Conform cifrelor publicate de ZDNet.com, piata de publicitate online a crescut constant inca de la inceputul anului 2003 si se asteapta ca, in 2005, sa depaseasca, pentru prima oara, suma de 10 miliarde USD, adica dublu fata de nivelul anului 2004.Advertiserii au pompat aproape 3 miliarde USD in campanii online pe parcursul lunilor aprilie-mai-iunie 2005, cu 26% mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent si cu 7% mai mult fata de primul trimestru al lui 2005. IAB si Pricewaterhouse Coopers au publicat drept cifra exacta 2,985 miliarde USD.
Site-ul Underclick.ro comenteaza cifrele. Astfel, piata de publicitate online se afla in al 10-lea trimestru consecutiv de crestere, cu un nou record in ultimul trimestru ca si cifra globala neta cheltuita pe publicitatea online. Publicitatea pe motoarele de cautare continua sa domine in aceste cifre, detinand un procent de 40% din cheltuielile efectuate.Marketerii si agentiile au recunoscut Internetul ca fiind un mediu critic pentru atingerea audientei, precum si un mediu propice pentru promovarea brandurilor, care are si avantajul interactivitatii.Tot la nivel mondial, publicitatea prin bannere a crescut cu 26%, putin mai scazut fata de publicitatea prin reclame text, cotate la o crestere de 27%, conform IAB. Alta mare crestere o au asa zisele sisteme de "referrals", care au inghitit 347 de milioane USD, cu o crestere de 6%.Pe de alta parte, cea mai mare scadere o inregistreaza "programele de sponsorizare", care sunt in declin constant de la un an la altul, atingand abia 57 de milioane USD.
Faptul ca in ultimii ani, Internetul a devenit un mediu tot mai accesat, explica aceste cresteri ale cifrelor rezultate din publicitate. Cu cat numarul de persoane care acceseaza Internetul pentru stiri, informatii, comunicare sau entertainment este mai mare, cu atat piata se dezvolta. Dar ce se intampla la nivelul Romaniei?
Revista Link a organizat in luna decembrie 2005, la Grand Caf?Š Galleron, o masa rotunda la care au participat greii industriei de publicitate online: Orlando Nicoara (General Manager NetBridge Investments), Calin Fusu (General Manager Neogen), Calin Rotarus (Online Sales Director ARBO media), Val Voicu (Marketing & Sales Manager iMedia), Vlad Stan (General Manager Vodanet), Ciprian Stavar (Interactive Media Director Vodanet Media), Alin Zainescu (General Manager Newmedia Agency), Dragos Dehelean (General Manager Selenis), Adina Vasilescu (General Manager Business Online), Madalin Matica (Director of European Operations DotCommerce) si Antonio ?‰ram (Business Development & Strategy Manager DotCommerce).
Scopul intalnirii a fost de a identifica stadiul actual al pietei, tendintele de evolutie si conceptia publicului consumator autohton asupra "New Media". Conform cifrelor furnizate de principalii jucatori, piata romaneasca de publicitate online a depasit in 2005 pragul de 2 milioane de Euro. Insa, aceasta valoare reprezinta doar 0,02% din totalul spending-ului pe Internet la nivel mondial.
Important este, insa, comportamentul advertiserilor vis-a-vis de publicitatea online si ce se intampla cu aceasta piata la nivelul Romaniei. Daca ne raportam la cresterea gradului de utilizare a Internetului, nu este deloc greu sa intuim viitorul online advertising-ului. Internetul a devenit o componenta obisnuita in viata multora dintre noi.
Ati incercat vreodata sa va imaginati, macar pentru o clipa, ce ati face daca Internetul si e-mail-ul ar disparea maine?
Utilizarea Internetului, strans legata de cresterea pietei
Potrivit ANRC, peste 4 milioane de romani navigheaza pe net. Pana la jumatatea anului 2005, numarul conexiunilor de acces la Internet s-a dublat fata de finele anului 2004, ajungand la aproape 2 milioane. Facand o medie de 2 utilizatori per coneÂxiuÂne, ANRC a estimat, astfel, numarul romanilor internauti.
"Accesul la Internet nu mai este o problema pentru piata de publicitate online", a apreciat Orlando Nicoara (General Manager NetBbridge Investments) in cadrul mesei rotunde organizate de Link. "4 milioane de utilizatori reprezinta o premisa de succes pentru o piata in crestere", a adaugat el.
Cu toate acestea, comparativ cu Uniunea Europeana, suntem codasi la utilizarea Internetului. Un studiu al Biroului European de Statistica Eurostat arata ca angajatii romani au utilizat in 2004 Internetul in proportie de 19%, fata de o medie de 60% in randul salariatilor din UE.
Rata de utilizarea a Internetului de catre angajatii bulgari s-a plasat anul trecut la fel ca in Romania, la 19%, in timp ce 33% dintre salariatii maghiari si 36% dintre cei polonezi au folosit acest mijloc de informare si comunicare. In Romania, Internetul a fost utilizat, cu precadere, de catre studenti in proportie de 51% si de cei cu studii superioare, respectiv 49%.
La nivelul intregului an 2004, 12% dintre romani au folosit Internetul, comparativ cu media europeana de 47%. Cresterea numarului de utilizatori la 4 milioane in 2005, inseamna o crestere procentuala de 4 unitati, in prezent 16% din populatia Romaniei folosind Internetul.
Totusi, cifra este inca mult mai mica decat media europeana si ar putea explica, intr-o anumita masura, cota de piata de 0,02% a publicitatii online romanesti.
Sursa : www.hotnews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu