Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 19 iunie 2010

Infoprenoriatul, o afacere a erei informatiei

Infoprenoritatul sau afacerile bazate pe informatie. Este un tip de afacere care a luat avant mai ales in era internetului. Consta in vinderea de informatie (a ta sau a altora). Ce informatii sa vinzi? De preferat cele ce se cumpara :)



Iata cum poti incepe o astfel de afacere : alege un subiect, o tema la care te pricepi, ceva in care excelezi. Cauta pe internet forumurile si comunitatile online frecventate de persoane care al caror interes are legatura cu tema aleasa. Observa ce anume cauta. Ce informatii ar dori sa stie legate de domeniul respectiv. Alcatuieste un curs sau o carte electronica plina cu infomatii pe care acestia si le doresc, apoi scoate-o la vanzare. De exemplu poti alcatui un curs pentru cei ce vor sa devina DJ, o carte electronica despre arte martiale, dresaj, colectionism, in fine, despre orice subiect pe care il stapanesti. Ofera informatii utile si pretioase, creaza o oferta irezistibila, apoi vine acel produs pe internet (prin intermediul unui mini site simplu, gen "scrisoare de vanzari").



Daca gasesti o piata "flamanda" pentru un subiect la care nu te pricepi poti apela la cineva care se pricepe si in schimbul unei parti din profit sau in schimbul unei plati pe loc, il poti ruga sa scrie un mini-curs sau o carte electronica pe care apoi sa le comercializezi.



Exista o multime de informatii online despre acest gen de afaceri, in voga astazi pe internet. Subiectul a mai fost tratat pe site-ul nostru (e de ajuns sa frunzaresti posturile mai vechi) asa ca nu mai intram in detalii....

Este o afacere ce nu necesita investitii mari si practic poate fi demarata de oricine.

Nu uita sa revizitezi si maine site-ul nostru pentru a nu rata o noua idee de afaceri.

Pe maine. Mult succes!

Bani din senzatii tari

Afacerea prezentata astazi presupune o locatie turistica sau cel putin aglomerata si o investitie initiala destul de mare.

Este vorba de oferirea de distractii inedite pentru amatorii de senzatii tari. In acest capitol intra zboruri cu parapanta, ski nautic, zboruri cu balonul, canotaj pe rauri repezi de munte, etc.

Observa ce ofera concurenta si vino cu ceva nou. De exemplu daca o statiune turistica are deja posibilitatea de a oferi turistilor zboruri cu parapanta, tu ofera-le alte distractii inedite, cum ar fi zborul cu balonul.

Asa cum am spus din capul locului acest gen de afaceri nu sunt la indemana oricui datorita in primul rand investitiei initiale ridicate (echipamentele necesare sunt in general scumpe) si in al doilea rand datorita faptului ca nu pot avea succes in orice localitate. Totusi aceasta ultima conditie nu este o problema insurmontabila, nu zici nimeni ca trebuie sa locuiesti in aceeasi localitate unde se afla afacerea ta. De exemplu te poti asocia cu cineva care domiciliaza intr-o statiune turistica, asocierea poate rezolva partial si problema investitiei initiale, ocolind varianta creditelor bancare.

Vizitati zilnic blogul nostru pentru a fi sigur ca nu veti rata nicio idee de afaceri. In fiecare zi cate o noua idee de afaceri este expusa pe http://catastory.blogspot.com .

Mult succes!

Esecul in afaceri

Esecul in afaceri este deosebit de frecvent si chiar firesc pana la urma. Se spune ca 9 din 10 afaceri noi dau faliment in cinci ani de la deschidere, cu alte cuvinte te poti astepta sa o dai in bara de 9 ori pentru a reusi o singura data in afaceri. Problema e daca esti dispus sa pierzi de 9 ori pentru a castiga a 10 a oara.

Am putea spune ca nu esecul in sine este esential pentru un om de afaceri, ci ceea ce face imediat dupa aceea, aceasta este diferenta dintre un om de afaceri de succes si majoritatea. Daca imediat dupa ce ai pierdut o afacere renunti, te resemnezi si te intorci la o viata de salariat, atunci vei munci din greu pentru a-i imbogati pe altii, insa daca nu o faci si te apuci imediat de o noua oportunitate de afaceri au un enorma potential de succes. Daca nu vei incerca si nu vei da ce ai mai bun in tine pentru a reusi, atunci nu vei avea niciodata ocazia sa experiemntezi gustul succesului.

Se spune ca daca nu risti nu castigi, zicala asta nu e nicaieri mai adevarata ca in mediul de afaceri. Analizeaza unde ai gresit, care pas nu a fost facut conform planului, nu cauta scuze, fii sincer cu tine insuti! Nu fa parte din acea categorie de oameni care au prostul obicei de a da vina pe altii atunci cand esueaza. Daca esti acel gen de personaj care gaseste usor vinovatii pentru ceea ce i se intampla lui, atunci e cazul sa te schimbi iar daca nu poti, sa renunti la ideea de a deveni antreprenor. Un om de afaceri de succes are capacitatea de a-si vedea propriile greseli si de a invata din ele, pentru ca ulterior sa nu mai cada in aceleasi capcane. Pana la urma diferenta este data de atitudinea in fata esecului. Nu exista afacerist adevarat care sa nu se fi confruntat cu un esec sau chiar cu un faliment, insa atitudinea sanatoasa in fata infrangerii l-au facut sa invete din greseli, sa capete mai multa experienta si maturitate, sa vada mai bine oportunitatile de afaceri. Pana la urma esecul face parte din reteta succesului!

Secretele unui director web

Promovarea unui site depinde in buna masura de pozitiile pe care il ocupa site-ul respectiv in motoarele de cautare, aproape 80% din traficul "mondial", daca putem sa spunem asa, vine de pe motoarele de cautare.

Ce face cineva cand intra pe internet si vrea sa caute un anumit subiect? Pai in majoritatea cazurilor deschide o pagina cu Google si incepe cautarea dupa anumite cuvinte cheie, de aceea este esential pentru succesul nostru online ca site-ul sa ne fie afisat in primele pozitii la cautarea dupa anumite cuvinte cheie, exista o adevarata arta de optimizare a site-ului pentru motoare de cautare (SEO de la Search Engine Optimization) .

Ei bine un factor important in pozitionarea site-ului pe pozitii fruntase in Google este numarul si calitatea de linkuri pe care il are acel site de pe alte site-uri si aici intra in scena directoarele web. Un director web este cea mai simpla oportunitate de a obtine un link spre site-ul tau, cu cat inscrii site-ul in mai multe directoare cu atat vei avea mai multe linkuri si cu atat Google va pozitiona site-ul tau mai sus in cautari.

Si totusi lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Pentru ca linkurile din directoare sa iti fie cu adevarat utile trebuie sa indeplineasca 2 conditii esentiale si anume : linkurile sa fie directe pentru a transfera Page Rankul si directorul web sa aiba un page rank bun. Desi chiar si directoarele fara PR merita timpul nostru pentru a ne inscrie site-urile, un director de la PR3 in sus este mult mai preferabil si cu cat site-ul nostru este listat in director pe o pagina cu page rank mare, cu atat mai bine pentru noi. Insa repet, cu conditia ca linkurile sa fie directe, pentru ca exista o multime de directoare cu linkuri redirect sau cu specificatia "nofolow" ceea ce inseamna ca motoarele de cautare nu vor urma acele linkuri si deci nu le vor lua in considerare.

Linkurile indirecte sunt relativ usor de depistat, atunci cand facem click pe link si in loc sa ajungem intai pe site-ul respectiv ajungem prin redirectare, cele cu "nofolow" le putem depista daca stim sa citim in codul sursa al directoarelor respective. Asa cum specificam si pe prima pagina directorul nostru are linkuri directe si tranfera Page Rank ceea ce il face sa fie un director SEO friendly, in jargonul de "specialitate".

In concluzie va sugeram putina atentie si selectivitate atunci cand va inscrieti site-ul in directoare web, nu de alta dar este vorba de timpul dumneavoastra care nu merita irosit cu un director care nu va aduce niciun plus de promovare.

Idei de afaceri

Iata mai jos zece idei de afaceri la care te poti gandi incepand de azi pentru a le pune in aplicare in viitorul apropiat. Si totusi aceasta lista de zece idei de afaceri nu face decat sa confirme faptul ca idei de afaceri exista cu miile, totul depinde insa de modul in care sunt puse in aplicare. Va recomand sa cititi si celelalte articole de pe site-ul nostru care vorbesc despre marketingul unei afaceri, planul de afacere si modalitatile de promovare ale unei afaceri de succes pentru ca ideile de afaceri nu sunt decat una dintre ingredientele unei afaceri de succes. Cum am spus mai sus, idei de afaceri se regasesc pe toate drumurile, cel mai greu este construirea unui sistem in jurul ideii de afaceri care sa o si transforme intr-o afacere profitabila.


Dar pana una-alta sa vedem care sunt cele zece idei de afaceri :

1. Centru aerobic pentru adolescenti supraponderali. Este o nisa noua in Romania de care puteti profita mai ales daca locuiti intr-un oras mare. In aceasta nisa puteti gasi si idei de afaceri colaterale, cum ar fi o sala pentru cursuri de dans sportiv, arte martiale, culturism, etc.

2. Croitorie moderna ce produce haine si incaltaminte personalizata. Oferiti-le clientilor produse unicat sau cel putin intr-un tiraj foarte limitat. Cu putina imaginatie si o buna politica de marketing producerea de imbracaminte de calitate, personalizata, se poate transforma intr-o afacere de succes.

3. O cabana la munte pe care o puteti inchiria turistilor la preturi avantajoase (pentru ambele parti). O afacere ideala daca detineti pamant in zonele montane.

4. Softuri educationale, o piata timida dar in crestere.

5. Restaurant subacvatic, necesita investitii importante dar daca locuiti intr-un oras aglomerat sau intr-o statiune estivala poate deveni o atractie locala si o afacere de succes pentru dumneavoastra.

6. Producerea de jucarii de plus cu un mic computer in interior sau doar cu un mic reportofon astfel incat jucaria sa comunice cu cei mici sau sa permita parintilor sa-si inregistreze voce astfel incat copiii sa o poata auzi atunci cand parintii sunt departe de ei.

7. Salon de coafura intr-o zona rezidentiala sau ANL nou construita. Puteti profita de constructia unor noi cartiere pentru a incepe o afacere.

8. Teren de fotbal artificial pe care sa-l inchiriati contra cost.

9. Un magazin online

10. Magazin alimentar axat o nisa bine definita (hrana pentru diabetici, pentru sugari, exclusiv produse fara E-uri, etc.).

Pe site-ul nostru veti putea gasi multe alte idei de afaceri iar "colectia" se va imbogati mereu dar asa cum spuneam si la inceputul articolului ideile de afaceri sunt inutile daca nu sunt sustinute si de un sistem de afaceri. Dar despre sisteme de afaceri, plan de afaceri si marketing vom vorbi si in alte articole.

Afaceri imobiliare

Succesul in afaceri imobiliare este rezultatul unei abilitati specifice oricarui om de afaceri de succes. Aceasta abilitate importanta este aceea de a rezolva problemele altora. Poti sa ai tot ce-ti doresti daca ii ajuti pe ceilalti sa obtina ce isi doresc, nimic mai adevarat. Atat in afacerile clasice cat si in afaceri imobiliare , un om de afaceri trebuie sa ofere solutii la problemele clientilor, de aceasta capacitate depinzand succesul sau financiar.


In afaceri imobiliare, pentru a rezolva problemele celor ce vor sa vanda sau sa cumpere o propietate, trebuie in primul rand sa cunosti piata. Exista un numar limitat de nise in afacerile imobiliare:


-apartamanete si garsoniere
-terenuri
-imobile de locuit
-spatii comerciale si alte cateva subdiviziuni ale acestora.


De obicei un investitor in imobiliare se specializeaza pe una din aceste nise de piata si asta pentru a cunoaste toate caracteristicile acelui segment de piata imobiliara. Fiecare cere aptitudini specifice, capacitatea de a gasi cele mai bune afaceri, cautarea de oportunitati imobiliare in zonele defavorizate dar cu potential in viitor, cautarea unor proprietati aflate in prezent intr-o stare proasta dar care renovate isi pot creste valoarea si asa mai departe. De regula un investitor in proprietati imobiliare va cauta acele proprietati care pe viitor ii vor aduce un venit pasiv : apartamente ce pot fi inchiriate, terenuri pe care se pot construi spatii comerciale sau imobile de locuit pe care apoi sa le inchirieze, imobile si terenuri aflate in prezent in zone de periferie dar care sunt in directia de extindere a orasului si asa mai departe.


Se zice ca un intreprinzator de succes care se ocupa de afaceri imobiliare, are de castigat si atunci cand pretul creste si atunci cand pretul scade, ceea ce nu e niciun paradox avand in vedere ca cele mai propice investitii se fac atunci cand piata imobiuliara e in scadere, pretul la terenuri si apartamente fiind mai mic. Totusi nu cumparati doar de dragul pretului ci intotdeauna priviti dincolo de momentul tranzactiei, ganditi-va ce veti face cu acea proprietate si mai ales cum o puteti transforma intr-o sursa permanenta de venit pasiv.


Piata e plina de oportunitati de afaceri imobiliare, tot ce aveti nevoie sunt aptitudinile specifice investitorilor in imobiliare si sursele de finantare, dar despre acestea intr-un articol viitor.

Afaceri de succes si planificarea lor

Ai deja o afacere activa sau vrei sa incepi o afacere noua, componentele unei afaceri de succes raman aceleasi. In primul rand vei avea nevoie de un plan de afaceri scris. Chiar daca ai inceput afacerea fara un plan asternut pe hartie, acum e momentul sa treci in scris un plan de afaceri. Rolul unui plan de afaceri este acela de a oferi o viziune de ansamblu, de a reliefa cele mai mici detalii si limitele unei anumite afaceri sau idei de afaceri. Chiar daca un plan de afaceri nu va elimina riscurile afacerii, el te va ajuta sa le reduci semnificativ.


In afara planului de afaceri, alte elemente ale unei afaceri de succes sunt informatiile esentiale despre mediul in care afacerea ta opereaza. Este vorba de statistici de afaceri care sa inregistreze evolutia pietei, de informatii despre evolutia generala a economiei si cum poate aceasta evolutie sa influenteze afacerea ta. Pe langa aceste informatii este nevoie si de compatibilitate. Adica de compatibilitatea dintre capacitatile, aptitudinile si resursele materiale ale antreprenorului si cerintele afacerii sale.
Cu alte cuvinte managementul afacerii este acela care confera succesul sau dimpotriva, esecul afacerii. Felul in care sunt stabilite si atinse telurile pe termen scurt si mediu este cheia unei afaceri de succes. Aceasta presupune din partea proprietarului afacerii capacitatea de a lua decizii potrivite, de a schimba sau adapta planul initial al afacerii atunci cand aceasta masura se impune.

Plan de afaceri

Plan de Afaceri, necesitate si mod de realizare

Cum se realizeaza un plan de afaceri. Mai jos va prezentam un model de plan de afaceri ce va poate ajuta sa va organizati propriul dumneavoastra plan de afaceri.

Despre importanta unui plan al afacerii dumneavoastra am mai discutat si in articolele de afaceri precedente.

Planul de afaceri este strans legat de mediul de afaceri si de evolutia acestuia, primele planuri de afaceri au aparut cu mult inainte de aparitia computerului si a tehnologiei informatice dar rolul si importanta unui plan de afaceri bine facut, a ramas aceeasi pana in zilele noastre. De fapt principiile de baza ale banilor si ale afacerilor de succes, raman mereu neschimbate.
Un plan de afaceri sau business plan poate avea ca utilitate atat prezentarea firmei sau a ideii/proiectului/afacerii dvstra. dar mai ales poate avea o utilitate de uz intern, conferirea unei mai mari claritati asupra targhetului afacerii, marketingului si gestionarii intregii activitati. Un plan de afaceri clar si realist va ajuta sa vedeti daca afacerea dvstra. se indreapta sau nu spre telurile pentru care a fost demarata, daca nu, care sunt cauzele, unde este gresala, cum se poate indrepta si asa mai departe. Pe scurt putem spune ca un plan de afaceri reprezinta pentru o firma ceea ce reprezinta un sistem GPS pentru un sofer de cursa lunga.

In primul rand un plan de afaceri trebuie sa tina cont de profilul afacerii, de mediul in care se va desfasura activitatea, de obiectivele afacerii si de telul urmarit prin realizarea acestora.
Atunci cand un plan de afaceri este bine realizat, acesta va contribui la realizarea de prezentari de succes catre parteneri de afaceri, finantatori si nu in ultimul rand va va ajuta la organizarea si cunoastere propriei afaceri.

Iata acum principalele capitole ale unui plan de afaceri:

1. Titlul
2. Cuprins
3. Introducere
4. Descrierea firmei/afacerii
5. Echipa si managementul companiei
6. Prezentare produse si/sau servicii
7. Analiza pietei
8. Obiective
9. Strategia firmei/afacerii si implementarea ei
10. Informatii financiare
11. Anexe si alte documente

In functie de targetul afacerii, planul poate contine elemente specifice, afara de cele prezentate mai sus.

Importanta fiecarui capitol este determinata de scopul urmarit si de specificul afacerii dvstra.

De asemenea ar trebui sa verificati la partenerul/firma/institutia unde se va prezenta planul de afaceri, cu privire la eventualele cerinte specifice sau suplimentare de realizare a planului de afaceri.

Iata o scurta detaliere a capitolelor unui plan de afaceri profesionist:

1. Titlul

Cat mai sugestiv, de exemplu "Plan de afaceri al S. C.... cu privire la noua linie de productie cutare" sau "Plan de afaceri al S.C.... pe anul cutare", etc. Titlul se trece pe prima pagina sau pe coperta si tot pe prima pagina trebuiesc trecute si datele de contact si identificare a firmei, logo-ul.

2. Cuprinsul planului de afaceri

Un index cu capitolele planului de afaceri si cu numarul paginilor la care se regasesc acestea.

3. Introducere

Aici veti rezuma pe scurt obiectivele planului de afaceri si structura lui. Nu va pierdeti prea mult in detalii

4. Descrierea firmei/afacerii

Informatii cu priviere la firma, fondatori, parteneri, eventuali investitori, sedii, active, pasive, etc.
Daca nu aveti o firma si prezentati planul de afaceri pentru investitori, in acest capitol veti descrie afacerea.

5. Echipa si managementul.

Cum spune si titlul acestui capitol, aici veti descrie colectivul echipei dumneavoastra si rolul pe care il detine fiecare membru in managementul afacerii.

6. Prezentarea produselor si/sau serviciilor.

Descrierea calitatilor si neajunsurilor produselor/serviciilor dvstra. Imbunatatirile pe care doriti sa le aduceti pe viitor sau noile linii de productie pe care doriti sa le realizati.

7. Analiza pietei

Prezentarea pietei de desfacere a produselor si serviciilor firmei:


* numarul clientilor existenti si potentiali
* marimea pietei de desfacere
* concurenta existenta la acesta ora pe piata
* tendintele de evolutie a pietei
In fine, tot ce se poate spune despre piata careia i se adreseaza produsele si serviciile afacerii.


8. Obiective

O estimare realista a targhetului (obiectivelor) afacerii pe termen scurt si pe termen lung. Poti fi estimate comparativ atat in varianta oprimista cat si in cea pesimista.

9. Strategia firmei/afacerii si implementarea ei

Strategia de introducere a produselor/serviciilor pe piata sau de mentinere a vanzarilor la un nivel optim, daca produsele si serviciile afacerii/firmei sunt deja pe piata. De asemeni puteti vorbi despre strategia de marketing si modul in care va ganditi sa o implementati.

10. Informatii financiare

De multe ori acesta este cel mai important capitol al unui plan de afaceri, mai ales in cazul atragerii de fonduri sau atragerii de investitori. De multe ori chiar investitorii sau companiile de credit, carora le prezentati planul de afaceri, va pot oferi modele pentru acest capitol de informatii financiare.

De regul aceste informarii financiare cuprind, dar nu se limiteaza la:


* informatii si raporturi contabile
*fluxuri monetare peridocie (trimestriale, lunare, anuale, etc.)
* estimari ale vanzarilor, veniturilor sau cheltuielilor trimestriale, lunare sau anuale ale afacerii si asa mai departe, in functie de cerintele investitorilor sau societatilor creditoare carora le prezentati respectivul plan de afaceri.

11. Anexe si alte documente

Uneori investitorii sau institutiile pentru care intocmiti respectivul plan de afaceri au cerinte specifice cu privire la informatii si documente pe care le vor atasate la palnul de afaceri. In aceste conditii vor numi ei anexele si documentele de care sunt interesati.

Indiferent daca aveti sau nu nevoie de investitori, parteneri sau finantari, de un plan de afaceri tot veti avea nevoie fie si numai pentru uzul propriu. Un plan de afaceri va ajuta sa va cunoasteti mai bine propria afacere si sa vedeti cu mai multa claritate oportunitatile si strategiile pe care trebuie sa le puneti in aplicare. Daca nu aveti deja un plan de afaceri pentru firma dumneavoastra ar fi cazul sa va faceti unul urmand modelul de mai sus.
Succes in afaceri!

Secrete de afaceri

In materie de afaceri multi dintre antreprenori tind sa devina tot mai egoisti si mai suspiciosi atunci cand e vorba sa-si impartasasca cu sinceritate experienta in domeniu. Se spune ca exista doua mari secrete in materie de afaceri:


1. Nu spune tot ce stii. :)

Revenind la lucruri mai concrete, cea mai dificila problema cu care se confrunta majoritatea afacerilor este plafonarea. Adica afaceri care se mentin pe linia de plutire dar nu depasesc niciodata un anumit prag, pur si simplu stagneaza si in fiecare an se afla cam in acelasi stadiu in care s-au aflat anul trecut. Cati dintre noi nu stim un magazin de cartier, un vanzator ambulant de inghitata sau un atelier de cizmarie care "de o viata" se mentin la aceiasi parametri de afacere plafonata, adica nici nu da faliment dar nici proprietarii ei nu s-au imbogatit. De multe ori acestia din urma depun un efort considerabil pentru dezvoltarea afacerii insa fara efecte vizibile.
Plafonarea lor se datoreaza in primul rand faptului ca nu fac schimbarile necesare. Fac exact aceleasi lucruri ale caror rezultate le cunosc dar spera ca de aceasta data lucrurile sa se schimbe, ori asta nu prea e un comportament rational. Nu este foarte logic sa faci mereu acelasi lucru dar sa astepti rezultate diferite.
Multi se tem de schimbare, activitatea lor a devenit o rutina si nu au curajul sa iasa din aceasta rutina, nu sunt capabili sa schimbe strategia afacerii lor. Iata secretul depasirii palfonarii : schimbarea strategiei de marketing a afacerii. Nu mai fa ce ai facut pana acum!
Pe scurt schimbarile necesare dezvoltarii afacerii se pot rezuma la : 1. Schimbarea mentalitatii. Gandeste la un alt nivel, gandeste in stil mare. Motiveaza-te interior pentru a atinge noile obiective.


2. Invata noi aptitudini necesare atingerii noului nivel impus.

Afacerile de sute de mii sau milioane de dolari nu se pot ghida dupa aceleasi strategii de marketing ca si afacerile de mii de dolari. Asadar adopta strategii pe masura.


3. Imbunatateste-ti oferta.

Daca vrei mai multi clienti sau un pret mai ridicat atunci si valoarea pe care o oferi trebuie sa fie mai mare. Niciodata nu trebuie uitat ca piata nu doreste produsele sau serviciile tale ci doreste efectele lor! Satisfactiile pe care aceste produse si servicii le creaza.


Al 4 lea si poate cel mai important secret de afaceri este acela ca nu exista un secret de afaceri! Chiar daca afirmatia poate parea paradoxala, nu exista o reteta universala a succesului, exista principii general valabile dar nu si o reteta practica concreta, acesta e si motivul pentru care multi au obtinut succesul financiar de pe urma unor afaceri deosebit de diverse, de la tehnologie IT, la constructii sau mass-media. Totul se bazeaza pe experimentare si capacitatea de adaptare, adica de schimbare. Un om de afaceri de succes va trebui sa le stapaneasca pe amandoua.

Diferite tipuri de publicitate

Publicitatea presupune procesul de promovare a produselor sau serviciilor unei companii ce are ca scop principal generarea de vanzari dar si popularizarea brand-ului sau comunicare schimbarilor la un produs sau serviciu. Publicitatea este un element esential al oricarei afaceri iar companiile mari cheltuiesc o parte considerabila din nugetul lor pe publicitate. Principalele tipuri sau metode de publicitate sunt:


-
Publicitatea printata
. Adica reclama in ziare, pe fluturasi publicitari si alte materiale de promovare printate.


Este o forma de publicitate foarte populara in zilele noastre si de aceea oarecum scumpa. Pretul pentru reclama intr-un ziar variaza in functie de tirajul ziarului, natura publicului caruia i se adreseaza, frecventa aparitiilor sau calitatea hartiei.


-
Publicitatea prin sponsorizarea unor evenimente.


Exemplu cel mai la indemana sunt sponsorizarile unor jocuri de fotbal, a unor competitii, a altor agenti economici (de exemplu o firma care inchiriaza chioscuri pentru ziare isi poate afisa reclama pe chioscurile respective in speranta ca alti antreprenori pot dori o afacere similara si deci vor apela la serviciile lor).


-
Publicitatea prin mass media: televiziune, radio si internet


Este una dintre cele mai raspandite forme de publicitate datorita eficientei de care se bucura. Televiziunea, radioul si internetul au milioane de utilizatori si deci milioane de posibili clienti pentru produsele si serviciile companiilor. Tot din acest motiv costul unei reclame TV este direct proportional cu audienta postului, la fel si pe internet costurile unei campanii sunt de obicei direct proportionale cu numarul de vizitatori care vor vedea reclama, domeniul lor de interes sau pozitionarea geografica, dupa caz.


-
Publicitatea mascata.

Este o forma de publicitate interzisa la TV si Radio dar destul de raspandita pe internet sau in ziare. Presupune promovarea unui produs sau serviciu fara a declara intentia de promovare, de exemplu prezenta intr-un interviu a unei persoane ce poarte un tricou cu insemnele vizibile ale unei companii sau scrierea unui articol in care se face referire la o anumita marca sau brand.
Indiferent de mijloacele alese pentru publicitate, promovarea ramane una dintre cele mai importante aspecte ale oricarei afaceri.

Afaceri pe internet in stil mare

Daca ar fi sa creionam în câteva cuvinte evolutia pietei românesti de Internet business în 2006 ar trebui sa recunoastem doua tendinte majore: aparitia primelor vedete create de mediul online, respectiv realizarea primilor pasi catre normalizarea Internetului ca mediu de afaceri sanatos.
România a aderat în 2007 la Uniunea Europeana, având cea mai mare rata de crestere a numarului conexiunilor de mare viteza la Internet. Rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet broadband a fost, la finalul anului 2005, de 3,46%, peste media regiunii, care se situa în jurul cifrei de 1,6%. La jumatatea anului 2006, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în banda larga în România a ajuns la 5,5%, mentinandu-se printre cele mai ridicate din Europa de Sud-Est.
2006 a fost, fara îndoiala, un an în care cifrele sunt încurajatoare.



Potrivit unui studiu national de audienta realizat, în luna iulie, de Biroul Român de Audit al Tirajelor, 43,5% din populatia din mediul urban detine un calculator personal, iar 55,3% din locuitorii oraselor au utilizat un calculator în ulti-mele 12 luni. Cu doua luni înainte, luna mai 2006 aducea un nou record. Trafic.ro anunta ca numarul internautilor care au accesat în aprilie 2006 Internetul românesc a depasit pentru prima data cinci milioane.
Audienta din ce în ce mai mare pe care o înregistreaza Internetul românesc are în principal rolul de a aduce bani în industrie, pe fondul unui impact mediatic important pentru unii jucatori activi în piata de Internet business.



Internetul creeaza vedete

Aproape toate publicatiile traditionale din România au ales sa rezerve în 2006 un numar interesant de pagini „fenomenului Internet“. S-a vorbit despre povestile de succes oferite de unii creatori de start-up-uri online românesti, s-au adus în discutie primii milionari din Internetul autohton. Au fost publicate constant analize cu privire la achizitiile importante din piata ori cu privire la plecarea unor oameni importanti de la un proiect online la altul.
Anul 2006 a conturat, pâna la urma, o tendinta clara de recunoastere a Internetului ca mediu de afaceri în care merita sa investim. Iata câteva motive în sprijinul acestei realitati.



1. Milioane din publicitatea online. Toti specialistii estimeaza o dublare a pietei de publicitate online în acest an. Finalul anului ar trebui sa aduca volumul publicitatii online la sume situate peste 7 milioane de euro. Finalul lui 2006 aduce schimbari radicale în structura jucatorilor din piata de publicitate online. Doua plecari interesante si mult discutate (una a lui Orlando Nicoara de la Netbridge, iar cealalta a lui Val Voicu de la Imedia) au imprimat dinamism pietei din România. Acum, pe lânga companiile traditionale, au aparut companii noi precum AdEvolution.ro, SMI sau MediaCafe.ro, care îsi construiesc propriile metode de abordare a pietei ca ansamblu.



2. Interes din ceruri. În primavara lui 2006, Google a publicat pentru prima data un anunt de country manager pentru România. Jobul pare a-si fi gasit un detinator, din moment ce pe website-ul de companie al Google, unde sunt anuntate toate joburile pentru tarile lumii, mai exista doar un job de consultant pentru România. Daca va intereseaza, puteti accesa http://www.google.com/ jobs/.



3. Puterea utilizatorilor. A început sa se manifeste cu mai multa intensitate în 2006, când în România a explodat ideea de blog. Într-o piata imposibil de estimat ca întindere în acest moment, anul 2006 a adus conferinte tematice, studii demografice si cluburi ale pasionatilor. Pentru prima data, blogurile au devenit surse ale stirilor din media traditionala. La editia din acest an, festivalul Internetics, care premiaza anual cele mai bune website-uri din România, a înfiintat o sectiune speciala dedicata blogurilor.



Mediu de afaceri credibil
Influenta mediatica din ce în ce mai crescuta pe care o are piata de Internet de la noi a adus, cum era normal, câteva tendinte interesante în mediul de afaceri românesc. A devenit evident ca prezenta online înseamna relativ putini bani investiti si un profit bunicel. În plus, migratia din ce în ce mai importanta a publicatiilor traditionale si catre mediul online a atras dupa sine tendinte incipiente de autoreglementare a pietei. Initiative precum relansarea departamentului Internet din cadrul Biroului Român de Audit al Tirajelor sau lansarea proiectului IAB Romania au aparut ca urmare a presiunilor pietei.
Iata câteva dintre tendintele definitorii pentru pasul spre normalitate pe care îl face piata româneasca de Internet în 2006.



1. Neutralitate Si credibilitate. Departamentul Internet al Biroului Român de Audit al Tirajelor este în prezent constituit din: editori de site-uri, agentii, regii si clienti de publicitate membri ai BRAT si interesati în obtinerea datelor privind masurarea site-urilor web. Primul pas pe care îl va realiza Departamentul Internet din cadrul BRAT în vederea atingerii obiectivelor sale va fi lansarea unei cereri de oferta pentru un sistem complex de masurare, care sa cuprinda masurare de trafic, audienta si profile demografice pentru utilizatorii site-urilor. Departamentul isi propune ca primele rezultate ale noului sistem sa fie disponibile pietei de publicitate în luna aprilie 2007.



2. La ghiseul de plati online. Din perspectiva comertului electronic, cresterea este evidenta, însa probabil ca anul 2006 va fi marcat în principal de lansarea proiectului Ghiseul Virtual (www.ghiseul.ro), care ar trebui sa dea tonul în dezvoltarea procesului de educare si orientare a posesorului de card bancar catre plata online ca fenomen social în România. Primul serviciu oferit prin intermediul proiectului „Ghiseul virtual de plati“ este plata online a amenzilor rutiere. Publicul-tinta al acestui serviciu îl reprezinta cetatenii posesori ai unui card bancar, care utilizeaza Internetul si care conduc un autoturism. Plata se face cu respectarea standardului 3D Secure Code, comunicarea cu utilizatorii a datelor sensibile se face în conditii de securitate, iar dupa efectuarea platii sunt emise dovezi electronice de plata, valabile juridic în România. Serviciul de plata online a amenzilor de circulatie a presupus interfatarea a doua proiecte ale MCTI: sistemul de gestiune a amenzilor de circulatie la nivelul Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti si Ghiseul Virtual de Plati.



3. O sclipire de coerenta guvernamentala. Ar putea fi observata odata cu începerea functionarii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Prin intermediul acesteia, se reglementeaza piata prelucratorilor de date cu caracter personal, implicit cei aflati exclusiv in mediul online. Activitatea ANSPDCP va duce în timp la consolidarea încrederii internautilor din România în website-urile care le prelucreaza date personale.

de Catalin Covaci

Sursa : Saptamana Financiara

Afaceri in stil mare

La tot pasul intalnim exemple de afaceri in stil mare, afaceri multinationale, trusturi mass media, lanturi de magazine si asa mai departe. Sunt afaceri de milioane si miliarde de dolari dar care o data au fost si ele doar in stadiul de proiect, apoi s-au nascut ca mici afaceri pana au fost cumparate de alti intreprinzatori sau dezvoltate pas cu pas de aceeasi echipa care le-a conceput. De multe ori nici macar nu au fost gandite pentru a deveni ceea ce au devenit pana la urma. De multe ori au pornit dintr-un hobby sau au trecut prin perioade critice cand nimeni nu le dadea nici o sansa de supravietuire. Alteori au aparut ca simple afaceri ca magazinul de la colt de strada si au ajuns sa devina un brand cunoscut in toata lumea. Asa s-a intamplat si cu lantul de magazine cu pret redus Wal-Mart. Imperiul financiar creat de Sam Walton a lasat familiei acestuia in 1992 o avere evaluata la 25 de miliarde de dolari. Intrebat care a fost formula magica ce l-a propulsat in topul celor mai bogati oameni ai lumii, Sam Walton a descris zece reguli care au fost pentru el reteta unei afaceri in stil mare:


- Fii devotat afacerii tale


Fa-ti munca plin de pasiune si determinare. Nu te lasa descurajat de ce spune unul si altul si urmeaza-ti planul tau. Munceste din pasiune, nu in scarba si de nevoie. Este unul dintre pilonii de capatai al succesului in afaceri, incepe o afacere in acel domeniu de care stii ca esti pasionat si unde vei lucra din placere.
- Respecta-ti partenerii de afaceri si trateaza-i ca pe niste egali
Chiar daca esti actionarul sau asociatul majoritar, respecta-ti partenerii si intretine un spirit de echipa.
-Motiveaza-ti partenerii de afaceri
Functia in companie si banii nu sunt tot timpul indeajuns pentru a motiva. Organizeaza pariuri intre actionari pentru atingerea unui anumit obiectiv, fii o persoana spontana care sa-si merite locul de lider. Foloseste-te de mici trucuri pentru a pastra spiritul de echipa si a mentine determinarea si pasiunea pentru afacerea pe care o conduceti impreuna.


- Comunica tot ce tine de afacere cu partenerii tai


Cu cat stiu mai multe despre obiectivele afacerii cu atat vor intelege mai bine. Informeaza-i cu privire la targheturile companiei, cu privire la schimbarile survenite si in general cu tot ceea ce inseamna obiective si politica a companiei pe termen mediu si lung.


- Apreciaza eforturile pe care le fac asociatii tai pentru companie


Cu totii avem nevoie de apreciere, de faptul ca stradaniile noastre nu au trecut neobservate. Nu ma refer aici neaparat la o rasplata financiara, uneori recunoasterea meritelor in fata echipei valoreaza mult mai mult.


- Sarbatoreste-ti succesul


Sarbatoriti atunci cand ati atins un obiectiv propus dar si atunci cand suferi un esec in afaceri nu o lua prea in serios. Pastreaza-ti simtul umorului si lasa loc pentru putina autoironie. Vei evita astfel o demoralizare a echipei si sansele de a intoarce roata vor fi mult mai mari decat daca vei incerca sa dai vina pe toata lumea sau mai rau, sa cazi in depresie.


- Capacitatea de a asculta


Asculta si intelege nevoile celor din prima linie, ale angajatilor si ale clientilor. Incearca sa le solutionezi pentru ca de multe ori trec neobservare si pot avea repercursiuni negative asupra randamentului unei afaceri, mai ales cand e vorba de afaceri mari.


- Depaseste asteptarile clientilor


Da-le ceea ce doresc si inca ceva pe deasupra. Daca vei face asta vor continua sa se intoarca la tine din nou si din nou. Nu-i de mirare ca langa sigla Wal-Mart statea scris "Satisfactie Garantata", a depasi asteptarile clientilor era un ingredient important din reteta afacerii de succes a lui Sam Walton.


- Cheltuieste mai putin decat o face concurenta


Cauta sa-ti minimalizezi cheltuielile, cauta mereu solutii pentru scaderea costurilor si mentinerea calitatii produselor.


- Innoata impotriva curentului


Nu lua mereu in seamna sfaturile altora si nu urmari tot timpul caile conventionale. Cauta alternative inedite, scurtaturi si drumuri noi.

Acestea sunt cele zece principii pe care Sam Walton le-a folosit pentru a transforma Wal-Mart intr-o afacere de miliarde de dolari. Nimeni nu spune ca nu poti urmari aceleasi principii si pentru afaceri mici, la urma urmei diferenta dintre o afacere in stil mare si una mica sau mijlocie este de cele mai multe ori data de scara la care se desfasoara, procesele fiind adeseori aceleasi.

Idei de afaceri profitabile

Inainte de a deveni realitate, totate afacerile din lume s-au nascut intai in mintea cuiva. Inainte de a fi afaceri viabile si puse pe roate, toate au fost doar la stadiul de idei de afaceri profitabile. De la idee s-a dezvoltat un plan de afaceri ce a constituit scheletul afacerii propriuzise. Desi foarte mult depinde de strategiile de marketing si de competenta celor care conduc afacerea, la fel de mult depinde succesul afacerii si de ideea de la care s-a plecat initial. Exista idei de afaceri proaste si idei de afaceri profitabile. In randurile de mai jos vom incerca sa vedem ce anume face diferenta dintre ideile profitabile si cele baguboase si chiar cum putem stimula aparitia ideilor de afaceri profitabile.

Pentru a descoperi noi idei profitabile ai nevoie de o minte odihnita si de cat mai multe cunostinte in domeniul in care doresti sa-ti incepi afacerea. Asadar trebuie intai sa-ti alegi domeniul de afaceri in care vrei sa activezi (online, magazin mixt, fastfood, publicitate si asa mai departe), sa cunosti despre el tot ce se poate cunoaste (sau mai bine spus sa devorezi toata informatia pe care o gasesti referitoare la acest domeniu) si abia apoi sa gasesti ideea de afaceri in jurul careia sa-ti construiesti visul. Doar dupa ce au dobandit cunostinte legate de starea actuala a pietei pentru nisa aleasa, despre clientela, concurenta si costuri, abia atunci ai tabloul concret si poti gasi cele mai profitabile idei de afaceri. Doar atunci poti vedea oportunitatile pe care daca nu ai avea informatia necesara nu ai putea sa le sesizezi. De exemplu doresti sa incepi o afacere - centru de copiere dar nu stii care e starea actuala a pietei, nu cunosti costurile si nici asteptarile clientilor, cum vei putea sa vii pe piata cu ceva inovator care sa-ti asigure succesul, cand tu nu cunosti mai nimic despre aceasta piata? Dar daca ai observat care sunt asteptarile clientilor, ai gasit o sursa de aprovizionare mai ieftina si cunosti foarte bine piata centrelor de copiere, atunci ai sanse mult mai mari sa vii cu o idee care sa satisfaca nevoile clientilor, sa fie deasupra concurentei si sa nu te coste prea mult astfel incat sa pasesti cu dreptul in lumea afacerilor cu centre de copiere. Ceea ce vei invata pe parcurs este ca vei avea mereu nevoie de idei de afaceri profitabile pentru a-ti mentine afacerea, a face fata concurentei, sau a trece la un alt nivel. Cu cat devii mai experimentat si cunosti mai bine nisa afacerii tale, cu atat iti va fi mai usor sa gasesti ideile profitabile.

Comunicarea cu cei care au parcurs deja drumul pe care vrei sa pornesti este o alta metoda importanta de a stimula idei de afaceri profitabile. Invata din experienta lor, mergi la seminariile lor (acolo unde e cazul), citeste-le cartile. In viata toti avem nevoie de mentori, pentru un nou nascut mentorii sunt parintii, de ce un "nou-nascut" in lumea afacerilor nu ar avea nevoie de mentori? Daca esti prea timid sa-ti creezi personal o retea de relatii cu alti antreprenori din nisa ta, te poti rezuma la a le citi cartile, articolele si toata informatia pe care o poti gasi depsre povestea lor.
Urmareste si intelege acele metode pe care oamenii de afaceri de succes le-au folosit pentru a-si creste afacerile, invata de la cei care au parcurs deja podul subred pe care vrei sa treci. Ei au ajuns deja dincolo, sunt cei mai potriviti sa te indrume si pe tine.

Sa intelegem metodele contraceptive

In ultima perioada, inclusiv la noi in tara, in cabinete si farmacii, au aparut tot mai multe tipuri de contraceptive. Apoi, fiecare tip poate proveni de la mai multe firme. Cu atatea optiuni, poate fi dificil sa intelegi care este metoda contraceptiva potrivita pentru tine.

Cea mai buna abordare pentru a alege metoda contraceptiva este cercetarea fiecaruia dintre cele existente, acest lucru incluzand si ascultarea sugestiilor si sfaturilor prietenilor, familiei si mai ales doctorilor.

Pasul 1

Majoritatea metodelor contraceptive contine o serie de hormoni care vor schimba echilibrul hormonal al organismului vostru. Daca nu sunteti de acord cu acest lucru sau apartenenta voastra religioasa nu va permite sa utilizati contraceptia, puteti152360121_685aa880ae_m recurge la metoda “calendarului”. Aceasta presupune insemnarea ciclurilor menstruale si periodicitatea acestora pe un calendar si evitarea actului sexual in zilele fertile. Aceasta metoda poate fi dificila si riscanta, mai ales in cazul persoanelor cu ciclu neregulat.

Pasul 2

Prezervativele. Sunt foarte eficiente daca sunt folosite in mod corect si impreuna cu o alta metoda contraceptiva, de genul spermicidelor. Exista riscul ruperii prezervativului, ceea ce ar duce si la o sarcina. Totusi, cea de-a doua bariera ar reduce si acest risc. Daca prezervativele nu distrug echilibrul hormonal al femeilor, ele pot fi totusi deranjante pentru unele cupluri.

Pasul 3

Pilulele contraceptive sunt foarte populare. Exista multe marci si fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Unele pilule chiar ajuta la curatarea tenului, in timp ce altele va pot deregla ciclul. Efectele secundare sunt in principiu aceleasi, dar cercetati-le pentru a fi constiente si pentru a sti la ce sa va asteptati inainte sa incepeti sa le folositi.

1428798138_d4cb2567c8_mPasul 4

Injectia, administrata de ginecolog. Injectia este simpla si usor de utilizat, trebuie doar sa tineti minte sa faceti una la fiecare 3 luni. Efectele secundare sunt similare cu cele ale pilulelor, desi multe femei se plang mai mult de cresterea in greutate in cazul injectiei decat in cazul pilulelor. Daca nu sunteti perseverente in administrarea injectiilor, puteti ramane insarcinate.

Pasul 5

Inelul. Noul inel este introdus in vagin o data pe luna pentru 3 saptamani. Beneficiile sunt asemanatoare cu ale pilulei, dar pentru ca inelul elibereaza o doza mica de hormoni la intervale regulate, variatiile nivelului hormonilor sunt diminuate. Inelul este foarte eficient, daca este folosit conform indicatiilor.

Pasul 6

Diafragma sau prezervativul intern. O metoda ce poate tine intre 5 si 10 ani, in functie de marca. Trebuie introdusa si scoasa de catre medicul ginecolog. Este extrem de eficient in prevenirea sarcinilor. Nu trebuie sa tii minte sa iei pastila, sa schimbi inelul sau sa mergi la injectie. Introducerea prezervativului intern poate fi foarte dureroasa pentru unele femei si nu se recomanda celor care nu au nascut natural, putand cauza dureri foarte mari. Efectele secundare sunt similare cu ale tuturor metodelor bazate pe hormon. Exista riscul ca diafragma sau prezervativul intern sa cada sau sa se piarda, desi aceste situatii sunt foarte rare.

Pasul 7

3283051169_01644e0e34_mIntrebati prietenii si familia ce va recomanda. Puteti afla astfel numeroasele beneficii, dar si efecte secundare ale metodelor contraceptive. Veti primi raspunsuri directe si sincere de la oameni in care aveti incredere. Puteti sa cautati si singure pe internet ce presupune fiecare optiune si sa decideti care credeti ca este cea mai buna pentru voi. Neaparat discutati si cu medicul vostru, deoarece anumite conditii de sanatate pot cauza alte efecte secundare, riscante pentru sanatatea voastra.

Metodele contraceptive sunt binevenite, mai ales in cazul persoanelor tinere, care nu sunt pregatite pentru o sarcina neasteptata, sau pentru persoanele care au probleme de sanatate si nu isi permit sa ramana insarcinate, cel putin fara acordul si consultul amanuntit al unui medic specialist.

Importante sunt si efectele secundare ale acestora, pe termen scurt si mediu, dar mai ales pe termen lung, mai ales cand unele dintre voi isi doresc copii la un moment dat. De aceea este vitala comunicarea cu medicul vostru, informarea despre posibile pericole si consultarea si cu partenerul de viata, pentru ca este in joc si viitorul lui copil.

Pericolele tocurilor inalte

Pantofii cu toc fac parte din moda pentru femei de acum multi ani si pot sa perfectioneze sau sa distruga o tinuta. Din 1419673188_e030dabd1f_mnefericire, ei pot ascunde si pericole, daca sunt purtati pe o perioada indelungata de timp.

Cum pot afecta postura si coloana vertebrala

Tocurile inalte pot afecta in mod semnificativ postura naturala si coloana vertebrala. Arcuirea din zona mijlocului este mai accentuata cand se poarta tocuri. Acest lucru poate duce la ranirea coloanei vertebrale. Muschii care suporta partea inferioara a spatelui pot fi supusi unor eforturi care vor duce cu siguranta la durere din ce in ce mai mare.

S-a descoperit ca purtatul tocurilor inalte pot supune coloana unor afectiuni dureroase, iar nervii spinali pot deveni apasati si durerosi, dau furnicaturi si chiar si paralizie. Multe femei, care se prezinta la medic plangandu-se de dureri de spate, sunt surprinse sa afle ca marea parte a problemelor lor este cauzata de tocurile inalte purtate constant.

Efectele tocurilor asupra picioarelor

Introducerea piciorului intr-un pantof cu toc poate avea consecinte serioase asupra starii generale de sanatate, incepand de la cea a picioarelor. Intreaga greutate a corpului se lasa pe picioare, acest lucru fiind foarte periculos pentru cei supraponderali, cauzand presiune suplimentara asupra incheieturilor picioarelor.

Picioarele sunt supuse la riscul aparitiei durerilor si problemelor la nivelul nervilor, iar degetele sunt supuse riscului deformarii. Riscurile pe termen lung includ scurtarea permanenta a 2988219375_6815cbd3fa_mtendoanelor lui Ahile.

Degetele de la picioare sunt supuse, de asemenea, la riscul cresterii unghiilor in carne si a infectiilor unghiilor. Acest risc este mult mai mare la persoanele care poarta tocuri in marea majoritate a timpului. Unghiile crescute in carne dau dureri foarte mari, sunt neplacute la vedere si este nevoie de operatie pentru a corecta un defect care este in detrimentul muncii si vietii voastre.

Risc de accidente sau ranire

Sa mergi pe tocuri inalte nu este ceva ce orice femeie poate sa faca si mai ales sa o faca si cu incredere. De fapt, multe nu pot merge cum trebuie sau nu pot merge deloc. Pericolul de a se suci piciorul si de a-ti scranti glezna este foarte mare si la fel de mare este si riscul unei fracturi a gleznei.

Daca va scrantiti glezna, muschii si tendoanele vor fi intinse peste limitele normale si se vor inflama. Aceste rani pot fi extrem de dureroase, iar vindecarea poate dura mai multe saptamani.

Daca glezna a fost fracturata, solutia comuna este chirurgia, pentru a refixa oasele. Aceasta operatie necesita adesea ace de metal, placi si suruburi metalice. Operatia este foarte dureroasa, necesitand internare. Va va impiedica sa munciti pe o 1517404565_57c55fdb99_mperioada de cateva saptamani, daca nu se pot face amenajari adecvate la locul de munca, speciale pentru voi.

Alte efecte …

Exista dovezi care sugereaza ca obiceiul de a purta tocuri inalte are impact si asupra starii de sanatate. Se crede ca mersul in pantofi inalti duce la contractarea vaselor de sange, impiedica transmiterea impulsurilor nervoase la creier, anumite functii fiind afectate.

Tocurile inalte pot arata fantastic, dar se recomanda a fi purtate doar la ocazii speciale si nu in fiecare zi. Pe langa problemele cu coloana si cu picioarele, ei sunt si mai scumpi, asa ca, nepurtandu-i tot timpul, veti face un bine si starii voastre financiare.

Stiati ca …

Suntem siguri ca majoritatea dintre voi cunoaste informatiile pe care dorim sa le sintetizam mai jos. Dar, pentru ceilalti, pentru cei mai tineri, pentru cei mici sau doar pentru cei curiosi, am incercat sa cuprindem cateva idei interesante despre plante, alimentatie sanatoasa si viata sanatoasa.

Asadar, va intrebam politicos daca stiati ca … :

* irigatiile si baile de sezut cu ceai de coada-soricelului vindeca iritatiile si usturimile vaginale?
* ardeiul iute accelereaza metabolismul si circulatia sangelui, omorand grasimile?
* uleiul extras din levantica are efect antibacterian si potoleste arsurile solare?
* temperatura optima din dormitor, pentru un somn bun, este intre 14 si 18 grade Celsius?
* extractul de floarea pasiunii (Passiflora incarnata) diminueaza nervozitatea?
* daca va culcati devreme, va pastrati inima sanatoasa?
* in curele de slabire, nu trebuie sa renuntati la micul dejun?
* aromele de menta, lamaie, rozmarin, eucalipt, muscata si ghimbir ajuta la relaxare, creeaza buna dispozitie si mobilizeaza energiile?
* fitosterolul din galbenele elimina edemele, roseata, mancarimea si iritatiile?
* lehuzele nu trebuie sa renunte la sare, ci sa bea apa minerala bogata in natriu si magneziu?
* tampoanele menstruale trebuie schimbate de minim 3 ori pe zi, pentru a preveni aparitia infectiilor?
* persoanele care sufera de alergii trebuie sa poarte haine largi, care permit existenta unui strat protector de aer intre tesatura si piele?
* tocurile si talpile tocite ne imbolnavesc, provocand dureri in ceafa si de spate si modifica forma talpilor si a degetelor?
* flavonoidele din mere si ceapa fac bine la inima?
* persoanele cu greutate corporala mare se imbolnavesc de Alzheimer mult mai repede decat cei cu greutate normala?
* E223, un conservant sintetic foarte periculos pentru sanatate, se regaseste in jeleuri, biscuiti, vopsele de par si hrana pentru animale?
* strugurii trateaza boli de rinichi, boli cardiovasculare, boli de ficat, tulburari de alimentatie, unele alergii, anemia, guta si unele afectiuni ale cailor respiratorii?
* in cazul colicilor biliare se recomanda ceai de rostopasca, ceai de coada-soricelului si ceai de amestec de plante, precum levantica, coada-soricelului, frunze de menta, sunatoare, valeriana?
* mezelurile si carnea provoaca guta?
* in Romania, fumatul ucide anual 33.000 de persoane?
* pentru tratarea dependentei de tutun, una dintre plantele cele mai eficiente este pedicuta, administrata sub forma de pulbere?
* femeilor insarcinate nu li se recomanda masajul?
* masca de banane are actiune tonica si emolienta asupra fetei?
* infuzia de galbenele, aplicata pe fata sub forma de comprese, are efect anti-inflamator?
* maceratul de gutui repara pielea iritata si uscata?
* morcovii sunt a doua leguma consumata in lume, dupa cartofi?
* apa de la Marea Moarta este un bun dezinfectant, antimicotic si poate reduce acneea?
* zeama de lamaie trateaza calcaiele crapate usor, prin indepartarea stratului intarit al pielii?
* 2 lingurite de miere, luate inainte de fiecare masa, indeparteaza migrenele?
* consumul de pere regleaza producerea de hormoni de crestere?
* depresia este boala secolului XXI?
* alergatul reduce oboseala, nivelul stresului si duce la producerea unei cantitati mai mari din hormonul fericirii?

Daca stiati toate acestea, va felicitam si va invitam sa ne impartasiti si noua si celorlalti cititori si alte informatii valoroase pe care le detineti. Iar daca nu, speram ca v-am fost de folos.

Istoria rochiei albe de mireasa

Mii de femei si fete viseaza la nunta lor cu Fat-Frumos, la rochia alba de mireasa si la acea zi speciala. De ce insa este albul atat de popular? De ce rochia de mireasa este in mod traditional alba? Sau poate ceva nu e in regula? Iata un articol care dezvaluie o parte mica din istoria rochiei de mireasa.

Trebuie sa stiti ca albul nu era popular deloc atunci cand venea vorba de culoarea rochiei de mireasa si asta pana in 1840. Albul era considerat in mod traditional drept culoarea doliului si de aceea nu era deloc ales pentru nunta. Inainte de 1840 miresele purtau rochii de mireasa colorate care simbolizau fericirea lor. Miresele din Evul Mediu din inalta societate aveau la dispozitie materiale pretioase, precum blana, catifeaua sau matasea.

Faceti loc rochiei albe de mireasa

Cum a aparut rochia alba de mireasa? In principal datorita unei anume nunti ce a avut loc in 1840. In acel an regina Victoria s-a casatorit cu Albert of Saxe-Coburg. A purtat o superba rochie alba, asortata cu un buchet de flori de portocal si avand o trena de foarte lunga de aproape 5 metri. Fotografia lor de nunta a fost publicata si a influentat multe mirese. Chiar daca femeile se casatoreau in rochii colorate, tonul fusese dat pentru alb.

In timpul epocii victoriene, rochia alba de mireasa a fost vazuta ca un simbol al statutului. Si nu pentru ca regina Victoria a purtat-o la nunta ei, ci pentru ca vesmintele albe erau aproape imposibil de curatat. Asa ca daca purtai acesta culoare la nunta, insemna ca ai foarte multi bani pentru a-ti permite o rochie pe care o vei purta doar o data.

In epoca Eduardiana, moda si rochiile de mireasa au devenit din ce in ce mai extravagante. Cand primul razboi mondial a izbucnit, lucrurile s-au schimbat, datorita saraciei. Rochiile au devenit mai simple si mai scurte. In timpul crizei si a celui de al doilea razboi mondial, foarte multe femei au optat pentru o rochie simpla, alba, pe care au vopsit-o apoi in culori vii, precum albastrul sau verdele. Astfel puteau sa foloseasca rochia si dupa nunta.

Rochia scurta a lui Coco Chanel

Chiar daca regina Victoria a dat tonul culorii albe, aceasta a devenit traditie cand Coco Chanel a introdus rochia de mireasa scurta in 1920. Rochia era pana la genunchi si era insotita de o trena foarte lunga si un voal.

Dupa razboi a venit timpul prosperitatii. Rochiile de mireasa au devenit din ce in ce mai elaborate, iar miresele au inceput sa foloseasca dantela, matase si satin. Rochiile trebuiau sa fie extrem de decente in biserica, dar dupa ceremonie era rezonabil sa arati putina piele. Rochia fara bretele si pana la genunchi a fost extrem de populara in anii `50.

O varietate de rochii, culori si stiluri

Miresele din secolul 21 nu se mai marita atat de des in culoarea alb. Deseori aleg cremul, ivory sau alte nuante delicate, pastelate. Cat despre fosrma si stil, nu exista limite. Exista pentru fiece gust: scurta, lunga, brodata, simpla, din dantela etc. Dar … orice culoare si stil alegeti pentru rochia de mireasa, fiti sigure ca va fi o rochie de mireasa de poveste care va exprima personalitatea dvs.

5 avantaje ale trezirii de dimineata

Ce poate fi mai frumos si mai dulce decat sa lenevesti in pat, pe jumatate adormit, gandindu-te ca nu trebuie sa te grabesti nicaieri. Din contra, este atat de greu sa te desprinzi cu forta de perna.

Totusi, trezitul de dimineata are avantajele lui, aducand surprize placute sau neplacute. Haideti sa ne gandim numai la 5 dintre ele.

1. Faceti mai multe

Pentru majoritatea persoanelor dimineata este mult productiva decat seara sau noaptea. Oamenii sunt construiti astfel, iar noaptea, toate procesele din corp incetinesc. Somnul cel mai benefic pentru organism este intre orele 1 si 2 a.m. Daca mergeti la culcare la ora 10 p.m. si va treziti la 5 p.m., o sa profitati de acest somn.

Unii oameni se justifica prin faptul ca timpul lor productiv este tarziu in noapte, in timp ce dimineata productivitatea lor e mult prea scazuta. Procedand astfel, merg in mod regulat la culcare la ore tarzii, prin urmare se si trezesc tarziu.
Atunci cand incearca sa se trezeasca devreme se vaita ca nu se simt in apele lor. Si este foarte adevarat, deoarece organismul este deja setat pe un altfel de comportament.

Pentru a profita de trezirea de dimineata, intai este nevoie sa dezvoltati un obicei: sa va treziti devreme timp de 30 de zile la rand. La inceputul regimului, sa nu credeti ca productivitatea va creste, ci, dimpotriva, va scadea. Dar daca peste o luna comparati sentimentele, veti vedea ca se cunoaste diferenta. Indiferent cat de “nerecuperabila” poate sa fie o persoana, va resimti puterea obiceiului de a se trezi de dimineata. Efectul poate fi vizibil chiar dupa 2 saptamani, dar acestea nu sunt suficiente pentru a dezvolta un obicei, deci este foarte important sa treceti prin acest experiment timp de 30 de zile, fara intrerupere.

De asemenea, luand in considerare ca dimineata este mai eficienta, trezirea la ora 6 a.m. reduce timpul necesar pentru somn si puteti face mult mai multe.

2. Aveti mai mult timp liber

Unele persoane recunosc ca nu doresc sa se trezeasca mai devreme pentru a munci mai mult. Dimpotriva, ar dori sa aiba mai mult timp liber. Totusi, cu cat ora trezirii este mai redusa, timpul liber va fi mai mult, iar cel alocat muncii va ramane acelasi. Puteti decide singuri cum sa va petreceti timpul: pentru prieteni sau familie, dezvoltare, Internet, jocuri, hobby-uri.

3. Munciti cand nimeni nu va deranjeaza

Dimineata este ideala pentru munca. Acum e cazul e sa faceti acele lucruri pe care trebuia sa le faceti de mult, dar nu ati putut, deoarece diverse persoane v-au impiedicat. Aceasta perioada a zilei este foarte buna pentru citit. De asemenea, puteti invata limbi straine. Sau, pur si simplu, sa alocati putin timp doar pentru voi. Desigur, puteti lucra in liniste si seara tarziu sau noaptea, dar in aceasta perioada exista mai multi factori de distragere a atentiei: TV, alte persoane care lucreaza ca si voi, cluburi de noapte, discoteci. In timp ce dimineata linistita inseamna o civilizatie adormita.

4. Dezvoltati-va un obicei sanatos

Dupa trecerea experimentului de 30 de zile veti fi capabili sa va obisnuiti pentru toata viata, dar si sa reveniti la comportamentul de dinainte. Un obicei sanatos este o unealta foarte puternica pentru eficienta. In acelasi timp, un nou obicei sanatos este o metoda foarte buna pentru a va face viata mai interesanta. Cu cel putin o ora in plus la viata cotidiana adaugati cate o ora la restul vietii voastre. Chiar se si spune ca cine se trezeste de dimineata departe ajunge sau ca traieste mai mult. Oare nu este adevarat?

5. Imbunatatirea sanatatii

Indiferent cat de ironic ar suna, trezirile de dimineata va ajuta sa dormiti mai bine. Un somn mai bun – o stare mai buna. In general trezirile de sanatate reprezinta o metoda foarte buna pentru a va imbunatati sanatatea. Chiar daca nu aveti probleme acum, o actualizare a starii de sanatate nu strica niciodata. Asta va va permite sa va mentineti puternici, energici, optimisti si echilibrati din punct de vedere al psihicului.

Daca la tinerete nu acordati suficienta atentie sanatatii voastre, atunci pe la 30 de ani va veti simti batrani si asta e chiar neplacut. Pentru a va pastra sanatatea, sunt suficiente perioade de 15-30 de zile de odihna si relaxare sau 30-40 de minute de 3 ori pe saptamana. Dimineata este perioada perfecta din zi pentru reincarcarea bateriilor.

Depresia, boala civilizatiei sau etapa de maturizare?

Depresie, spleen, neurastenie, melancolie recurenta, inima albastra, oricare i-ar fi numele, aceasta boala poate sa ne afecteze oricand, bebelus sau copil, adolescent sau adult. Chiar daca exista factori ce favorizeaza aparitia ei la anumiti oameni, nimeni nu trebuie sa se creada la adapost de aceasta afectiune care priveste atat fizicul, cat si psihicul.

Intrebarea este “Ce este depresia?”. Este o boala a civilizatiei in care traim, a carei aparitii nu este posibila decat atunci cand fiiinta umana si-a satisfacut nevoile primare ( hrana, imbracaminte, locuinta, securitate) si atunci se gandeste la binele psihic? Se constata ca atunci cand survin catastrofe naturale sau umane, razboaie sau situatii care pun in pericol supravietuirea fizica imediata la omului, chiar si persoanele obisnuite sa fie depresive isi mobilizeaza resursele interne pentru a supravietui si chiar a-i ajuta pe ceilalti.

Sau depresia, in stadiu incipient sau declansata, nu este decat o etapa de maturizare a parcursului fizic ce se intampla oricui? Daca ar marca trecerea de la o etapa la alta? Un indicator de schimbare si paradoxal o dovada de crestere interna? De altfele exista intotdeauna un inainte si dupa depresie. Majoritatea celor care o traverseaza recunosc ca aceasta etapa dureroasa a fost ocazia unei profunde puneri sub semnul intrebarii a valorilor si a schimbarilor individuale uneori importante in viata.

Aceasta boala are cauze multiple: reactie la un eveniment traumatizant: deces, boala grava, separare sau abandon de catre persoana draga, accident sau agresiune, somaj, handicap si dependenta, izolare sociala si afectiva. Ea poate sa apara in urma unei epuizari emotionale, deseori legata de stresul profesional permanent. Uneori apare in urma unui eveniment fericit: nastere, casatorie, promovare profesionala, mostenire importanta sau un castig important. Exista si forma particulare precum deprezia sezoniera legata de scaderea luminozitatii naturale iarna si forme incipiente cand depresia se ascunde in spatele unor simptome fizice variate: tulburari digestive, cardio-vasculare, dureri diverse.

Cum o recunoastem si cum o tratam? Principalele simptome asociaza deseori oboseala matinala, tristetea, pierderea interesului pentru viata, izolarea sociala, insomnii si scaderea puterii de concentrare, devalorizare, culpabilitate, angoasa importanta, ganduri obsedante, uneori suicidare sau agresive. Pot exista pierderi in greutate sau pusee de ingrasare rapida, daca persoana dezvolta anorexie sau bulimie pentru a lupta impotriva angoasei.

Tratamentul sau trebuie sa actioneze la diferite niveluri pentru a fi eficace. Cum este vorba de o boala psihica, va trebui sa va ganditi la ajutorul unui psihoterapeut, mai ales in cazurile grave, caci radacinile depresiei isi pot avea originea in copilarie sau adolescenta. Apoi, printre multitudinea de remedii naturale, se pot retine cateva care si-au dovedit eficacitatea.

In fitoterapie, sunatoarea are o eficacitate similara cu antidepresivele alopatice fara sa aiba efecte secundare. cum ar fi dependenta. Griffonia Simplicifolia, magnolia, gentiana. sofranul au de asemenea proprietati antidepresive reale. Putem sa apelam si la elixire florale sau “Flori de Bach”, printre care:Gentian, Gorse, Mustard, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut sau Wild Rose.

Trebuie sa va asigurati ca aveti o alimentatie bogata in aminoacizi, glucide, ce sunt necesare sintezei endorfinelor si in acizi grasi Omega 3. Un supliment cu minerale, precum fierul, magneziul si zincul, dar si vitaminele grupei B pot fi utile, daci deficitul lor e un factor al instalarii unui sindrom depresiv. O alga precum spirulina luata regulat combate aceste carente. Litiul, un oligoelement indispensabil sintezei serotoninei, luata in cura continua timp de cel putin 6 luni este prescrisa deseori in aceste tulburari depresive.

