Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

duminică, 31 octombrie 2010

Cum iti dai seama ca el e alesul?

M-am indragostit! Si el m-a cerut de nevasta. Am insomnii, n-am pofta de mancare. Mi-e frica. Teama din cate stiu trebuie infruntata. Asta inseamna sa-i spun “da”? Am ajuns la terapeuta mea azi, terorizata de aceasta cerere in casatorie. Am urlat cat m-a tinut gura: Nu vreau sa ma marit! Nu cred in casatorie! Nu vreau sa-mi pierd libertatea. Si cu el ce fac? Cum o sa suporte un “nu”? Cum o sa mearga mai departe? Divorteaza. Ani de zile am asteptat sa fie al meu. Si acum? Cand este liber eu fug. Cat am sa mai fug? Este un spectacol tragic. Durerea a intrat in casa lui. I-am zis ca nu sunt pregatita. A inghetat.
Acum doua luni am aflat ca mama mea a fost batuta de tatal meu. Dupa multi ani, tacerea s-a ridicat si adevarul a iesit la iveala. Am intrebat-o pe mama, “eu unde eram cand tatal meu te batea? Andreea, erai mica, nu intelegeai, aveai 3 ani.” Nu intelegeam? Asta-i parerea ta? De ce crezi ca fug de toti barbatii care vor mai mult de la mine? De ce crezi ca am cautat iubirea la sanul barbatilor insurati? De ce crezi ca ma inspaimanta gandul casatoriei?
Atmosfera familiala in care am crescut si-a pus amprenta asupra personalitatii si dezvoltarii mele afective. N-am vazut si stiut ce-nseamna iubirea, tandretea, siguranta. La trei ani imi priveam mama ingenuncheata de un barbat, care purta nobilul nume de “tata”. Femeia care ma hranea era in pericol si eu ma simteam neputincioasa, nu puteam face nimic ca s-o salvez, n-o puteam ajuta, eram prea mica. Fetelor, sufletul meu plange, urla, fuge de iubire. De mica m-am hranit cu mesaje toxice. Am preluat toate fricile de la mama mea. De la ea am invatat sa lupt pentru viata mea, fara sa ma bazez pe nimeni. Si acum, am tot ce mi-am dorit, mai putin iubirea. Sunt fericita? Pot sa traiesc fara casatorie? Ce-o sa aleg? N-am sa iau azi o decizie. Ti-am scris tie. Nu stiu altceva ce sa fac.
Relatia si atmosfera familiala sunt primele care-si pun amprenta asupra personalitatii si a “dezvoltarii tale personale”. Ai avut norocul sa ai niste parinti iubitori, grijulii, prezenti? Te-ai scos! :-)
In cazul in care parintii nu te-au iubit, ba chiar te-au respins, abandonat, abuzat, neglijat, astazi nu iti este atat de usor sa-ti construiesti o viata familiala. De unde stiu? Din experienta personala, din mailurile ce le primesc de la fetele mele de pe blog, din cartile de specialitate, de la uica Freud si studiul psihologiei. Da..educatorii nostrii sunt responsabili de ce si cum simtim si traim astazi. Cum te intelegi cu barbatii?
Cred ca aspectul cel mai important in acesta calatorie spre sufletul celuilalt este nivelul tau de autocunoastere. Te cunosti? Stii cine esti? Cat valorezi? Ce nevoi ai? Ce poti si ce nu poti tolera la un barbat? Cum vrei sa arate el? Cum iti doresti sa se comporte? De ce spun asta? Fiindca e absolut esential sa stii cine esti si ce nevoi ai. Nu poti merge spre el, nu poti alege un barbat potrivit tie, daca nu te intelegi si nu stii cum te simti cel mai bine cu tine.

Ce relatie ai cu oglinda? Iti place ce vezi in ea?
Nu vin sa-ti spun ce sa simti, cum sa simti, ce sa faci, sau sa crezi anumite lucruri despre  iubire, ci vin sa te invit intr-o scurta calatorie de cunoastere a celuilalt gen, masculin. Pentru ca singurul adevar in iubire este sa-l intelegi si sa-l accepti pe celalalt asa cum e, cu bune si rele. Azi e inger, maine e demon. Il iubesti la fel? Sau si pe tine te doare cand celalalt iti spune ca:

Te-ai schimbat! De ce nu mai esti ca la inceput?

Cum poate cineva sa ramana la fel ca-n prima zi, sau sa inghete intr-o singura manifestare? Suntem fiinte in transformare, viata este evolutiva, crestem, ne cultivam, cum imi ceri sa raman la fel ca-n prima zi?
Nu ma accepti asa cum sunt, asta inseamna ca respingi ce vine din mine.  Nu pot sa fiu doar vesela si indragostita de viata, sa-ti raspund la fiecare cerere si dorinta, nu pot sa te incant ca-n prima zi. Nu mai sunt la fel.
Nu pot sa ma prefac ca simt cand nu simt, nu pot sa fiu femeia pe care ti-o doresti azi. Si cand respingi ce-ti dau, teama, insecuritate, raceala, ma incurajezi sa fug si sa nu mai privesc inapoi.

Poti sa ma accepti asa cum sunt?

Daca ai probleme in a intelege ce face barbatul si mai mult, daca incerci sa umbli la personalitatea acestuia, inviti in relatia ta demonii, care o sa erodeze treptat iubirea.
Te-ai intrebat vreodata de ce ramai intr-o relatie in care nu esti fericita?
Teama de singuratate?
Dependentele emotionale?
Lipsa increderii in sine?
Violenta sociala mascata in legi si regulamente?
Teama de angajament?

Ce bifezi din lista neagra? :-)

Stii, avem si dependentii de indragostire, care nu fac altceva decat sa se aventureze in cautare de un altul mai bun, aici eu bifez. Mereu in cautare de un altul mai bun. Se numeste complexul mesianic. Femeia cauta mereu un alt barbat care sa o salveze. Nici tu nu esti multumita? Si tu esti pe picior de plecare? Si tu fugi de angajament?
Crestem si ajungem niste handicapati emotional, raniti, speriati, terorizati de lumea noastra interioara, care n-are mama, n-are tata. Aici incepe drama ta. Am umblat prin atatea scoli, am adunat atatea diplome si tot niste handicapati suntem. Aici ma enervez deja pe sistemul familial, educational si social. Sun-o acum pe mama, pe profesorul tau, care ne-au invatat atatea grozavii si au omis ce era mai important, cum sa iubesti, cum sa te lasi iubit. Lectiile astea ti le-a predat cineva? Pe naiba, de asta esti un distrus azi. Si uite cum te trezesti in infern, te sabotezi, suferi,  ranesti la randul tau,  fugi de iubire ca sa nu fii sufocata, regreti, suferi din nou, il vrei inapoi si nu intelegi de ce ai pus capat relatiei. Te simti singura, trista, neinteleasa. Suferi de agorafobie. Nu suporti critica. Te acuzi pe tine cand gresesti sau pierzi o persoana draga. Treci de la o stare de bine la o stare de rau, intr-un timp relativ scurt si nu stii cum sa mai traiesti cu tine. Te simti respinsa cand nu obtii ce vrei. Viata iti pare ca n-are niciun sens..si anxietatea se accentueaza, dezvolti fobii, atacuri de panica, nevroze si ajungi sa legi relatii toxice, fara sa intelegi ca o relatie poate fi fumoasa, bogata, autentica, libera de constrangeri.
Te inteleg perfect. Am suferit si eu ca un caine in relatiile mele de iubire. N-am stiut ca o relatie inseamna intelegere, respect, iubire, compasiune, daruire, acceptare, comuniune.
De unde sa stiu daca am crescut in tacere si teroare? N-am invatat limbajul iubirii, mi-a ramas strain, am cucerit si cand n-am mai stapanit, am fugit. De ce fugim?
Mama e cea care ne invata sa ne iubim si sa daruim iubire. Tata ne invata sa ne lasam iubite si sa primim iubire. Mama n-a primit nici ea hrana emotionala potrivita si mi-a oferit hrana ce avea si ea, cu ce stia, draga de ea, hrana emotionala toxica, care nu m-a ajutat la maturitate. Tata, nici el n-a avut ce-mi oferi, fiindca n-a primit altceva. Asta-i bagajul genetic cu care plecam in lume. Tu, el, toti avem o rana pe care o purtam cu noi, pe care ne straduim s-o ascundem sub o anumita masca, ca sa nu mai suferim. Ce masca porti? Dar el ce masca poarta?
Ca sa ajungi la esenta unui om, trebuie sa dai jos, masca dupa masca, cu multa rabdare.
Si pentru asta trebuie sa te specializezi in arta de a pune intrebari potrivite si de a culege esentialul din neesential. Corpul unui om nu minte niciodata. Ce zice cel din fata ta?
Cum am ajuns sa ne cunoastem? Ce ti-a placut la mine?
Ai gasit la mine ceea ce cauti la o femeie?
Asteapta-te sa te intrebe si el acelasi lucru, fa-ti temele inainte de intalnire.
Cum arata o zi din viata ta?
Ce-ti place la o femeie?
Ce crezi despre femeile de azi?
Care-s pasiunile tale?
Unde te vezi peste 10 ani?
Si, care-i mancarea ta preferata gatita de mama?
Te intelegi bine cu mama ta?
Dar, la job, cum merge treaba?
Faci sport, de cate ori pe saptamana, ce regim alimentar ai?
Unde-ti place sa te relaxezi, si cum? Dar sa iesi, sa te distrezi? Cum te detensionezi de stres si oboseala?
Cum vrei sa fii iubit? Ce te astepti de la o femeie?
Care e cel mai important lucru pentru tine in relatie?
Cum iti dai seama ca esti dorit, iubit de o femeie?
Care a fost cea mai lunga relatie a ta, dar cea mai scurta?
Ce crezi despre fidelitate, dar despre independenta sexuala intr-o relatie? Te deranjeaza daca partena ta iasa si cu alti barbati? Face sex cu ei?
Crezi ca toti barbatii insala?
Ai fost vreodata parasit de femeia pe care o iubeai?
Si cum ai trecut peste doliu, suferinta?
Cum castigi un barbat cand te insala? Cum il aduci acasa?
Stai singur sau cu parintii?
Cat de des te vezi cu ei? Stiu ca relatia dintre mama si baiat e una speciala, asa e?
Care-i cea mai frumoasa amintire din copilaria ta? Dar cea mai urata?

Familia, societatea, fiecare are ceva de spus in viata noastra. Toti au sfaturi de dat, toti isi dau cu parerea, intervin fara sa-i invite cineva. De ce? Ei sunt agenti sociali si asta-i munca lor. Tu? Cum te descurci cu presiunea asta? Ai nevoie de un avocat care sa-ti apare personalitatea? Am venit, weekend-ula sta sunt avocatul nevoilor tale! Cu ce te pot ajuta?
Intelegi barbatul?
Cum arata viata ta amoroasa?
Ce-nseamna pentru tine viata de familie?

Ce simti fata de ceea ce trebuie sa simti?
Este o mare diferenta intre ceea ce simti si ceea ce trebuie sa simti. Stiai?

Iubirea ca forma de pedeapsa este un pacat, o otrava, care te omoara din punct de vedere spiritual, chiar si biologic in unele cazuri patologice, de iubire obsesiva, posesiva.
O alegere pe care o faci la un moment dat, cand esti indragostit si vrajit de celalalt, peste ani buni, poate deveni o constrangere. Si-atunci, ce faci? Cum te simti cand barbatul tau vrea sa te penetreze si tu n-ai niciun chef? O faci din iubire sau pentru ca asa trebuie sa faci, doar e iubitul, sotul tau. Daca nu-i dai ce vrea, poate pleaca la alta, nu-i asa? Te tine iubirea langa acest barbat? Sau teama de a nu fi parasit? Teama de a nu fi condamnat de familie, societate?
Fiinta umana nu este o masina, pe care o programezi sa execute comenzi toata viata ei de masina. Omul este imprevizibil, nevoile lui sunt schimbatoare, uitarea, plictisul, revolta, greseala intervine. Si daca nu esti pregatit s-ar putea sa ramai traumatizat, singur si nefericit.
Doi oameni care se iubesc sunt ceva incantator, doi oameni care trebuie sa se iubeasca, sunt ceva jalnic.” Adrian Nuta

Kahlil Gibran zicea: “Iubiti-va unul pe celalalt, dar nu va faceti din dragoste o incatusare, mai bine sa fie o mare involburata intre tarmurile sufletelor voastre.”

Ce vreau sa subliniez? Emotiile si sentimentele nu pot fi programate!! Ce ti-a zis mama si tata? Societatea? Uita tot ce ti s-a zis si incearca sa-ti raspunzi la urmatoarea intrebare: Cum vreau sa fiu iubita?
Ce stii deja despre tine? Ce inseamna iubirea pentru tine? Fidelitatea? Casatoria? Familia? Cum iti alegi partenerul? Cum vrei sa se comporte partenerul tau cu tine? Ce esti dispusa sa oferi? Ce inseamna o relatie pentru tine? Cum vrei sa arate ea?

Vreau sa discutam despre ce simti, ce crezi, ce traiesti. Asta ma intereseaza, ca sa nu te mai intalnesti cu frustrarea, dezamagirea, suferinta. Exista leac pentru suferinta in iubire si impreuna o sa gasim anxiolitice naturale care sa combata teama, gelozia, anxietatea. Centreaza-te pe tine, fii sigura ca ti-ai raspuns la toate intrebarile de mai sus, inainte de a i le pune si lui. Mediteaza la tine inainte. Nu poti sa ceri sau sa pretinzi ceea ce-ti lipseste, niciodata.
Te invit sa descrii ce inseamna pentru tine iubirea, scrie zece cuvinte pe care le asociezi cu cuvantul iubire si-ai sa descoperi ce-nseamna iubirea pentru tine.