Psihologia plansului. O partida buna de plans chiar ajuta?
Un partida buna de plans ne face adesea sa ne simtim mai bine si sa privim in perspectiva. Mai nou, studiile au descoperit ca beneficiile plansului depind in totalitate de unde si cum are loc “episodul de plans”.
Psihologii Universitatii din Florida de Sud, Jonathan Rottenberg si Lauren M Bylsma, impreuna cu colegul lor Ad JJM Vingerhoets de la Universitatea Tilburg, au analizat experimente detaliate pe mai mult de 3000 de experiente de plans, care au avut loc in afara laboratoarelor.
Cercetatorii au descoperit ca majoritatea respondentilor au declarat imbunatatiri ale starii de spirit.
Studiile pana la aceasta data nu au aratat o imagine clara a beneficiilor plansului, in mare parte deoarece rezultatele par a depinde de modul cum este studiat plansul. Cercetatorii au intampinat o serie de provocari pentru a studia cu acuratete comportamentul plansului intr-un cadru de laborator.
Voluntarii care plang in laborator, adesea, nu descriu experienta lor ca una care ii face sa se simta mai bine. Mai mult, plansul in laborator duce la rezultate neplacute, participantii simtindu-se mai rau. Acest lucru poate fi cauzat de conditiile stresante ale studiului in sine, precum faptul ca sunt inregistrati sau priviti de un asistent al cercetatorilor. Astfel pot aparea emotii negative, cum ar fi rusinea, care neutralizeaza efectele pozitive benefice, asociate de obicei cu plansul.
Totusi, aceste studii de laborator au furnizat descoperiri interesante despre efectele fizice ale plansului. Plangaciosii prezinta efecte de calmare precum o respiratie mai lenta, dar experimenteaza si stress si iritare, incluzand ritm crescut al inimii si transpiratie.
Ceea ce este interesant este ca starea de calm dureaza mai mult decat iritarea neplacuta. Efectele de calmare pot aparea mai tarziu si pot depasi reactiile stresante, majoritatea persoanelor avand tendinta sa isi aminteasca numai partea placuta a plansului.
Cercetarile au aratat si ca efectele plansului depind si de persoana care varsa lacrimile. Spre exemplu, indvizii care sufera de anxietate sau afectiuni ale starilor de spirit sunt mai putin predispusi de experimenteze efecte pozitive ale plansului.
Acum, in functie de fiecare persoana in parte, plansul are efectele lui. Analizati putin daca si la voi efectele sunt benefice sau nu, dar nu va puneti pe plans in fiecare zi, doar doar de vor aparea efecte pozitive care sa va uimeasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu