Patru vicii, si anume fumatul, alcoolul, lipsa de activitate si alimentatia proasta te pot imbatrani cu pana la 12 ani, sugereaza un nou studiu realizat de cercetatorii britanici.
Studiul a implicat un numar de 5,000 de adulti britanici, al caror stil de viata a fost analizat timp de 20 de ani.
In medie, 314 persoane implicate in studiu aveau toate cele patru vicii. Dintre acestia, 91 au murit pe perioada studiului, in procente fiind vorba de 29%. In schimb, in cazul a 387 de persoane sanatoase, care nu prezentau nici unul dintre viciile respective, au murit doar 32 de persoane, adica 8%.
Cei mai riscanti factori erau: fumatul, consumarea a mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi la barbati si mai mult de doua bauturi zilnic la femei; mai putin de doua ore de activitate fizica pe saptamana si includerea in alimentatie
a legumelor si fructelor mai rar de trei ori pe zi.
Aceste obiceiuri gresite cresc riscul decesului si i-au imbatranit cu 12 ani pe subiectii din grupul cu vicii, spre deosebire de persoanele din grupul cu un stil de viata sanatos
, a spus Elisabeth Kvaavik de la Universitatea din Oslo.
Grupul cu un stil de viata sanatos implica persoane nefumatoare sau persoane care au renuntat la fumat; femei care obisnuiau sa bea mai rar de doua bauturi alcoolice zilnic si barbati care consumau mai putin de trei bauturi zilnic; persoane care faceau sport timp de cel putin doua ore pe saptamana; persoane care consumau fructe si legume de cel putin trei ori pe zi.
"Nu trebuie sa ai un stil de viata perfect pentru a face parte din grupul considerat sanatos", a spus Kvaavik. "De exemplu, un morcov si un pahar de suc de portocale sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de legume si fructe in cazul unui adult".
Specialistii recomanda in cazul activitatilor fizice, o ora jumatate - doua ore pe saptamana, iar in cazul cantitatii zilnice de legume si fructe echivalentul a patru cani.
Participantii la studiu, in numar de 4,886, erau britanici cu varste de 18 ani si peste, sau 44 de ani si peste. Acestia au raspuns la intrebari referitoare la obiceiuri zilnice si stil de viata
.
Certificatele de deces au fost cercetate timp de 20 de ani. Cea mai comuna cauza a mortii a constat in boli de inima si cancer, ambele puse in legatura cu un stil de viata nesanatos.
Kvaavik spune ca rezultatele studiului sunt aplicabile oriunde in lume, chiar daca acestea s-au rezumat la adulti britanici.
Un cercetator al sanatatii publice, June Stevens, de la Universitatea din Carolina de Nord, a spus ca rezultatele reprezinta o continuare a altor studii care au urmarit legatura dintre obiceiurile de viata sanatoase si longevitate.
Rezultatele studiului nu demonstreaza neaparat ca o persoana care are un stil de viata sanatos traieste mai mult decat cei care nu il au, insa o viata cu vicii incluse asigura cu siguranta o imbatranire prematura, a mai spus Stevens.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu