Puterile vindecatoare ale naturii sunt vechi de cateva secole, dar recent au aparut dovezi stiintifice legate de “retetele verzi” si faptul ca acestea sunt exact ceea ce doctorul ar recomanda.
Notiunea de medicina ca tratament este la fel de veche, dar in ultimii ani au fost gasite probe pentru a demonstra veridicitatea puterilor vindecatoare ale naturii.
Potrivit unui medic australian, cercetatorii au stabilit o baza credibila pentru “retetele verzi”, mai precis pentru cazurile in care doctorii recomanda contactul cu natura pentru diferite afectiuni si pentru afirmatia ca parcurile sunt considerate o sursa nationala de sanatate.
“Persoanele care au acces la locatii apropiate au aratat ca sunt mai sanatoase, in general, decat altele, dar si mult mai multumite de viata lor, in marea ei parte”, declara Dr Mardie Townsend, medic asociat al Scolii de Sanatate si Dezvoltare Sociala a Universitatii Deakin din Melbourne, care a revolutionat studiile de cercetare legate de conexiunea dintre oameni si natura.
A avea acces la mediile naturale atragatoare incurajeaza activitatea psihica si fizica, acest lucru avand beneficii evidente. De asemenea, are un efect de calmare, reducere a stresului si a tensiunii arteriale, chiar si a colesterolului.
Privitul naturii poate vindeca
Doar prin a privi natura va puteti vindeca. In anii 1980 si 1990, numeroase studii au demonstrat ca observarea naturii ofera o gama de beneficii pacientilor din spitale, functionarilor din birouri, persoanelor din inchisori si soferilor profesionisti.
Mai putin stres, tensiune arteriala mai scazuta, mai putine dureri de cap, o satisfactie mai buna la munca si recuperare mai rapida in cazurile post-operatorii, toate acestea au fost legate de festinul ochilor, oferit de peisajele naturale.
Dr. Mardie Townsend spune simplu: “Castigam viata uitandu-ne la viata”.
“Privind fiinte vii, nu ne mai simtim ca si cum am trai intr-un vid. Chiar si privind un film despre natura sau cateva fotografii cu peisaje putem sa cream o diferenta pozitiva.
Riscul afectiunii “deficit de natura”
Dr. Mardie Townsend declara ca “deficitul de natura”, un termen vehiculat de jurnalistul american Richard Louv, are baze stiintifice.
Cartea scrisa de Louv, “Ultimul copil din paduri: Salvarea copiilor nostri de deficitul de natura”, a atras foarte multa publicitate si a pornit discutii despre costurile fizice, mentale si spirituale ale cresterii unei generatii de copii care sunt din ce in ce mai alienati de lumea naturala.
Pericolul reprezentat de straini, parintii ocupati si programul foarte incarcat dinainte si dupa scoala conduc la reducerea capacitatii copiilor de a se mai juca liber in mijlocul naturii sau cel putin in mediul exterior.
Tehnologia sub forma de cutii cu raze X, televizoare, telefoane mobile si computere ocupa o parte importanta in spatiul mental al copiilor, in special in week-end-uri. Iar asta duce cu siguranta la un deficit de naturii.
Odata cu cresterea densitatii urbane, curtile din spatele casei s-au pierdut si nu sunt inlocuite cu parcuri accesibile adecvate. Aceasta deprivare de mediu arunca o mare greutate asupra capacitatii oamenilor de a trai niste vieti de o calitate buna.
Cresteti doza zilnica de “verde”
* plimbati-va prin parcurile din apropiere. Luati pranzul acolo.
* petreceti mai mult timp in gradina.
* daca nu aveti o gradina, cultivate legume sau flori, pe balcon, veranda, hol sau pervaze.
* inscrieti-va intr-un grup de voluntari pentru protectia mediului.
* inscrieti-va intr-un club pentru drumetii si catarari.
* puneti ghivece cu plante si la birou sau in spatiile in care lucrati
* atarnati fotografii cu scene din natura, mai ales daca nu aveti vedere la exterior.
* uitati-va la emisiuni despre natura.
* stabiliti o “ora verde”, ca traditie a casei, timp alocat strict contactului cu natura.
Profitati la maxim de darurile naturii, pentru a va deconecta de la aparatele care ne tin in tensiune negativa maxima toata ziua!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu