6 cm, palid-violete, mov-deschis, sau albe, tubuloase, campanulate, mirositoare, reunite in inflorescente mari, erecte si terminale.
Caracteristici melifere
Infloreste intr-o perioada a anului saraca in plante melifere. Are o perioada lunga de inflorire, ce acopera un interval de 30-35 de zile ( sfrsitu luni aprilie- sfrsitu luni mai ) Datorita secretiei mare de nectar, florile sunt vizitate de albine chiar si dupa caderea lor in inflorescenta.
Numaru mare de flori, secretia importanta de nectar, polenul ambundent si de buna calitate, culorile placute si parfumul fin al florilor atrag puternic albinele, conferind acestei specii o mare valoare melifera.
Productia de miere a fost evaloatala cca kg/ha. Mierea obtinuta din florile de Paulownia este de buna calitate, cu parfum placut, delicat si discret.
Arealul de raspandire
Desi este un arbore cu o mare valoare sconomica si ecologica, cu multiple si valoroase utulizari, nu a reusit sa se raspandeasca prea mult in tara noastra, fiind considerata o specie sensibila la ger. Plantatile din tara noastra au avut numai un scop decorativ, didactic si dendrologic. Si totusi, existenta acestor exeplare, de 60-80 de ani, confirma viabilitatea si aclimatizarea acestei specii, ce ar trebui propovate cu mai mult curaj.
Este adevarat ca mugurii florifeli si lujeri neleminficati degera in timpu ierni daca teperatutile ajung la -25 grade C, dar ei se refac cu usurinta in sezonu urmator, compensand pierderile.
Ingheturile timputii de toamna sunt la fel de periculoase pentru Paulownia, provocandu-i degredarea lujerului inca nelemnificat. De aceea, trebuie plantat numai in zonele cu perioada lunga de vegetatie, care sa-i permita lemnificarea lujerilor. luncile raurilor ar putea oferi astfel de conditi.
Este o specie de lumina, desi nu suporta umbrirea. lastareste si drajoneaza bine si are o crestere rapida in primi ani. Exemplarele care se obtin direct din samanata, la varsta de 3 ani pot atinge inaltimea de 5-6m, iar la 5 ani incep sa infloreasca.
Prin crearea unor plantatii energetice de Paulownia ( adica puieti plantati foarte des, cu circuit scurt de productie si regenerare pe cale vegetativa ) pe terenuri abandonate, neproductive, in 10-20 de ani se poate realiza o baza serioasa de materie prima lemnoasa, de mare valoare, iar pana la exploatarea lemnului se poate beneficia de valoarea melifera a florilor. Inca din primu an de vegetatie, se pot recolta lujerii lemnosi pentru araci sau pentru foc.
Valoarea si calitatea ridicata a lemnului de Paulownia este mentionata in toate lucrarile de specialitate, subliniindu-se ca pretul de achizitie pe piata este mai mare decat cel al lucului negru (Juglans nigra)
Avantajele economice descrise mai sus conduc la concluzia ca Paulownia merita o atentie mai mare din partea noastra.
Inmultirea se face prin seminte. Un arbore de 5-6 ani, intra deja pe rod, poate produce cateva milioane de seminte. Fructul, care este o capsule lemnoasa, ovoida, contine numeroase seminte mici, de aceea cel mai usor se inmulteste prin semanta, dar prezinta dezavantajul ca trebuie sa se dispuna de o sera sau de o rasadnita calda.
Semintele se recolteaza in septembrie si se seamana imediat. Pentru ca smintele sunt foarte mici, semanatu se face numai in ladite, care se pun intr-o sera calda sau in rasadnite incalzite biologic.
Plantatile puietilor in locul definitiv se face primavara, dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii. Dupa plantarea puietilor se face receparea ( adica taierea puietilor de la suprafata solului ), iar din lastarii crescuti pana in mai - iunie se aleg cei mai vigurosi.
Pentru a se obtine in inaltime a trunchiului, se indica taierea ramurilor de jos, astfel incat sa se pastreze in varf 3-4 ramuri. Operatiunea continua in anii urmatori, pentru ca trunchiul sa fie curatat pe 4 - 6 m, pana la primele ramuri.
Daca in primul an de la plantare are conditii meteo nefavorabile si puietul degera, se repeta receparea. Puietii care sunt distrusi pana la nivelul solului ar putea sa se refaca viguros din lastari. Ingheturile timpuri afecteaza si exeplarele mai varstnice, de aceea este indicat ca puieti sa fie protejati peste iarna.
Adesea Paulownia este confundata cu Catalpa bignonioides Walt. - Fam Bignoniacea, datorita frunzelor si florilir asemanatoare. Deosebirea intre ele apare datorita pastailor, care la catalpa sunt pendule si atarna, in timp ce la Paulownia este erecte.
Catalpa este un arbore de 15 m, cu cronamentul larg si lujeri vigurosi. Frunzele sunt mari, de 10-20 cm, codiforme, cu petiolul foarte lung. Florile sunt mari, de 5-6 cm, albe, cu pete purpurii si dungi gablene in interior, grupate in panicule late, piramidale.
Catalpa este o specie care necesita caldura si umezeala, fiind mai rezistenta la geruri ca Paulownia. Este pretuita pentru frumusetea florilor si se cultiva prin parcuri, in mod individual si in grupuri.
Sursa: Arbori si arbusti meliferi - Dr. Ing. Ion Nicoleta
Comanda : https://luciancovaci.wordpress.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu