Ce este viata unui fumator? Sau mai bine spus, ce este "fumatul"? Este el benefic pentru noi sau pentru cei din jurul nostru? Cu siguranta , o multime de oameni, fumatori sau nefumatori, femei sau barbati, tineri sau batrani, se intreaba la ce este bun fumatul? Pentru a avea o viata mai reusita, cu siguranta nu. Dar totusi, cum arata viata unui fumator?
Nu trebuia ca lucrurile sa se intample asa. Rodica stia ca, fumand, isi scurteaza viata. "Dar ce conteaza" spunea ea , "daca voi trai optzeci sau numai saptezeci si cinci de ani? In fond, pot sa ma las se fumat cand vreau".
Dar, cu totul pe neasteptate, la numai patruzeci si cinci de ani, a trebuit sa auda teribilul verdict: cancer pulmonar inoperabill.
Ca la majoritatea celor ce fumeaza, boala s-a raspandit in organism inainte de a fi descoperita, astfel ca , in monentul stabilirii diagnosticului, era mult prea tarziu pentru o interventie chirurgicala curativa.
Aruncand acum tigarile, Rodica a avut puterea de vointa de a se lasa de fumat si , intr-o incercare disperata de a castiga cateva luni de viata, accepta sa treaca prin neplacerile chimio si radioterapiei.
Fara intentia de a deveni o fumatoare pasionata, a inceput cu cate o tigara, in liceu, pentru ca "aproape toate coegele faceau la fel". Era convinsa ca niciodata nu va deveni sclava obiceiului, nu va ajunge la dependenta.
Absolvind liceul, au urmat anii de studentie si , mai curand decat s-ar fi asteptat , teribila realitate a devenit evidenta: la fel ca 95% dintre cei care incep sa fumeze, Rodica a ajuns sclava tutunului.
Dupa cateva incercari nereusite de a renunta la fumat, s-a resemnat.In fond, fumatul ii oferea o placere in plus si s-a hotarat sa mai astepte pana va fi mai in varsta sau pana cand va observa ca obiceiul dauneaza intr-adevar sanatatii. Atunci se va lasa de fumat pentru totdeauna.
Din nefericire, prima ei problema de sanatate a fost si ultima : cancer pulmonar si faza terminala. In momentul aflarii diagnosticului a avut puterea de vointa, a carei lipsa o deplangea mereu, de a deveni nefumatoare de la o zi la alta. Cat de trist ca era mult prea tarziu! Dupa cinci luni, familia si pritenii o conduceau la locul de veci....
O poveste destul de trista, cu un final tragic, dar care nu reuseste sa convinga nici macar 1% din fumatori sa se lase de acest viciu.
"Sa te lasi de fumat nu-i greu. Pana acum m-am lasat de o suta de ori!" Cu totii cunoastem aceasta butada, care, cu o aparenta seninatate, reda tristul adevar ca, pentru foarte multi, nu echiar asa de usor sa renunte la acest viciu.
Totusi, in ultimii 40 de ani, numai in Statele Unite ale Americii , peste 45 de milioane de barbati si femei au scapat de tutun. Si ceva ce au putut face 45 de milioane de oameni nu poate fi prea greu. Este adevarat, renuntarea la fumat e de 8-10 ori mai anevoioasa decat renuntarea la bauturi alcoolice. In prezent, intre 5 si 8 milioane de oameni isi pierd viata in fiecare an din cauza fumatului....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu