Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

miercuri, 16 iunie 2010

Aerul conditionat te imbolnaveste?

Daca tot incepe vara si nu mai ai de ales, avem aerul conditionat care ne este prieten zi si noapte, chiar e momentul sa afli la ce boli te expus cat il folositi. Nu ca ai fi putut sa te aperi...

Aerul conditionat este un ajutor de nepretuit pentru persoanele sensibile la cresterea temperaturii: varstnici, copii, cardiaci, diabetici, astmatici. Dar aceste categorii de persoane sunt si cele mai expuse la riscurile folosirii aparatului-minune, prin sensibi­litatea crescuta la curentii de aer, la alergenii vehiculati sau chiar la posibilele bacterii. Din acest motiv, este obligatoriu sa fie respectate cateva reguli la folosirea aerului: aparatul va fi montat pe hol, nu in dormitoare, la cel putin sase - noua metri de birouri, iar temperatura setata nu va fi mai mica de 22sC. De asemenea, fluxul de aer nu va fi reglat deasupra locului de luat masa sau deasupra canapelelor.

Sistemele de racire profesionale

Exista o diferenta intre sistemul de aer conditio­nat cu care sunt prevazute cladirile inca din constructie, ce asigura reventilarea aerului din cladiri, independent de mediul exterior, si aparatele de aer conditionat frecvent intalnite la noi, montate ulterior, ce preiau un flux de aer din exterior pe care il racesc, eliminand aerul cald afara.

Cele mai multe referiri la bolile infectioase transmise prin aparatul de aer conditionat sunt legate de sis­­te­mul din cladiri, in care aerul poate stagna o vreme, favorizand in conditii de umezeala dezvol­tarea unor bacterii, ulterior impras­tiate in cladire.

Cine este de vina?

Un exemplu de organism care se dezvolta in interiorul aparatelor de aer conditionat este Legionella Pneumophila, bacterie responsabila de forme grave de pneumonii. Primele note despre ea au aparut initial la participantii la un congres al veteranilor de razboi in Statele Unite ale Americii, de unde i se trage si numele.

Pneumonia cu Legionella este o afectiune grava, dar pe care, din fericire, nu avem sanse mari sa o intalnim la noi, deoarece mediul de cultura, aerul umed si stagnant din sistemele de ventilatie ale cladirilor, lipseste. Aceasta afectiune grava este o realitate pentru tarile vestice si nu pentru conditiile existente in prezent la noi.

Tipuri de afectiuni

Mult mai frecvente sunt insa afectiunile datorate diferentei de temperatura si fluxului de aer rece la care este supus organismul in mod intermitent, prin expunerea la aerul conditionat. Acesta poate produce nevralgii, migrene, paralizii periferice de nerv facial, banale raceli, rinite, sinuzite, alergii.

* Nevralgiile pot afecta diverse zone ale organismului, mai frecvent capul si trunchiul.

* Durerile dentare, desi au la baza o afectare orga­nica a dintilor, pot fi exacerbate de expunerea la aer rece, la fel si nevralgiile intercostale.


* Nevralgiile intercostale sunt dureri cu caracter de junghi, de intepatura sau arsura, afectand un punct fix de pe suprafata toracelui, de obicei subscapular. Ele sunt persistente si raspund greu la antiinflamatorii locale sau generale, decontracturante musculare si antialgice.

* Paraliziile periferice de nerv facial nu sunt o raritate, dar necesita diagnostic de specialitate. Ele poarta chiar denumirea de r frigore, adica de la frig, si se manifesta prin incapacitatea de a ridica pleoapa superioara, lacrimarea ochiului afectat, caderea coltului gurii cu stregerea pliului nazogenian. Afectiunea se remite cu sau fara tratament intr-un interval de cateva saptamani. Totusi, pentru acest tip de simptome se recomanda consultarea unui specialist.

Rinitele alergice, o categorie aparte

Cand avem senzatia ca ne curge nasul sau ca ne mananca fruntea numim toate simptomele rinita. Mai ales vara, o simtim aparand cand petrecem mult timp la birou sau prin aeroporturi sau cand calatorim mult cu masina si avem aerul conditionat pornit. O tratam dupa ureche sau, dupa caz, dispare singura, cand dispare cauza.

Rinitele pot avea ca substrat o alergie - atunci cand apar de fiecare data la folosirea aerului conditionat, sau pot fi pur si simplu rinite banale, cu evolutie temporara si recuperare totala. Netratate, se pot complica cu sinuzite, mai ales daca persoana sufera de o afectiune cronica cu exacerbari periodice.

Nu rareori expunerea la aerul conditionat poate reactiva o periartrita scapulohumerala sau un lumbago cronic. In concluzie, aerul conditionat e bun, dar cu masura.

2012 anul misterelor sau poarta spre iubire

cologisti , ganditori , oameni de stiinta si parapsihologi , exploreaza de cativa ani posibilitatile legate de acest punct de cotitura din istoria omenirii , punct care , se apropie cu repeziciune.

Previziunile multor traditii , indica primii ani ai urmatorului deceniu ca pe un timp al schimbarilor quantice .

Se prefigureaza de exemplu colapsul sistemelor create de oameni si acceptate ca fiind normale; aparitia unei fiinte umane mai evoluate , iar maiasii au indicat 2012 ca fiind sfarsitul timpului psihologic.

Se spune ca e suficient ca 1% dintr-o populatie sa treaca printr-o transformare , pentru ca intreaga lume sa se modifice.

In epoca internetului e destul de usor sa ne imaginam o retea de comunicare in continua crestere legand miliarde de minti ale omenirii , intr-un singur sistem.

Cand Nicolaus Copernic a sugerat ca pamantul este o planeta intre alte planete care se invartesc in jurul soarelui , s-a lovit de ignoranta totala ale mintilor timpului sau , iar teoria lui a fost publicata abia in anul mortii sale.

Apoi , a fost indeajuns ca o mana de oameni sa verifice studiile acestuia , pentru ca dupa cativa ani , o paradigma sa fie total schimbata si inlocuita cu alta.

Acum ne aflam la inceputul unei noi schimbari de paradigma .
Cuvantul translucid este explicat in dictionare ca o proprietate a unui obiect care ii permite luminii sa patrunda ,fara a fi total transparent.

Putem denumi acum o multime de oameni ca fiind translucizi :-acestia au avut revelatii depre persoana proprie si au inteles-o , au perceput-o ca pe o constienta , o prezenta altfel decat o stiau - au fost” strapunsi” de lumina .

Aceasta intelegere poate sa apara instantaneu in orice moment , translucizii avand acces la natura lor cea mai profunda : pace , infinit , libertate , statornicie , reflectand mai profund si mai luminos .Cele mai conservatoare estimari spun , ca in ultimii 15 ani , milioane de oameni au fost "atinsi "de o asemenea trezire. Se pare ca suntem la inceputul unei schimbari colective ce ne va duce spre insanatosire , adica suntem stimulati sa ne trezim din visul separarii si al dorintelor materiale si egoiste .

In locul ideii ca te afli pe aceasta planeta pentru a obtine cat mai multe pentru propria persoana , viata devine un flux al generozitatii spiritului.

Scopul vietii este de-acum sa binecuvantezi , sa iubesti fara limite , sa daruiesti fara asteptari !

Este una din cele mai optimiste ipoteze depre anul 2012 ,aproape ca astepti cu nerabdare momentul ,asteptand o lume mai buna .

Aflandu-ne intr-una din cele mai creative perioade din istoria pamantului ,viitorul este deschis tuturor posibilitatilor ,asa incat in curand voi prezenta profetii despre cum se va schimba constiinta si ADN-ul uman.

Ce inseamna sa scrii despre dragoste

Sa scrii sincer despre dragoste inseamna mai intai sa te incui putin cu tine insati impreuna cu gandurile tale, o vreme, pentru a le aduce la lumina, a le sterge de praf si a le curata de scame.
Gandurile si emotiile din trecut referitoare la dragoste sunt ca niste haine vechi, pastrate in dulapul retro - modelul pe care il avea bunica - unele in culori vii, altele in voaluri fine si putin mancate de molii.
Sa scrii despre ce? Despre prima dragoste, acea iubire cu bubite de adolescenta, ori cea putin mai coapta sau mult mai serioasa pe care o imparti cu sotul,ori despre dragostea pentru copilul tau, ori despre dragostea pentru mare, soare si cafea...?

Ah doamne ce multe motive si piste de decolat exista, si ce remember rational pot acum sa imi fac in suflet, re-traind cu mintea rece, micile drame liceene, prostioarele studentiei si crizele de tristete ale anotimpului primavaratic al varstei mele... Hi hi ... voi avea de acum chiar sansa de a ma revansa pe naivitatea mea anterioara, pe fanfaronii trecutului sau pe meganostalgicii inchipuiti ai altor vremuri...

Cred ca o sa imi faca placere sa gust cu gandul din farmecul desuet al unor timpuri trecute de care ma leaga firul vietii mele. Si, intr-o alta lumina, sunt sigura ca multe din intamplarile trecutului imi vor dezvalui semnificatii de care atunci, nici nu am stiut sau la care nu am putut sa ma ridic cu mintea aceea.

Am avut inca din vremurile adolescentei un jurnal intim - in care aveam cea mai mare incredere - crezand ca sunt singura lui cititoare. Nu stiam ca mama il citeste de fapt in fiecare zi, asa cum am aflat mai tarziu ca mi-l citeau colegele de camera ale studentiei...In fine - acum sunt detalii comice.
As vrea acum sa scriu despre dragoste din alta perspectiva. De la alta inaltime sau oarecare distanta fata de emotia aceea, a clipei prezente. Voi incerca...