Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

marți, 15 iunie 2010

Cat de important este sa fim intr-o forma fizica buna

Marca Becel subliniaza mereu faptul ca activitatea fizica formeaza, impreuna cu o alimentatie echilibrata, baza unui stil de viata sanatos si este, de asemenea, foarte importanta pentru mentinerea sanatatii inimii. In plus, activitatea fizica este un foarte bun antidot pentru stres, fiindca ne ajuta sa ne relaxam si sa dormim bine.

Cu totii stim cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatatea si starea noastra de bine. Daca facem miscare in mod regulat, ne reducem riscul de a ajunge sa suferim de boli cardiovasculare si alte afectiuni precum obezitatea si diabetul. Insa foarte multi dintre noi doar vorbim despre cat de importanta ar fi activitatea fizica pentru noi, dar nu facem miscare aproape deloc. Intinderea mainii dupa telecomanda si drumul pe care-l facem seara tarziu din fotoliu pana la pat "nu se pun"!
Beneficiile apar inca de cand incepi sa faci miscare

Daca simti ca ai o stare de oboseala prea mare ca sa mai ai si activitate fizica, alege o varianta moderata, precum o plimbare usoara in aer curat, care, in plus, este si relaxanta. Tine cont de faptul ca e suficient sa ai zilnic o activitate fizica moderata ca sa obtii efecte benefice pentru sanatatea ta - precum imbunatatirea circulatiei sangelui sau o oxigenare mai buna a plamanilor. De exemplu, poti sa urci scarile in loc sa iei liftul sau sa cobori din autobuz cu o statie mai devreme si sa mergi pe jos pana acasa. Sunt atatea moduri simple prin care poti deveni o persoana mai activa.

Mai jos iti oferim si alte idei.
Doamne pe bicicletaIncearca sa ajungi la 30 de minute de miscare pe zi

Incearca sa faci cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata in majoritatea zilelor saptamanii. Incepe usor, facand miscare o data sau de doua ori pe saptamana, apoi creste treptat frecventa si durata activitatii fizice. Nu te ingrijora daca la inceput ti se pare ca 30 de minute de activitate fizica inseamna prea mult dintr-o data. Propune-ti 3 sesiuni de 10 minute, apoi, dupa cateva saptamani, incearca sa atingi 30 de minute.

* Pe masura ce te apropii de sfarsitul exercitiului fizic, incetineste, nu te opri brusc.
* Incearca sa fii o persoana mai activa in viata de zi cu zi.
* Daca exercitiul fizic pe care ti l-ai propus este o plimbare pe jos, evita zonele poluate - alege un parc cu multa verdeata sau macar o zona cu aer mai curat.
* Incearca sa ai activitati fizice cat mai variate, astfel incat sa-ti exersezi grupe de muschi diferite.
* Fa activitate fizica in mod regulat. Ca sa te asiguri ca, odata ce ai inceput, te tii de programul pe care ti l-ai propus, aranjeaza sa faci miscare impreuna cu un prieten/o prietena, fiindca va veti sustine reciproc si e mult mai probabil ca, in acest fel, sa faceti miscare in mod regulat.
* Propune-ti sa faci suficienta miscare cat sa ajungi sa simti ca te-ai incalzit si ca simti o usoara dificultate cand respiri, dar nu cat sa ajungi in stadiul in care de-abia mai respiri si nici macar nu mai poti vorbi.
* Nu fa miscare pana simti durere. Daca simti ca te dor muschii sau orice altceva, opreste-te.
* Daca ai de gand sa faci exercitii fizice mai viguroase, iti recomandam sa consulti mai intai medicul, in cazul in care esti in perioada de recuperare de dupa o boala, ai o afectiune sau o problema cu articulatiile despre care crezi ca se vor agrava din cauza activitatii fizice, sau daca esti in varsta de peste 40 de ani - in cazul barbatilor sau in varsta de peste 50 de ani - in cazul femeilor.

Stiai ca inima ta ar putea fi mai in varsta decat tine?

ima ta are propria ei varsta, care poate sa fie diferita de varsta ta cronologica. Daca ai expus-o la factori de risc pentru boli cardiovasculare - precum colesterolul crescut, tensiunea ridicata, kilogramele in plus, fumatul, sedentarismul - inima ta ar putea avea o varsta mai inaintata decat tine.

Ca sa afli cati ani are inima ta, fa-ti testul Varsta inimii" (Heart Age) - instrumentul online de calcul al varstei inimii lansat de Becel si Federatia Mondiala a Inimii. Atentie: pentru a declansa derularea testului, trebuie sa selectezi mai intai limba - testul inca nu este disponibil in romana, asa ca, de exemplu, pentru limba engleza, trebuie sa selectezi United Kingdom. Dupa ce iti calculeaza varsta inimii, Heart Age iti arata cauzele si, daca e cazul, iti ofera si un plan de masuri personalizat.

Apoi poti sa citesti si articolul Cum sa-ti protejezi inima, in care Becel iti arata care sunt cele mai importante masuri pentru imbunatatirea sau mentinerea sanatatii inimii.
Peste 277.900 de oameni din intreaga lume si-au facut testul

Parteneriat Becel si WHFTestul "Varsta inimii" a fost lansat, in iunie 2009, in mai multe tari, inclusiv in Romania, de catre Becel si Federatia Mondiala a Inimii (World Heart Federation - WHF). Pana la inceputul lunii septembrie 2009, peste 277.900 de oameni din intreaga lume si-au facut testul.

Lansarea "Varstei inimii" se numara printre actiunile comune desfasurate in baza parteneriatului international prin care Becel si WHF contribuie impreuna la reducerea incidentei bolilor cardiovasculare – care sunt, la nivel mondial, principala cauza a deceselor premature.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din numarul total al deceselor inregistrate in tara noastra, 61% sunt cauzate de afectiuni cardiovasculare, fata de 37% in UE.

Pastila contraceptiva pentru barbati

Stiinta a dat nastere unei pastile anticonceptionale pentru barbati. Ei bine, dragii mei, s-a intamplat! La aproape 50 de ani de la inventarea pastilelor contraceptive pentru femei, versiunea masculina este disponibila. Defapt, numeroase versiuni de contraceptie masculina au concurat pentru a fi aprobate, demersul fiind justificat de dorinta de a conferi barbatului un rol egal, cu al femeii in planificarea familiala, dar mai ales dintr-o ratiune financiara, conform careia companiile farmaceutice ar avea mari beneficii de pe urma acestor medicamente.

Aceste substante se impart in doua categorii: hormonale si non-hormonale. Cele hormonale presupun administrarea de testosteron, hormonul masculin, sub forma de injectii intramusculare sau plasturi. Versiunea masculina a contraceptivelor este asemanatoare cu cele destinate femeilor si s-a dovedit ca functioneaza intr-un procent de 97, pana la 100%, in cazul cuplurilor care nu folosesc alta metoda de protectie

Prezervativul

Ce anume e special la prezervative?
Ce fel de prezervative ar trebui sa folosesc?
Cum folosesc un prezervativ?
Ce pot sa fac sa impiedic ruperea prezervativului?
Ce ar trebui sa fac daca se rupe?

Ce anume e special la prezervative?

Prezervativul, o folie de cauciuc ce se pune pe penisul in erectie, retine sperma in timpul actului sexual si te impiedica sa-ti lasi partenera insarcinata sau s-o infectezi cu o boala cu transmitere sexuala (BTS). Te protejeaza de asemenea sa nu contractezi chiar tu una dintre aceste boli protejandu-te de secretiile partenerei tale. Desi pot reduce perceptia senzoriala a penisului tau, prezervativele pot face din actul sexual, unul sigur si relativ spontan. Nu sunt foarte scumpe si pot fi cumparate din farmacii, supermarket-uri si diferite magazine on line intr-o varietate mare de culori, texturi , forme si chiar si mirosuri.

Sindromul de burnout - diagnostic

Definirea si identificarea stilului nostru de viata, precum si schimbarea si/sau imbunatatirea lui, devin evidente pe toate planurile in care activam – acasa, in societate sau la locul de munca. Astfel, sa spunem asa, putem stabili statistic, adica avand dovezi clare, palpabile, daca avem un stil de viata sanatos sau mai putin sanatos. Mai mult, putem stabili conditiile in care nu avem un stil de viata sanatos si putem astfel sa intervenim – fiecare individual, in concordanta cu ceea avem ca si circumstante exterioare, dar si interioare ( nu uitam niciodata interiorul – el da “tonul” pentru exterior!) – sa ne fie mai bine, sa ne simtim mai bine.

De ce m-am gandit la locul de munca ?

Practic, in zilele noastre, ne petrecem mai mult de doua treimi din timpul nostru la locul de munca; gradul de solicitare poate fi, intr-adevar, diferit, dar nu exclude si nici nu diminueaza faptul ca avem o activitate si cheltuim o anumita cantitate de energie – atat fizica, cat si mentala. Daca ne mai gandim si la orele suplimentare care apar mai tot timpul – sa o recunoastem! - pentru cei mai multi dintre noi, atunci avem chiar mai mult din timpul nostru si tot mai multa energie care trebuie alocate la locul de munca (daca nu vrem sa tragem chiulul !) in sarcinile pe care trebuie sa le gestionam si sa le rezolvam .

Sindromul de burnout - o boala moderna

In prima parte a acestei teme am descris un scenariu posibil de a ajunge la a avea manifestari ale sindromului de burnout.

Poate ati considerat ca a fost exagerat: nu trebuie sa ni se intample tuturor, mai ales daca deja avem un stil de viata sanatos, echilibrat, suntem persoane optimiste, cu un bun management al timpului si fara obiceiuri alimentare sau de somn neadecvate. De asemenea, persoanele care indeplinesc caracteristicile de mai sus nu sunt predispuse la sindromul de burnout.

Sau da? Este important sa intelegem ca nu este o predispozitie genetica de a avea acest sindrom, ci este mai degraba o “boala moderna / postmoderna” care este relationata cu locul de munca si constrangerile sociale la care suntem supusi si la care ne supunem si noi insine – justificat sau nu , dat fiind ca ne caracterizeaza si o anumita doza de irationalitate. Veti spune poate: atunci sa nu mai muncesc atat de mult? sa renunt la job? nu stii, dar toate joburile pe care le-am avut presupuneau ore suplimentare, asa este peste tot. Poate am ajuns in situatia in care nu omul face munca, ci munca pe om ? Suna foarte rece.. Asa sa fie oare ?

Vicii si obiceiuri care te imbatranesc cu 12 ani

Patru vicii, si anume fumatul, alcoolul, lipsa de activitate si alimentatia proasta te pot imbatrani cu pana la 12 ani, sugereaza un nou studiu realizat de cercetatorii britanici.

Studiul a implicat un numar de 5,000 de adulti britanici, al caror stil de viata a fost analizat timp de 20 de ani.

In medie, 314 persoane implicate in studiu aveau toate cele patru vicii. Dintre acestia, 91 au murit pe perioada studiului, in procente fiind vorba de 29%. In schimb, in cazul a 387 de persoane sanatoase, care nu prezentau nici unul dintre viciile respective, au murit doar 32 de persoane, adica 8%.

Cei mai riscanti factori erau: fumatul, consumarea a mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi la barbati si mai mult de doua bauturi zilnic la femei; mai putin de doua ore de activitate fizica pe saptamana si includerea in alimentatie
a legumelor si fructelor mai rar de trei ori pe zi.

Aceste obiceiuri gresite cresc riscul decesului si i-au imbatranit cu 12 ani pe subiectii din grupul cu vicii, spre deosebire de persoanele din grupul cu un stil de viata sanatos
, a spus Elisabeth Kvaavik de la Universitatea din Oslo.

Grupul cu un stil de viata sanatos implica persoane nefumatoare sau persoane care au renuntat la fumat; femei care obisnuiau sa bea mai rar de doua bauturi alcoolice zilnic si barbati care consumau mai putin de trei bauturi zilnic; persoane care faceau sport timp de cel putin doua ore pe saptamana; persoane care consumau fructe si legume de cel putin trei ori pe zi.

"Nu trebuie sa ai un stil de viata perfect pentru a face parte din grupul considerat sanatos", a spus Kvaavik. "De exemplu, un morcov si un pahar de suc de portocale sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de legume si fructe in cazul unui adult".

Specialistii recomanda in cazul activitatilor fizice, o ora jumatate - doua ore pe saptamana, iar in cazul cantitatii zilnice de legume si fructe echivalentul a patru cani.

Participantii la studiu, in numar de 4,886, erau britanici cu varste de 18 ani si peste, sau 44 de ani si peste. Acestia au raspuns la intrebari referitoare la obiceiuri zilnice si stil de viata
.

Certificatele de deces au fost cercetate timp de 20 de ani. Cea mai comuna cauza a mortii a constat in boli de inima si cancer, ambele puse in legatura cu un stil de viata nesanatos.

Kvaavik spune ca rezultatele studiului sunt aplicabile oriunde in lume, chiar daca acestea s-au rezumat la adulti britanici.

Un cercetator al sanatatii publice, June Stevens, de la Universitatea din Carolina de Nord, a spus ca rezultatele reprezinta o continuare a altor studii care au urmarit legatura dintre obiceiurile de viata sanatoase si longevitate.

Rezultatele studiului nu demonstreaza neaparat ca o persoana care are un stil de viata sanatos traieste mai mult decat cei care nu il au, insa o viata cu vicii incluse asigura cu siguranta o imbatranire prematura, a mai spus Stevens.

Utilizarea excesiva a internetului duce la depresie

Persoanele care isi petrec un numar mare de ore surfand pe internet sunt mai predispuse de a suferi de depresie, potrivit unui studiu britanic recent, publicat in revista Psychopathology, informeaza Reuters.
Psihologii de la Universitatea din Leeds sustin ca au descoperit dovada "frapanta" a faptului ca acele persoane care folosesc internetul in mod excesiv dezvolta un comportament compulsiv, avand tendinta sa inlocuiasca interactiunile sociale din viata reala cu discutii online purtate in chat room-uri si pe diverse retele de socializare.

Acest studiu intareste speculatiile potrivit carora utilizarea excesiva a internetului, care tinde sa inlocuiasca functiile sociale obisnuite ale indivizilor, ar putea fi asociata cu anumite afectiuni psihologice, precum depresia si dependenta", a declarat Catriona Morrison, coordonatoarea studiului. "Acest tip de activitati cauzatoare de dependenta pot avea un impact serios asupra sanatatii mintale".

In primul studiu efectuat pe scara larga in occident, cercetatorii au analizat felul in care acestia obisnuiesc sa foloseasca internetul si numarul de cazuri de depresie. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.319 britanici cu varstele cuprinse intre 16 si 51 de ani.

Din numarul total de voluntari, 1,2% erau "dependenti de internet", au afirmat autorii studiului.

Persoanele dependente de internet petrec un numar mare de ore pe site-uri cu continut sexual explicit, jucand diverse jocuri online sau discutand cu alti utilizatori in cadrul unor comunitati online. Specialistii au constatat in randul acestor persoane un numar mai mare de cazuri de depresie moderata sau severa, comparativ cu utilizatorii obisnuiti de internet.

“Dreptul la lene” / “Le droit a la paresse”

– de Paul Lafargue

Le Droit à la Paresse, de Paul Lafargue (1880, 1896), est sans doute le pamphlet le plus violent et le plus réjouissant — le plus fertile, aussi — qu’on ait jamais écrit contre le travail : il n’était pas question de composer ce texte magnifique, grand classique du mouvement ouvrier révolutionnaire, dans une police de labeur…

COMENTARIU:

Este o carte scrisa in 1880 (sec. trecut, da, nu e o greseala !) si e mai actuala ca oricand. caci vorbeste pana si despre criza la care am ajuns azi…
Etapele SPIRALEI INFERNALE sunt pe scurt urmatoarele:

1.Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere « ideologic » de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni « motivati » care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult ; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine….

2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse ; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam

3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. Muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.

4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si…sa consumam mai mult

5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul ! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii – este treaba lor !

6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu

7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.

Ei, noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.

E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea – iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii.

Parca nu e absurd ce spune omul asta. Si o spunea acum 123 de ani !

Secretele succesului in afaceri

Probabil ai auzit de TED ... iar daca nu ai auzit am sa-ti spun pe scurt ca este o emisiune unde se impartasesc ideile oamenilor de succes.
Acest lucru se intampla in Monterey, California in fata a mii de oamenii.

Iata cativa pasi importanti care te pot conduce spre succesul in afaceri:

Pasiunea ta in afaceri.
"Sunt condus de pasiunea mea" - Freedman Thomas, designer auto.Fa-o din dragoste nu pentru bani. As plati pe cineva sa faca ce fac eu." Carol Coletta producator radio. Daca o faci din dragoste bani vor urma.

Efortul tau in afaceri.
"E munca grea. Nimic nu vine usor. Dar ma distrez din plin." Rupert Murdoch

Bun in ceea ce faci.
"Pentru a avea succes gaseaste ceva si fii al naibii de bun in acel domeniu." Alex GardenNu e magie. E practica, practica si iar practica.

Concentrarea in afaceri.
"Cred ca totul are de-a face cu a fi concentrat la un singur lucru." Norman Jewison

Impulsul tau in afaceri.
"Impinge-te. Fizic, mental, trebuie sa impingi, impingi, impingi." David Galoo producator de jocuri. Trebuie sa iti depasesti timiditatea, nesiguranta."Intotdeauna m-am indoit de mine nsumi. Nu am fost destul de bun, nu am fost destul de inteligent. Nu m-am gandit ca voi reusi." Goldie Hawn actor. Nu e intordeauna simplu sa te impingi singur de la spate. De aceea s-au inventat mamele."Mama mea m-a impins de la spate." Frank Gehry arhitect

Serviciul tau in afaceri.
"A fost un privilegiu sa servesc ca doctor." SHERWIN NULAND profesor de chirurgie.
O multime de copii viseaza sa devina milionari, Richard le spune "Nu trebuie sa iti servesti tie, ci trebuie sa le aduci altora un serviciu de valoare.
Fiindca acesta e modul in care oamenii chiar devin bogati."

Ideile tale sunt valoroase.
"Am o idee - sa fondez prima companie de software pentru computerele personale" Bill GatesNu e magie in a descoperi idei: asculta, observa, fii curios, pune intrebari, rezolva probleme, fa conexiuni

Perseverenta ta in afaceri.
"Perseverenta este motivul numarul unu al succesului nostru." Joe KrausTrebuie sa perseverezi chiar daca esuezi, trebuie sa faci fata la CRAP (criticism, respingeri, nesimtire, presiune

Bani multi facuti rapid - intre mit si realitate

In ciuda multor prejudecati, se pot castiga legal sume mari de bani intr-un interval de timp foarte scurt. Parghiile si principiile care stau la baza acestor rezultate nu sunt grele desi intelegerea si asimilarea lor poate lua ceva timp.
"Bani multi si rapid" este unul dintre subiectele cele mai cautate in ziua de azi, chiar daca nu toti au curajul sa recunoasca deschis ca sunt interesati de acest aspect al vietii financiare. Si totusi cei mai multi oameni iti vor spune ca a face bani multi intr-un timp foarte scurt este o utopie si o himera, in cel mai bun caz, daca nu cumva chiar o frauda. Adevarul e ca in cazul lor, atata timp cat nu isi schimba mentalitatea si unghiul de privire, a face bani multi intr-un timp scurt, chiar e o utopie. Ei devin astfel victimele propriilor lor neincrederi.
Insa cei care au reusit sa castige legal sume mari de bani intr-o scurta perioada de timp, ii contrazic pe scepticii din prima categorie. Banii facuti usor sunt o realitate si sunt rezultatul aplicarii a trei principii universal-valabile.


Primul principiu ce trebuie pus in aplicare atunci cand ti-ai ales ca obicetiv castigarea unei mari sume de bani intr-un timp relativ scurt, este acela al claritatii. Cati bani iti doresti exact sa castigi? La ce sume te-ai gandit? Fara o viziune clara dorinta ta de a castiga bani multi ramane doar o dorinta fara insa a se materializa.
Al doilea principiu sau pas este sa treci la actiune inspirata. Cu alte cuvinte sa gasesti ideea de afaceri (sau slujba) care iti poate genera suma de bani stabilita in primul pas. Aceasta este etapa cea mai dificila spre castigarea unei mari sume de bani intr-un timp scurt. De ea depinde tot succesul actiunii tale. Ideea de afaceri perfecta nu este chiar asa usor de gasit pentru ca a mers pentru vecinul nu inseamna automat ca va merge si pentru tine. Partea buna este insa ca ai la dispozitie un numar de incercari , teoretic nelimitat.
Al treilea pas sau principiu, la fel de important ca si al doilea, este ai o viziune clara asupra planului tau de actiune. Sa stii la ce trebuie sa te astepti si ce ai de facut. Este unul din procesele de care se impiedica majoritatea oamenilor. De cate ori nu ai avut idei bune de afaceri dar nu ai gasit curajul si hotararea de a le pune in practica? Multi se sperie de esec iar lipsa increderii in propriile proiecte ii face sa renunte inainte de a incepe.
Desi banii se pot face si usor si rapid, principiile sunt aceleasi ca ale oricarui alt proces de afaceri: nu exista profit fara vanzare si nu exista vanzare fara sa faci absolut nimic. Sunt principii vechi de cand lumea, diferenta o dau parghiile care confera procesului rapiditate, arderea unor etape si in final realizarea unui venit mare intr-o perioada scurta de timp, ca urmare a accelerarii procesului comercial.

Psihologia in afaceri

Afaceri globale si corporatii la scara mare domina lumea financiara contemporana. Aceste afaceri la scara internationala au nevoie de o intelegere cat mai buna a cerintelor clientilor si angajatilor lor. Performanta acestor afaceri este conditionata de cunoasterea psihologiei celor doua categorii principale : consumatori si proprii angajati.

In secolul trecut psihologia a facut pasi importanti in intelegerea comportamentului uman si a relatiilor interumane, aceste progrese ale psihologiei nu aveau cum sa nu se rasfranga si in managementul marilor companii si corportatii. Psihologia in afaceri se rezuma in mare la psihologia clientilor si cea a angajatilor si consta in asigurarea unui echilibru intre cererile si asteptarile clientilor si cele ale propriilor salariati.
Angajatii trebuie sa inteleaga obiectivele pe care compania trebuie sa le atinga si impreuna cu echipa sa sa se solidarizeze cu acestea. De aceea e necesar ca spiritul de echipa in interiorul companiei sa fie unul foarte puternic, acesta se poate cultiva si dezvolta prin masuri manageriale. Conducerea sau leadershipul companiei va fi ales dintre angajatii care poseda spiritul de initiativa si competitivitate, spirit ce trebuie incurajat prin recompensarea angajatilor competenti, cu spirit competitiv. Un alt aspect important in psihologia afacerii il consta multumirea angajatilor, acestia trebuie sa fie multumiti de locul de munca, programul si salariul pe care il primesc, altfel, departe de a deveni o echipa vor dori sa plece care incotro considerand slujba actuala doar o treapta a carierei lor, ei fiind in cautarea altei companii care le ofera mai multa satisfactie.
La fel ca si angajatii, clientii sau consumatorii fac si ei parte integranta din afacere, sunt chiar cea mai importanta componenta a ei. Psihologia clientilor se spijina pe trei piloni principali : performata produsului/serviciului dar si a companiei in sine (sunt foarte sensibili la stirile legate de marile companii, de scandaluri sau de performantele companiilor respective). Au anumite asteptari de la o companie internationala.
Al doilea factor important in psihologica clientilor este brand-ul, in general consumatorii tind sa cumpere produse aflate sub un brand bine cunoscut deoarece le ofera mai multa siguranta, au mai mare incredre intr-un produs "de firma" decat intr-unul cu un brand anonim.
In fine al treilea factor important din punct de vedere al clientului este inovatia. Consumatorii sunt curiosi si interesati de noile imbunatatiri ale unui produs, sa ne gandim numai la telefoanele mobile care de la an la an evolueaza tocmai datorita acestei dorinte de nou a consumatorilor. Chiar daca au deja telefoane mobile clientii cumpara telefoane de ultima generatie datorita inovatiilor.

In concluzie psihologia in afaceri consta in satisfacerea cerintelor propriilor clienti si a salariatilor, este o strategie practicata de marile companii si corportatii dar care poate fi preluata si la nivelul micilor afaceri cu ajustarile de rigoare.

Idei de afaceri profitabile

Inainte de a deveni realitate, totate afacerile din lume s-au nascut intai in mintea cuiva. Inainte de a fi afaceri viabile si puse pe roate, toate au fost doar la stadiul de idei de afaceri profitabile. De la idee s-a dezvoltat un plan de afaceri ce a constituit scheletul afacerii propriuzise. Desi foarte mult depinde de strategiile de marketing si de competenta celor care conduc afacerea, la fel de mult depinde succesul afacerii si de ideea de la care s-a plecat initial. Exista idei de afaceri proaste si idei de afaceri profitabile. In randurile de mai jos vom incerca sa vedem ce anume face diferenta dintre ideile profitabile si cele baguboase si chiar cum putem stimula aparitia ideilor de afaceri profitabile.

Pentru a descoperi noi idei profitabile ai nevoie de o minte odihnita si de cat mai multe cunostinte in domeniul in care doresti sa-ti incepi afacerea. Asadar trebuie intai sa-ti alegi domeniul de afaceri in care vrei sa activezi (online, magazin mixt, fastfood, publicitate si asa mai departe), sa cunosti despre el tot ce se poate cunoaste (sau mai bine spus sa devorezi toata informatia pe care o gasesti referitoare la acest domeniu) si abia apoi sa gasesti ideea de afaceri in jurul careia sa-ti construiesti visul. Doar dupa ce au dobandit cunostinte legate de starea actuala a pietei pentru nisa aleasa, despre clientela, concurenta si costuri, abia atunci ai tabloul concret si poti gasi cele mai profitabile idei de afaceri. Doar atunci poti vedea oportunitatile pe care daca nu ai avea informatia necesara nu ai putea sa le sesizezi. De exemplu doresti sa incepi o afacere - centru de copiere dar nu stii care e starea actuala a pietei, nu cunosti costurile si nici asteptarile clientilor, cum vei putea sa vii pe piata cu ceva inovator care sa-ti asigure succesul, cand tu nu cunosti mai nimic despre aceasta piata? Dar daca ai observat care sunt asteptarile clientilor, ai gasit o sursa de aprovizionare mai ieftina si cunosti foarte bine piata centrelor de copiere, atunci ai sanse mult mai mari sa vii cu o idee care sa satisfaca nevoile clientilor, sa fie deasupra concurentei si sa nu te coste prea mult astfel incat sa pasesti cu dreptul in lumea afacerilor cu centre de copiere. Ceea ce vei invata pe parcurs este ca vei avea mereu nevoie de idei de afaceri profitabile pentru a-ti mentine afacerea, a face fata concurentei, sau a trece la un alt nivel. Cu cat devii mai experimentat si cunosti mai bine nisa afacerii tale, cu atat iti va fi mai usor sa gasesti ideile profitabile.

Comunicarea cu cei care au parcurs deja drumul pe care vrei sa pornesti este o alta metoda importanta de a stimula idei de afaceri profitabile. Invata din experienta lor, mergi la seminariile lor (acolo unde e cazul), citeste-le cartile. In viata toti avem nevoie de mentori, pentru un nou nascut mentorii sunt parintii, de ce un "nou-nascut" in lumea afacerilor nu ar avea nevoie de mentori? Daca esti prea timid sa-ti creezi personal o retea de relatii cu alti antreprenori din nisa ta, te poti rezuma la a le citi cartile, articolele si toata informatia pe care o poti gasi depsre povestea lor.
Urmareste si intelege acele metode pe care oamenii de afaceri de succes le-au folosit pentru a-si creste afacerile, invata de la cei care au parcurs deja podul subred pe care vrei sa treci. Ei au ajuns deja dincolo, sunt cei mai potriviti sa te indrume si pe tine.

Afaceri, idei si oportunitati

Traim intr-o lume care se schimba rapid, pentru a putea tine pasul, mai ales in domeniul afacerilor, trebuie sa fim mereu la curent cu ultimele noutati in domeniu. Afaceri noi, idei de afaceri, oportunitati, documentatie de afaceri si multe alte ponturi fierbinti ce va pot ajuta si inspira traiesctoria dumneavoastra financiara. Am incercat sa sintetizam mai jos cele mai importante din cele aproximativ 100 de articole de afaceri (si lista e in continua crestere) pe care le puteti gasi pe site-ul nostru.:



Idei de afaceri profitabile : - un articol motivational care pune accentul pe identificarea oportunitatilor reale, pe necesitatea unei documentatii solide in domeniul de activitate ales si pe gasirea de modele.



Afaceri cu investitii mici : - este vorba de afaceri pornite cu o investitie initiala de 10 000 -15 000 de Euro. Articolul incearca sa identifice tipurile de afaceri ce pot fi demarate in Romania cu o astfel de investitie, de la afaceri in IT, pana la afaceri MLM.



Finantarea unei afaceri : - De multe ori avem ideea, avem cunostintele, avem cam tot ce ne trebuie pentru a incepe o afacere, in afara de bani. Afla care sunt principalele surse de finantare a unei afaceri si cum te poti ajuta de ele.



Plan de Afaceri : - un articol cuprinzator si popular care incearca sa va invete cum se intocmeste un plan de afaceri. Tot din el veti afla si de ce este important sa aveti un plan de afaceri, care este rolul lui, ce cuprinde si cum trebuie facut.



Idei de afaceri la domiciliu : - articolul cuprinde sase idei de afaceri la domiciliu ce pot fi puse in practica fara investitii mari, deci cu risc scazut. Munca la domiciliu devine azi o alternativa tot mai cautata in conditiile unui loc de munca tot mai nesigur. Daca sunteti in situatia de a cocheta cu ideea inceperii unei afaceri la domiciliu articolul respectiv va poate fi de un real folos.



Secrete de afaceri : - aflati care sunt cele 4 secrete de afaceri pe care ar trebui sa le cunoasteti si sa le folositi.



Infoprenoriatul, o afacere a erei informatiei : - descoperiti o idee de afaceri incitanta, eleganta si usor de pus in practica. Aflati ce este info-prenoriatul si cum va puteti intretine familia lucrand in confortul propriei locuinte. O afacere pentru secolul XXI.



Afaceri cu mobila veche : - o idee de afaceri bazata pe comertul cu mobila.



Bani din senzatii tari : - un articol scurt dar care va poate da cateva idei de afaceri profitabile, mai ales daca locuiti intr-o zona turistica sau intr-un oras aglomerat. Afla cum poti scoate bani din distractia altora.



Zece idei de afaceri offline : -exact cum spune si titlul este vorba de zece idei de afaceri ce pot fi demarate fara sacrificii si riscuri prea mari si care toate au in comun un element important, nu se bazeaza pe internet. Articolul este adresat in special celor care nu agreaza afacerile pe internet din diverse motive. Accesati articolul pentru a descoperi care sunt cele 10 idei de afaceri offline.



Ponturi in afacerile la domiciliu : - cum sa incepi o afacere la domiciliu, cum sa o planifici, cum sa iti organizezi spatiul si la ce sa te astepti de la o afacere la domiciliu. Afla toate astea citind "Ponturi in afacerile la domiciliu".



Cum sa faci un milion de dolari : - un articol incitant si motivant din care vei invata cum poti face un milion de dolari. Vei vedea ca simplu nu inseamna intotdeauna si usor, vei gasi cateva principii folositoare in drumul tau spre un profit, daca nu de un milion de dolari, macar unul suficient de substantial.



Cum sa incepi o afacere cu cel mult 1 000 de Euro : - Descopera ce afaceri poti demara cu mai putin de 1000 de euro si cum trebuie planificata o asemenea afacere pentru a deveni una profitabila.



Idei de Afaceri : - alte 10 idei de afaceri din domenii foarte diverse, de la magazine online pana la teren sintetic pentru fotbal. Descopera aceste idei, una din ele s-ar putea sa te inspire si pe tine.



Esecul in Afaceri : - ce trebuie sa stiti despre esecul in afaceri, cum ne ferim de el, cat de rau este in realitate si ce putem invata dintr-un esec? Toate astea in articolul "Esecul in Afaceri"



Idei de afaceri pentru femei : - Un articol de pe blog, articol dedicat in special femeilor dar care ii poate inspira si pe barbati. Descopera care sunt cele mai potrivite idei de afaceri pentru femei si de ce domeniul afacerilor nu mai este unul exclusiv masculin.



7 Pasi Pentru Succesul Online : - Este un raport gratuit in pdf, in limba romana, ce poate fi downloadat fara nici o obligatie.



Speram ca lista cu articole de afaceri de mai sus sa va fi folositoare si sa gasiti ideea de afaceri care vi se potriveste. O lista mult mai cuprinzatoare gasiti in sectiunea "Afaceri" din meniul de sus sau pe blogul nostru. Incercam sa va tinem mereu la curent cu cele mai proaspete si mai interesante, iar in acelasi timp accesibile, articole, idei de afaceri si oportunitati.

Cu stima, echipa catastory.blogsport.com

Afaceri 2010

Cateva afaceri, ponturi si idei de afaceri pentru noul an in care tocmai pasim. O mica incursiune in specificul economic al lui 2010, asa cum se prefigureaza el, atrage dupa sine identificarea principalelor evolutii in domeniul afacerilor, ideilor de afaceri si a evolutiei anumitor sectoare.


Tehnologia green sau tehnologia ecologica. Un sector in plina expansiune, inca la inceput de drum, deci un sector tentant si profitabil. Il ultima vreme, pe masura ce umanitatea constientizeaza tot mai mult pericolele poluarii si limitarea resurselor traditionale (carbuni, petrol, lemn), tehnologia ecologica este condamnata sa ia amploare in toate domeniile. Fenomenul constituie o adevarata oportunitate de afaceri pentru dezvoltatorii de produse si servicii ecologice: hrana bio, masini nepoluante sau care polueaza mai putin, materiale de constructii ecologice, instalatii de purificare a apei sau aerului, sisteme de incalzire bazate pe resurse regenerabile, ambalaje econimice si asa mai departe, sunt tot atatea oportunitati si idei de afaceri la care va puteti gandi in noul an.


Servicii de ingrijire batrani. Este o piata aflata in crestere datorita trendului general de imbatranire a populatiei. Serviciile de ingrijire batrani pot lua diferite forme, de la aziluri si pensiuni pana la servicii oferite la domiciliul batranilor. In Europa acest gen de servicii sunt bine dezvoltate, cererea fiind acolo mult mai mare decat in Romania insa pe masura ce tara noastra se va alinia la standardele de viata ale Europei de Vest, aceasta piata va continua sa se dezvolte si la noi.


Magazinele cu reduceri. Desi in 2010 majoritatea analistilor financiari vor spune ca situatia economica merge in directia buna (si nu ii contrazic), 2010 va continua sa fie un an dificil din punct de vedere economic pentru omul de rand. Magazinele cu reduceri sau magazinele second-hand vor continua sa fie la mare cautare si in noul an.



Afacerile online. Procesul de mutare in online a activitatii economice va continua si in 2010, piata online a crescut si in Romania in ultimul timp, deja agentii economici romani au inceput sa constientizeze importanta internetului, prin urmare afacerile online vor continua sa fie un segment in crestere ce merita luat in calcul.


In linii mari cam acestea ar fi tendintele economice ale noului an, tendinte care va pot inspira sa va orientati spre unul din sectoarele enumerate mai sus. De fapt aceste tendinte nu incep in 2010, ele sunt ceva mai vechi si vor continua sa se dezvolte si dincolo de 2010, tocmai de aceea e bine sa fiti in carti la inceputul acestui proces de transformare tehnologica si economica a omenirii.
Va uram un 2010 fericit!

7 lucruri pentru succes

Unele afaceri pun sansele de reusita asupra ta, alte afaceri isi cladesc sansele de success impotriva ta.

1. Va fi capabila compania sa mentina limite inalte ale profitului? Limitele scazute ale profitului sunt periculoase pentru supravietuirea companiei tale. Daca ai o limita a profitului net de doar 2 % si preturile cresc cateva procente, esti in incurcatura. Limite mai inalte ale profitului dau loc pentru greseli si pentru schimbarea structurii costurilor. Cand va ganditi la limite scazute ale profitului, imaginati-va un tip stand la marginea cascadei Niagara cu o cana de tinichea. El incearca sa ajunga la torentul de apa pentru a-si lua putin de baut. Este periculos sa te plasezi sub tone si tone de apa pentru a umple o cana mica. Asemanator , cui ii pasa daca afacerea ta genereaza milioane de euro anual, dar poate castiga doar 10.000 de euro? Conteaza ceea ce pastrezi.

2. Venit statisfacator per vanzare. Acest lucru nu este sesizat de multi afaceristi. Este dificil sa ai success daca vinzi produse in valoare de un euro. Pentru a castiga un million de euro trebuie sa vinzi un million din produsele tale. Daca vinzi un produs de o mie de euro atunci pentru a castiga un million de euro trebuie sa ai doar o mie de vanzari. Ghiceste care nivel al vanzarii este mai usor pentru o companie mica?

3. Un produs proprietar, sau, cel putin, o zona care se dezvolta unde toate companiile din domeniu nu pot tine pasul cu cererile. Un produs proprietar este unul pe care compania ta il controleaza in mod exclusiv. Acest lucru inseamna ca o alta companie nu poate sa produca si sa vanda dintr-o data produsul tau. Tiparele si drepturile de autor sunt doua cai de a-ti asigura proprietatea produsului.

4. Ceva ce iubesti sa faci. Este dificil sa faci bine un lucru daca nu esti pasionat de acel lucru. Alege sa-ti construiesti o afacere intr-un domeniu care-ti place si te vei gasi in situatia in care te vei bucura. Acest lucru te va duce la succes. Pentru a face bani cu adevarat este nevoie sa dezvolti o afacere si pentru acest lucru este nevoie de ani de zile. Fi sigur ca este un lucru care ti-l doresti. Ceva legat de un hobby pe care l-ai avut o viata intreaga ar fi ideal.

5. Va avea afacerea flux de numerar? Este posibil pentru o afacere sa genereze vanzari si profituri excelente si totusi sa piarda numerar? Ai nevoie de cash pentru a plati facturile. O afacere care e legata din punct de vedere al numerarului este o afacere care se va lupta sa creasca. Intocmeste o proiectie a fluxului de numerar pentru afacerea ta incepatoare.

6. Care sunt prospectele dezvoltarii pentru afacerea ta? Ce va trebui tu sa faci pentru dezvoltarea afacerii? Multi anteprenori pornesc o afacere si sunt fericiti cand o vad facand bani. Nu sunt la fel de fericiti cand observa ca profiturile stagneaza. Gandeste-te cum poti sa te dezvolti. Daca deschizi un restaurant, de exemplu, profiturile tale cu siguranta se vor uniformiza. Vei avea acelasi numar de clienti in fiecare an. Pentru a te dezvolta ar fi nevoie sa mai deschizi un restaurant. Dar nu vei putea conduce doua restaurante asa cum conduci unul. Poti fi in frunte doar intr-o locatie, dar trebuie sa fi plecat cel putin o parte din timp cand ai doua restaurante. Si daca ai avea 10 restaurante? Pe masura ce te vei dezvolta vei avea nevoie sa inveti sa delegezi. Vei avea nevoie de locatii multiple. Compara asta cu o afacere de comanda prin posta. Poate fi condusa dintr-o singura locatie. Totusi, vanzarile sunt in mod esential nelimitate cu schimbari structurale mici pentru afacere. Facand mai mult din acelasi lucru si acelasi mod este mai usor decat a schimba modul tau de operare.

7. Afacerea trebuie sa fie ceva pentru care esti pregatit psihologic sa faci. Acest lucru nu e acelasi cu a iubi acel domeniu. Fiecare om e potrivit pentru a construi diferite tipuri de afaceri. Nu este nevoie sa amintim ca o afacere care necesita vanzare personala si contact personal cu clientii nu este potrivita pentru persoanele mai rezervate. Totusi, o asemenea persoana ar putea conduce foarte bine si cu succes o afacere de comenzi prin posta sau o companie bazata pe internet.