Marca Becel subliniaza mereu faptul ca activitatea fizica formeaza, impreuna cu o alimentatie echilibrata, baza unui stil de viata sanatos si este, de asemenea, foarte importanta pentru mentinerea sanatatii inimii. In plus, activitatea fizica este un foarte bun antidot pentru stres, fiindca ne ajuta sa ne relaxam si sa dormim bine.
Cu totii stim cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatatea si starea noastra de bine. Daca facem miscare in mod regulat, ne reducem riscul de a ajunge sa suferim de boli cardiovasculare si alte afectiuni precum obezitatea si diabetul. Insa foarte multi dintre noi doar vorbim despre cat de importanta ar fi activitatea fizica pentru noi, dar nu facem miscare aproape deloc. Intinderea mainii dupa telecomanda si drumul pe care-l facem seara tarziu din fotoliu pana la pat "nu se pun"!
Beneficiile apar inca de cand incepi sa faci miscare
Daca simti ca ai o stare de oboseala prea mare ca sa mai ai si activitate fizica, alege o varianta moderata, precum o plimbare usoara in aer curat, care, in plus, este si relaxanta. Tine cont de faptul ca e suficient sa ai zilnic o activitate fizica moderata ca sa obtii efecte benefice pentru sanatatea ta - precum imbunatatirea circulatiei sangelui sau o oxigenare mai buna a plamanilor. De exemplu, poti sa urci scarile in loc sa iei liftul sau sa cobori din autobuz cu o statie mai devreme si sa mergi pe jos pana acasa. Sunt atatea moduri simple prin care poti deveni o persoana mai activa.
Mai jos iti oferim si alte idei.
Doamne pe bicicletaIncearca sa ajungi la 30 de minute de miscare pe zi
Incearca sa faci cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata in majoritatea zilelor saptamanii. Incepe usor, facand miscare o data sau de doua ori pe saptamana, apoi creste treptat frecventa si durata activitatii fizice. Nu te ingrijora daca la inceput ti se pare ca 30 de minute de activitate fizica inseamna prea mult dintr-o data. Propune-ti 3 sesiuni de 10 minute, apoi, dupa cateva saptamani, incearca sa atingi 30 de minute.
* Pe masura ce te apropii de sfarsitul exercitiului fizic, incetineste, nu te opri brusc.
* Incearca sa fii o persoana mai activa in viata de zi cu zi.
* Daca exercitiul fizic pe care ti l-ai propus este o plimbare pe jos, evita zonele poluate - alege un parc cu multa verdeata sau macar o zona cu aer mai curat.
* Incearca sa ai activitati fizice cat mai variate, astfel incat sa-ti exersezi grupe de muschi diferite.
* Fa activitate fizica in mod regulat. Ca sa te asiguri ca, odata ce ai inceput, te tii de programul pe care ti l-ai propus, aranjeaza sa faci miscare impreuna cu un prieten/o prietena, fiindca va veti sustine reciproc si e mult mai probabil ca, in acest fel, sa faceti miscare in mod regulat.
* Propune-ti sa faci suficienta miscare cat sa ajungi sa simti ca te-ai incalzit si ca simti o usoara dificultate cand respiri, dar nu cat sa ajungi in stadiul in care de-abia mai respiri si nici macar nu mai poti vorbi.
* Nu fa miscare pana simti durere. Daca simti ca te dor muschii sau orice altceva, opreste-te.
* Daca ai de gand sa faci exercitii fizice mai viguroase, iti recomandam sa consulti mai intai medicul, in cazul in care esti in perioada de recuperare de dupa o boala, ai o afectiune sau o problema cu articulatiile despre care crezi ca se vor agrava din cauza activitatii fizice, sau daca esti in varsta de peste 40 de ani - in cazul barbatilor sau in varsta de peste 50 de ani - in cazul femeilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu