Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

duminică, 13 iunie 2010

Strategii simple de construire a prosperitatii

Cele mai eficiente strategii de construire a prosperitatii si a sigurantei financiare sunt intotdeaua si cele mai simple. Multi experti financiari profita de pe urma faptului ca transforma subiectul sigurantei financiare intr-un lucru mai complicat decat este in realitate facand astfel aproape inaccesibil omului de rand acest subiect.

Acest articol va va prezenta trei strategii simple pe care aproape oricine le poate folosi in procesul de a atinge siguranta financiara si prosperitatea personala.

1. Cheltuieste in loc sa economisesti

Exista cheltuieli bune si cheltuieli proaste, cheltuielile bune te imbogatesc, cele proaste te saracesc. Cheltuielile bune sunt acele cheltuieli pe care le faci pentru a achizitiona noi surse de venit, deci aceste cheltuieli ajung in final sa iti bage bani in buzunar si nu sa iti scoata banii din buzunar. Exemple de cheltuieli bune sunt cumpararea de actiuni profitabile, cumpararea unui imobil pe care apoi il inchiriati, cumpararea unei afaceri profitabile, etc. De astfel de cheltuieli aveti nevoie.

Desi a economisi bani este o strategie buna pentru inceput, e aproape imposibil sa te imbogatesti daca nu faci nimic cu banii economisiti (impozitele+inflatia va pot zadarnici planul de imbogatire bazat exclusiv pe economisire). Ideea e sa faceti cheltuieli bune cu banii economisiti, odata ce acestia sunt suficienti pentru astfel de cheltuieli.

2. Controlul banilor

Trebuie sa detii controlul banilor tai, sa stii exact cat incasezi, cat cheltui si cat iti mai ramane. Nu este niciun secret ca daca vrei sa atingi siguranta financiara detinerea controlului asupra finantelor personale este o stratgegie pe cat de simpla pe atat de importanta.

Ideal ar fi sa-ti imparti cheltuielile in 3-4 categorii principale (sa zicem alimente si alte cheltuieli necesare, taxe si impozite, investitii) si fiecareia sa-i acorzi un buget lunar. Incearca sa fii cat mai disciplinat si sa te tii de acest plan, astfel vei avea o claritate mult mai mare asupra posibilitatilor tale reale.

3. Munceste pentru tine

Este probabil cea mai importanta din cele 3 strategii simple de construire a prosperitatii.

Atata timp cat lucrezi pentru altii nu vei fi niciodata platit atat cat meriti. Doar atunci cand muncesti pentru tine incasezi maximum din profitul pe care il generezi. Daca toata viata ai muncit pentru altii poate ca ar fi timpul sa incepi sa muncesti si pentru tine, sa incepi o afacere sau pur si simplu sa incepi sa investesti, sa fii tu cel care profita de pe urma muncii tale, nu vreun angajator.

Aceste strategii nu dau rezultate peste noapte dar avand in vedere ca nu sunt deloc complicate, aproape oricine le poate pune in aplicare. Depinde numai de autodisciplina si de dorinta de a le urma zi de zi, an de an pana cand te poti bucura de rezultatele lor.

Bani Online in 3 Pasi

Bani Online, o sintagma atat de folosita in spatiul web romanesc, pentru unii o realitate, pentru altii o necunoscuta.

Aproape invariabil, de fiecare data cand cautam ceva pe internet, deschidem pagina cu Google sau alt motor de cautare (dar de obicei Google) si incepem sa efectuam cautari dupa anumite cuvinte cheie pentru a gasi ceea ce ne intereseaza. Prin urmare, pentru a face bani online trebuie sa oferim ceva ceea ce altii cauta, sa avem o pagina web si sa facem in asa fel incat pagina noastra sa fie gasita de cei care cauta ceea ce avem noi de oferit, dupa aceea nu ne ramane decat sa convertim traficul astfel generat, in bani.

Pe scurt am putea structura procesul de a castiga bani online intr-o reteta in trei pasi:

1. Trebuie sa avem un produs

Fie il producem noi, fie ne aprovizionam ca in comertul clasic, fie vindem produsele/serviciile altora si ne luam un comision in cadrul programelor de afiliere. Chiar daca pare complicat la prima vedere, nu este deloc asa. Produsul nostru poate fi un serviciu, de exemplu putem vinde pe site reclama, publicitate, vizibilitate, el cel mai la indemana produs pentru cineva care nu stie ce sa vanda online. Insa cum spunem si la inceput acel ceva pe care il oferim trebuie sa fie cautat de useri, adica sa avem clienti pentru produsul/serviciul nostru. Pentru a vinde publicitate este nevoie sa avem mult trafic, deci trebuie sa atragem cumva vizitatori.

2. Crearea unui website

Un website este un element esential in activitatea de antreprenor online. Nu intram in detalii aici pentru ca nu avem spatiu insa despre cum se creaza si se promoveaza un website am mai scris pe aces blog. Pe scurt un website fie ni-l cream singuri, fie platim pe cineva sa ni-l faca, vom avea apoi nevoie de un domeniu, un spatiu pe server, continut de calitate si promovare.

3. Convertirea traficului in bani

Se mai numeste si rata de conversie, adica raportul dintre vizitatori raportati la cumparatori. Ca so promovarea online si createrea ratei de conversie este o adevarata arta. In principiu va fi nevoie ca traficul sa fie unul targhetat, adica vizitatorii sa fie realmente interesati de ceea ce ofera site-ul dvs., acest lucru depinde de continutul site-ului si de modul in care il promovati. Covertirea vizitatorilor in bani nu inseamna neaparat sa ii faceti sa cumpere de la dvs., poate insemna si generarea de venituri prin clickurile pe care acestia le dau pe reclamele unor terti (de regula programe de afiliere) aflate pe site-ul dvs.

Pe scurt la acesti 3 pasi se reduce procesul de a obtine bani online. In functie de intrebarile si comentariile voastre vom dezvolta acesti pasi in articolele viitoare.

5 pasi catre stabilitatea financiara

Te-ai intrebat vreodata de ce unii par sa aiba o viata lipsita de griji din punct de vedere financiar in timp ce altii se lupta din rasputeri pentru a avea ce sa puna pe masa? Sa fie oare datorita cheltuielii mai responsabile a banilor, a diferentei de mentalitate sau pur si simplu hazardul? Nu te grabi sa raspunzi, pentru ca pot fi mai multe raspunsuri adevarate. Afla insa care sunt cei cinci pasi care pot aduce o schimbare majora in viata ta, din punct de vedere financiar.

1. Studiaza-i pe cei care au avut succes

Istoria e plina de personaje carismatice, lideri adevarati, din orice domenii, care au avut succes. Ce anume i-a facut diferiti fata de milioanele de anonimi cu care au fost contemporani?

Gaseste-ti personajul preferat, modelul pe care ai vrea sa-l urmezi, simbolul pe care il apreciezi, descopera-i viata si vezi ce calitati a avut.

2. Fa-i schimbari mici in timp

Stabileste-ti un plan de bataie si treci la treaba. De exemplu ai putea sa-ti faci un plan in care sa precizezi unde doresti sa fii din punct de vedere financiar peste un an sau in urmatorii 5 ani. Apoi scrie pe o foaie de hartie lucrurile pe care va trebui sa le faci pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus. Va trebui sa investesti, sa incepi o afacere sau sa economisesti, acestea sunt doar exemple de posibile actiuni pe care ai putea sa ti le tabilesti.

Apoi, in fiecare zi, fa-i cate ceva pentru a-ti duce planul la bun sfarsit. Sa faci totul dintr-o data este aproape imposibil insa daca in fiecare zi esti fidel planului tau si aplici politica pasilor marunti, ai sanse reale sa ajungi acolo unde iti doresti, sau mai pe romaneste “incetul cu incetul se fabrica otetul”.

3. Cauta sfaturi intelepte

Prietenii si familia nu sunt totdeauna cei mai buni consilieri mai ales daca nu fac parte din categoria oamenilor de succes din punct de vedere financiar, adica din acea categorie in care vrei sa ajungi.

Cauta-ti sfatuitorii printre oamenii care deja au parcurs drumul pe care te-ai angajat. Gaseste-ti un mentor, ar putea fi chiar seful tau, invata de la el, incearca sa ti-l faci prieten pentru a putea primi sfaturi sincere si dezinteresate. Daca acest lucru ti se pare imposibil ai putea sa te folosesti de internet pentru a intra in legatura cu oameni experimentati si pentru a le cere sfaturi prin intermediul forumurilor de afaceri.

4. Castiga mai mult sau cheltuie mai putin

Este un principiu pe cat de simplu pe atat de sanatos. Pentru a acumula capital fie iti cresti debitul surselor de venit, fie economisesti astfel incat la sfarsit de luna, dupa ce platesti toate cheltuielile necesare traiului, sa mai ramai si cu un surplus de bani pe care sa ii inmultesti constant.

Te-ai putea gandi la noi surse de venit (un al doilea job, o afacere, o investitie) si/sau la economisire.

5. Scapa de datorii

Daca ai datorii, rate la credite, etc., cauta sa le lichidezi cat mai repede, altfel risti sa ajungi sa muncesti toata viata pentru altii (adica pentru aceia carora le datorezi bani, fie ca e vorba de banca fie ca e vorba de persoane fizice). Fii atent la bonusurile pe care ti le ofera banca daca platesti ratele la timp sau intr-un anumit interval, intreaba si calculeaza cea mai buna varianta astfel incat sa scapi de rate cat mai repede dar in acelasi timp cat mai ieftin. In masura in care este posibil evita cu orice pret indatorarea, mai ales daca e vorba de cheltuieli care nu isi intorc investitia.

Fidelizarea clientilor

O baza de clienti fideli, care apeleaza constant la serviciile tale, este foarte importanta, mai ales in conditiile crizei economice cand multe afaceri isi vad vanzarile scazand tot mai mult si clientii tot mai rar trecandu-le pragul. Mentinerea nivelului de vanzari este pentru multi antreprenori mai importanta acum decat extinderea si dezvoltarea afacerii, in plus pentru a putea sa te dezvolti ai nevoie de o platforma care sa te sustina, aceasta platforma este baza de clienti fideli care iti genereaza un venit oarecum constant.

Putini stiu insa cum sa isi construiasca aceasta baza, cum sa-si fidelizeze clientii astfel incat sa cumpere de la ei din nou si din nou si din nou. Iata mai jos cateva principii care va pot ajuta sa va fidelizati clientii.

Comunicarea. Comunicarea este cheia promovarii in orice gen de afacere, e esentiala atat pentru a atrage clienti noi cat si pentru a-i mentine pe cei vechi. Tine legatura cu ei prin email, telefon, fluturase, sa stie ca inca esti pe piata si le poti oferi produsele si serviciile de care au nevoie. Chiar daca unii considera aceste metode agasante, ele dau roade. Atunci cand faceti o vanzare oferiti alaturi de produs si un fluturas, o carte de vizita sau un ambalaj inscriptionat cu adresa si brandul dvs. Daca e vorba de afaceri online obtineti adresele de email ale clientilor pentru a tine legatura. Creati astfel o relatie cu fostii clienti astfel incat sa va tina minte si atunci cand mai au nevoie de dvs. sa va caute.

Inovatia. Nu ramaneti incremeniti in vechile forme, adaptati-va gusturilor clientilor vostri, diversificati-va gama de produse si servicii pentru a-i face sa apeleze din nou la dvs. De exemplu vindeti electrocasnice, oferiti si servicii de reparatii electrocasnice, vindeti un anumit soft, dupa o vreme veniti cu o varianta imbunatatita a softului respectiv sau cu un alt produs complementar si asa mai departe. Luati exemplu de la marile companii de telefoane mobile, in fiecare an scot cate o noua generatie de telefoane astfel incat vechii clienti sa doreasca sa-si upgradeze telefonul la noua versiune.

Unicitatea. Oferiti ceva unic, ce poate fi gasit doar la dumneavoastra, astfel incat clientii sa devina dependenti de dumneavoastra. Ganditi-va de exemplu la afacerile in franciza, francizatul are obligatia sa cumpere materia prima doar de la francizor, puteti si dvs. sa oferiti ceva in regim de monopol sau aproape de monopol.

Incurajarea. Oferiti anumite bonusuri sau reduceri pentru clientii care aleg sa revina. Le puteti oferi un card special pentru magazinul dvs. Vor avea astfel un motiv in plus sa cumpere din nou din acelasi magazin. Va puteti gandi chiar la un sistem de marketing in retea, ii puteti stimula financiar sa aduca noi clienti.

Pe scurt cautati sa deveniti o zona de referinta pentru clientii dvs., sa faceti parte din viata lor astfel incat sa va aprovizioneze afacerea cu un venit constant. :)

Ponturi pentru imbunatatirea finantelor personale

Cat castigi nu conteaza atat de mult ca abilitatea de a-ti administra bugetul personal si de a controla propriile cheltuieli, in incercarea ta de a parcurge drumul spre libertate financiara. Foarte multi oameni din clasa de mijloc au probleme financiare nu din cauza veniturilor prea mici ci din cauza cheltuielilor peste puterile lor, a faptului ca nu isi pot controla finantele si a obiceiurilor proaste de cheltuire. Daca nu reusesti sa iti stapanesti banii acestia ajung sa te stapaneasca pe tine, sa iti controleze viata si sa iti dicteze deciziile iar in final sa te tina cat mai departe de libertatea financiara.

Primul pas ce trebuie facut, daca iti doresti sa atingi libertatea financiara, este sa preiei controlul asupra propriilor finante. Iata mai jos cateva ponturi care te pot ajuta in acest sens.

Calcularea veniturilor si cheltuielilor. Majoritatea nu tin evidenta fluxului de numerar ce le trece prin maini, nu stiu cat cheltuie si nici cat castiga cu adevarat. Daca vrei sa preiei controlul asupra propriilor finante trebuie mai intai sa stii de cati bani e vorba, care iti este bugetul si urmareste daca nu cumva ai cheltuieli mai mari decat veniturile, situatie foarte grava ce duce la acumularea de datorii. Odata ce ai stabilit sumele care iti intra si ies din buzunare poti trece la pasul urmator.

Planificarea bugetului. Multi finantisti recomanda impartirea venitului in 3: bani pentru traiul zilnic (aici intra cheltuielile cu hrana, imbracamintea, impozitele, intretinerea, ratele la banca daca e cazul, etc.), economii pentru zile negre (asigura-ti in banca un cont pentru situatii de urgenta, o suma care sa atinga aproximativ venitul pe 5-6 luni de zile, acesti bani pot fi folositi in situatii de urgenta cum ar fi pierderea locului de munca, evenimente nefericite, etc.) si ultima parte din buget dedicati-o investitiilor (acesti bani vor fi folositi pentru crearea de noi surse de venit, puteti incepe cu achizitionarea de carti despre investitii sau puteti incepe cu depunerea banilor in banca pana ce strangeti o suma suficienta pentru a o putea investi).

Daca sunteti in delicata situatie in care tot venitul se duce pe cheltuieli pentru traiul zilnic sau plata datoriilor, astfel incat nu aveti ce sa economisiti pentru zile negre, nici vorba de a crea si un buget pentru investitii, atunci ar trebui sa va ganditi sa va schimbati stilul de viata. In primul rand scapati de datorii, incercati sa cheltuiti mai putin decat castigati sau invers, sa va cresteti veniturile.

Ideea este sa va asigurati surse de venit investind banii pe care ii castigati acum, astfel incat la un moment dat sa aveti un flux monetar constant, in care veniturile depasesc cheltuielile si vin din mai multe surse, fara sa fie nevoie ca dumneavoastra sa va truditi toata viata. Pentru a atinge nivelul de libertate financiara este nevoie de multa vointa si disciplina, de o activitate constanta de consolidare a bugetului pentru investitii si apoi de consolidare a portofoliului astfel incat, in timp, investitiile sa va sustina cheltuielile si sa va asigure un venit constant si consistent.

Riscul in afaceri

Multi dintre cei care se hotarasc sa inceapa o afacere pornesc la drum cu mentalitatea ca odata ce si-au lansat afacerea, clientii vor incepe sa vina de la sine, la fel si profitul. Investesc aproape exclusiv in imagine, totul sa arate cat mai profeisonist, si eventual in reclama. Apoi incep sa apara problemele, vanzarile nu merg asa cum s-ar fi asteptat, se lovesc de o serie de elemente la care nici nu s-au gandit atunci cand au inceput afacerea.

Dintre acesti antreprenori aflati la inceput de drum, cativa reusesc sa invete din mers, din propriile greseli, se adapteaza si se corecteaza, cei mai multi insa incep sa fie frustrati, se simt coplesiti de probleme si in cele din urma renunta la afacere.

Cei mai multi esueaza nu doar din cauza lipsei de experienta si a cunostintelor de marketing ci mai ales din cauza ca nu stiu mai nimic despre afacerea in care s-au lansat. Ei observa doar elementele de suprafata fara sa observe mecanismul de ansamblu al afacerii respective. Sa luam de exemplu librariile online, acele site-uri care vand carti pe internet, un tanar antreprenor care doreste sa inceapa o astfel de afacere s-ar putea sa nu realizeze ca are nevoie de furnizori ieftini, de contracte, de depozit, de luarea in calcul a achitarii transportului si multe alte cheltuieli si activitati care, pe un simplu site, nu sunt vizibile. Exemplul este valabil pentru orice domeniu.

Partea buna insa, este ca aceste neplaceri pot fi evitate iar riscul unei afaceri poate fi redus considerabil daca antreprenorul nu se lasa dus de valul entuziasmului si inainte de a-si deschide efectiv afacerea, isi aloca timp suficient pentru a se informa in detaliu despre piata pe care vrea sa intre, despre legislatie si despre tot ce inseamna afacerea respectiva si nu in ultimul rand, pentru a intocmi un plan de afaceri.

Primul ar trebuie sa-l constituie alegerea unei afaceri, a unui domeniu de activitate, la care se pricepe cat de cat si care il pasioneaza. Cand faci un lucru din placere si din pasiune ai mult mai multe sanse sa reusesti decat daca il faci din obligatie. Nu alegeti o afacere daca nu va pasioneaza, doar pentru ca ati auzit ca e profitabila. Ce e profitabil pentru unii poate fi un dezastru pentru altii.

Urmatorul pas ar trebui sa-l constituie informarea. Investiti prima data in informatie, cautati carti, cititi articole pe internet sau in reviste, aflati totul despre piata si afacerea respectiva. Cunoasteti legislatia in domeniu. In acelasi timp observati o afacere similara, daca puteti intrati in legatura cu cel care o conduce, lucrati pentru el sau daca va este apropiat rugati-l sa va explice mai pe larg ce presupune acea afacere, care sunt problemele cu care se confrunta, cum isi face reclama, care ii sunt furnizorii. Acea persoana poate deveni mentorul dumneavoastra.

Dupa ce ati acumulat suficienta informatie in domeniu si stiti la ce sa va asteptati de la o asemenea afacere, intocmiti-va planul. Intocmiti un plan realist, cu tinte realiste. Despre intocmirea unui plan de afaceri am discutat si in alte articole asa ca nu vom relua discutia si aici.

Abia dupa ce ati parcurs aceste etape puteti trece efectiv la deschiderea afacerii.

Recapituland, pasii necesari pentru diminuarea riscului in afaceri sunt: 1. alegerea unei afaceri care va pasioneaza si va face placere; 2. informarea si invatarea alaturi de cineva care a parcurs deja acest drum; 3. intocmirea unui plan de afaceri ; 4. lansarea efectiva a afacerii.

Oricat ar parea de plictisitoare sau de lente aceste procese ofera un avantaj enorm celui care decide sa le urmeze inainte de se arunca in lumea afacerilor.