Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 26 iunie 2010

Lentilele de contact

Te-ai plictisit sa porti mereu aceiasi ochelari? Vrei o schimbare, poate chiar si a culorii ochilor? Lentilele de contact s-ar putea sa fie o solutie!
Lentilele de contact sunt niste bucatele din plastic cu ajutorul carora poti vedea clar si fara ochelari. Ele se sprijina direct pe cornee (prima lentila a ochiului) si sunt mentinute pe loc datorita filmului lacrimal prezent tot timpul.

In zilele noastre exista o mare varietate de lentile de contact. Tipul care ti se potriveste cel mai bine depinde de problema de vedere pe care o ai si de stilul tau de viata. Medicul oftalmolog iti va spune care este varianta cea mai buna pentru tine.

Cine are nevoie?

Cel mai frecvent, lentilele de contact se folosesc ca substitut al ochelarilor - pentru corectia diferitelor vicii de refractie (astigmatism, miopie, hipermetropie).

In afara acestor lentile de contact cu dioptrii, mai exista si lentile de contact terapeutice, folosite in tratamentul anumitor afectiuni oculare.

Cat despre lentilele de contact colorate, folosite in scop cosmetic pentru modificarea aparenta a culorii ochilor (a irisului), acestea nu mai au nevoie de prezentare, intrucat sunt cunoscute tuturor.

Cateva amanunte importante!

Este important ca lentilele de contact sa fie prescrise de catre medicul oftalmolog, dupa un consult prealabil, pentru ca exista anumite situatii care contraindica folosirea acestora. De exemplu, o artrita severa la maini face dificila utilizarea (aplicarea si indepartarea) lentilelor de contact.

Medicul va tine cont de tipul problemei de vedere, de forma ochilor, de afectiunile oculare care contraindica purtarea lentilelor de contact (ochiul uscat, alergii oculare etc.) sau alte afectiuni medicale.
Un alt aspect de care medicul va tine cont este mediul in care iti desfasori activitatea, intrucat purtatorii de lentile de contact trebuie sa se fereasca de mediile cu fum, praf, nisip.

Dupa ce medicul ti-a dat "unda verde?, iti va prescrie lentilele pe baza unor masuratori speciale si iti va da anumite sfaturi cu privire la modul de utilizare si de intretinere. Nerespectarea acestor instructiuni de utilizare ridica riscul aparitiei complicatiilor oculare.

Tipuri de lentile de contact

Lentilele de contact pot fi impartite in doua mari tipuri: moi si dure (rigide).

Lentilele moi sunt cele mai populare. Sunt confectionate dintr-un material plastic flexibil care absoarbe usor apa (ceea ce permite schimburile de oxigen si dioxid de carbon).

Din categoria lentilelor moi fac parte lentilele conventionale (se inlocuiesc la sase luni sau la un an), lentilele de o zi si lentilele cu inlocuire frecventa (scad mult riscul de infectie) - la doua saptamani (sau mai repede), lunar, bilunar sau la trei luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu