Nu doar in Europa se innaspresc legile impotriva file sharing-ului si a pirateriei. Si SUA se pregateste sa adopte dispozitii similare, pentru ca in noua lor viziune descarcatul de fisiere care incalca drepturile de autor este acelasi lucru cu furtul din magazine… Fapt deloc adevarat.
Dar cine mai tine cont, cand ne gandim ca aceste legi sunt sponsorizate de marile case de productie de filme si muzica… Care, in ciuda incasarilor colosale rezultate din preturile practicate, nu tocmai accesibile tuturor, acuza pierderi de cateva milioane $ anual si se simt amenintate de un faliment virtual.
Mai mult, studii recente arata ca pirateria aduce pierderi neinsemnate caselor de productie, pentru ca majoritatea celor ce folosesc astfel de practici nu ar avea bani pentru achizitia legala a respectivului continut. Chiar ajuta in unele instante, crescand notorietatea si penetranta acestor produse. Alte studii indica faptul ca aproape toata lumea, voit sau nu, incalca zilnic drepturile de autor.
Detalii exacte despre noile legi nu au fost facute publice. Dar s-a specificat ca se va da o lupta continua impotriva pirateriei, pe de o parte pentru a descuraja utilizatorii in a descarca de pe Internet continut care incalca drepturile de autor, iar pe de alta parte pentru a inchide toate marile site-uri de file sharing, atat din SUA cat si din alte tari.
Dar poate cea mai aberanta masura este asa numita “incalcare iminenta”, care va fi supusa votului Congresului ceva mai tarziu in 2010. Aceasta ar permite pedepsirea utilizatorilor care ar urma sa incalce drepturile de autor. Adica daca cineva ar cauta pe Google “Avatar torrent” automat ar fi bun de plata. Si eu care credeam ca rolul legilor este de a-i apara pe cei multi si slabi de cei puternici si putini…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu