Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

Ce sa vand?

Iti doresti sa incepi o afacere si te gandesti la serviciul sau produsul pe care urmeaza sa il oferi? Sau ai deja o afacere si iti pui aceeasi intrebare? Esti sigur ca produsul/serviciul tau iti va aduce profitul dorit?

Sunt intrebari esentiale atunci cand vine vorba despre produsele sau serviciile in jurul carora doresti sa iti construiesti afacerea. La urma urmei produsul sau serviciul oferit este motorul afacerii, elementul care iti aduce efectiv banii, a-l neglija poate avea consecinte deosebit de grave, de la stagnarea afacerii, pana la faliment.

Iata asadar cateva ponturi fierbinti ce trebuie luate in considerare atunci cand ne gandim la produsele si serviciile pe care dorim sa le vindem:

1. Trebuie sa fie ceva de care oamenii au nevoie. Trebuie sa vina in intampinarea unei necesitati reale, sa oferea solutii la anumite nevoi.

2. Trebuie sa existe o piata pe care o poti accesa. Degeaba au produsul/serviciul daca nu ai parghiile prin care sa il duci la piata. Degeaba ai un magazin de sucuri naturale daca in loc sa il ai pe litoral, il ai intr-un sat izolat de lume unde locuitorii nu sunt interesati de asa ceva. Sau sa nu implice costuri de transport prea mari astfel incat sa ajunga prea scump pe piata, mai scump decat al concurentei.

3. Trebuie sa fie de buna calitate si util. Altfel risti sa iti faci antireclama si sa iti pierzi treptat clientii (asta in cazul in care nu ajungi pe mainile celor de la OPC chiar).

4. Trebuie sa iti aduca un profit mai mare decat costurile. De regula se urmareste sa aduca un profit de 2-4 ori mai mare decat costurile.

5. Sa fie un produs/serviciu pentru care vei avea un numar virtual-nelimitat de vanzari. In caz contrat nu putem vorbi de o afacere in adevaratul sens al cuvantului.

6. Sa poti spune cu sinceritate despre produsul/serviciul tau ca merita banii si ca daca ai fi client ai fi interesat sa il cumperi. Nu are rost sa iti furi singur caciula, daca nici tu nu crezi in propriul produs, de ce ar fi altii dispusi sa il mai cumpere?

7. In fine, sa fie un produs care ofera perspective de viitor, adica un produs in jurul caruia poti dezvolta mai tarziu servicii si produse conexe pe care sa le vinzi fostilor clienti.

Indiferent daca ai deja o afacere pe piata sau esti la inceput de drum si vrei sa le lansezi in afaceri, produsul/serviciul oferit de tine trebuie sa fie dorit de clienti mai mult decat isi doresc acestia banii pe care ii vor da pe el. Produsul trebuie sa satisfaca o cerere si o necesitate reala a pietei.