In sfarsit, nu trebuie sa uitati sa luati contact cu natura, alegand mersul prin padure, rauri, plaje la ocean sau varfuri de munte. Pe langa beneficiile fizice aduse de ionii negativi, aceasta practica va si foarte buna pentru suflet. Si tot ce ne hraneste sufletul de valori pozitive, ne va ajuta sa traversam aceasta perioada mai usor.

Natura poate vindeca

Puterile vindecatoare ale naturii sunt vechi de cateva secole, dar recent au aparut dovezi stiintifice legate de “retetele verzi” si faptul ca acestea sunt exact ceea ce doctorul ar recomanda.

Notiunea de medicina ca tratament este la fel de veche, dar in ultimii ani au fost gasite probe pentru a demonstra veridicitatea puterilor vindecatoare ale naturii.

Potrivit unui medic australian, cercetatorii au stabilit o baza credibila pentru “retetele verzi”, mai precis pentru cazurile in care doctorii recomanda contactul cu natura pentru diferite afectiuni si pentru afirmatia ca parcurile sunt considerate o sursa nationala de sanatate.

“Persoanele care au acces la locatii apropiate au aratat ca sunt mai sanatoase, in general, decat altele, dar si mult mai multumite de viata lor, in marea ei parte”, declara Dr Mardie Townsend, medic asociat al Scolii de Sanatate si Dezvoltare Sociala a Universitatii Deakin din Melbourne, care a revolutionat studiile de cercetare legate de conexiunea dintre oameni si natura.

A avea acces la mediile naturale atragatoare incurajeaza activitatea psihica si fizica, acest lucru avand beneficii evidente. De asemenea, are un efect de calmare, reducere a stresului si a tensiunii arteriale, chiar si a colesterolului.

Privitul naturii poate vindeca

Doar prin a privi natura va puteti vindeca. In anii 1980 si 1990, numeroase studii au demonstrat ca observarea naturii ofera o gama de beneficii pacientilor din spitale, functionarilor din birouri, persoanelor din inchisori si soferilor profesionisti.

Mai putin stres, tensiune arteriala mai scazuta, mai putine dureri de cap, o satisfactie mai buna la munca si recuperare mai rapida in cazurile post-operatorii, toate acestea au fost legate de festinul ochilor, oferit de peisajele naturale.
Dr. Mardie Townsend spune simplu: “Castigam viata uitandu-ne la viata”.

“Privind fiinte vii, nu ne mai simtim ca si cum am trai intr-un vid. Chiar si privind un film despre natura sau cateva fotografii cu peisaje putem sa cream o diferenta pozitiva.

Riscul afectiunii “deficit de natura”

Dr. Mardie Townsend declara ca “deficitul de natura”, un termen vehiculat de jurnalistul american Richard Louv, are baze stiintifice.

Cartea scrisa de Louv, “Ultimul copil din paduri: Salvarea copiilor nostri de deficitul de natura”, a atras foarte multa publicitate si a pornit discutii despre costurile fizice, mentale si spirituale ale cresterii unei generatii de copii care sunt din ce in ce mai alienati de lumea naturala.

Pericolul reprezentat de straini, parintii ocupati si programul foarte incarcat dinainte si dupa scoala conduc la reducerea capacitatii copiilor de a se mai juca liber in mijlocul naturii sau cel putin in mediul exterior.

Tehnologia sub forma de cutii cu raze X, televizoare, telefoane mobile si computere ocupa o parte importanta in spatiul mental al copiilor, in special in week-end-uri. Iar asta duce cu siguranta la un deficit de naturii.

Odata cu cresterea densitatii urbane, curtile din spatele casei s-au pierdut si nu sunt inlocuite cu parcuri accesibile adecvate. Aceasta deprivare de mediu arunca o mare greutate asupra capacitatii oamenilor de a trai niste vieti de o calitate buna.

Cresteti doza zilnica de “verde”

* plimbati-va prin parcurile din apropiere. Luati pranzul acolo.
* petreceti mai mult timp in gradina.
* daca nu aveti o gradina, cultivate legume sau flori, pe balcon, veranda, hol sau pervaze.
* inscrieti-va intr-un grup de voluntari pentru protectia mediului.
* inscrieti-va intr-un club pentru drumetii si catarari.
* puneti ghivece cu plante si la birou sau in spatiile in care lucrati
* atarnati fotografii cu scene din natura, mai ales daca nu aveti vedere la exterior.
* uitati-va la emisiuni despre natura.
* stabiliti o “ora verde”, ca traditie a casei, timp alocat strict contactului cu natura.

Profitati la maxim de darurile naturii, pentru a va deconecta de la aparatele care ne tin in tensiune negativa maxima toata ziua!

Psihologia plansului. O partida buna de plans chiar ajuta?

Psihologia plansului. O partida buna de plans chiar ajuta?


Un partida buna de plans ne face adesea sa ne simtim mai bine si sa privim in perspectiva. Mai nou, studiile au descoperit ca beneficiile plansului depind in totalitate de unde si cum are loc “episodul de plans”.

Psihologii Universitatii din Florida de Sud, Jonathan Rottenberg si Lauren M Bylsma, impreuna cu colegul lor Ad JJM Vingerhoets de la Universitatea Tilburg, au analizat experimente detaliate pe mai mult de 3000 de experiente de plans, care au avut loc in afara laboratoarelor.

Cercetatorii au descoperit ca majoritatea respondentilor au declarat imbunatatiri ale starii de spirit.

Studiile pana la aceasta data nu au aratat o imagine clara a beneficiilor plansului, in mare parte deoarece rezultatele par a depinde de modul cum este studiat plansul. Cercetatorii au intampinat o serie de provocari pentru a studia cu acuratete comportamentul plansului intr-un cadru de laborator.

Voluntarii care plang in laborator, adesea, nu descriu experienta lor ca una care ii face sa se simta mai bine. Mai mult, plansul in laborator duce la rezultate neplacute, participantii simtindu-se mai rau. Acest lucru poate fi cauzat de conditiile stresante ale studiului in sine, precum faptul ca sunt inregistrati sau priviti de un asistent al cercetatorilor. Astfel pot aparea emotii negative, cum ar fi rusinea, care neutralizeaza efectele pozitive benefice, asociate de obicei cu plansul.

Totusi, aceste studii de laborator au furnizat descoperiri interesante despre efectele fizice ale plansului. Plangaciosii prezinta efecte de calmare precum o respiratie mai lenta, dar experimenteaza si stress si iritare, incluzand ritm crescut al inimii si transpiratie.

Ceea ce este interesant este ca starea de calm dureaza mai mult decat iritarea neplacuta. Efectele de calmare pot aparea mai tarziu si pot depasi reactiile stresante, majoritatea persoanelor avand tendinta sa isi aminteasca numai partea placuta a plansului.

Cercetarile au aratat si ca efectele plansului depind si de persoana care varsa lacrimile. Spre exemplu, indvizii care sufera de anxietate sau afectiuni ale starilor de spirit sunt mai putin predispusi de experimenteze efecte pozitive ale plansului.

Acum, in functie de fiecare persoana in parte, plansul are efectele lui. Analizati putin daca si la voi efectele sunt benefice sau nu, dar nu va puneti pe plans in fiecare zi, doar doar de vor aparea efecte pozitive care sa va uimeasca.

Mierea – unul dintre cele mai sanatoase alimente

Zilele trecute am vazut un articol intr-o revista cu “Cele mai bune 13 alimente pentru sanatatea ta” si am urmarit toate alimentele enumerate, sperand ca cel care a scris articolul a inclus in top si mierea de albine…dezamagire totala. Asta e unul din motivele pentru care m-am ambitionat si mai tare sa pun eu accentul pe “miere” si de ce anume ar trebui ca fiecare dintre noi sa consume acest aliment si sub nici o forma sa nu-l considere un moft.

Erau enumerate in acel articol diferite fructe si legume (sanatoase de altfel), dar si vinul rosu si ciocolata neagra… produse pe care eu una as fi avut retineri sa le includ intre cele mai sanatoase alimente. Fiecare aliment are rolul sau si ideal ar fi ca noi oamenii sa stim mereu sa pastram un echilibru si sa consumam zilnic doar alimente sanatoase, insa agitatia si stresul zilnic ne indeparteaza tot mai mult de la acest ideal. Tocmai de aceea trebuie sa ne auto-educam sa ne hranim sanatos si sa alegem cu atentie produsele care le consumam, dar mai ales sa incercam sa eliminam ceea ce ne face rau.

Regula mea nr 1 este: eliminati pe cat posibil zaharul alb din alimentatia d-voastra si incercati sa-l inlocuiti 100% cu miere sau zahar brun. Pana nu s-a importat in Europa trestia de zahar, mierea era singurul indulcitor natural care exista. Mierea este un aliment pomenit in diferite scrieri egiptene si mai apoi romane, iar legendele vorbesc despre bauturile cu miere pe care zeii si le preparau pentru nemurire si pentru fertilitate. Vorbim de un produs natural, recunoscut pentru beneficiile sale inca din antichitate si bunicii nostrii cunosc si folosesc diferite retete naturiste pe baza de miere, miere si propolis, polen sau laptisor de matca. Pe noi ce ne impiedica sa profitam de beneficiile mierii ?

Daca regula nr. 1 este inlocuirea zaharului din alimentatie cu mierea, cea de-a 2 regula este aceea de a ne face noi singuri acasa diferite cocktailuri de fructe, seminte sau chiar legume cu miere, fiindca mierea ne ofera o sursa naturala de energie. Mie imi place sa testez astfel de combinatii naturiste cu miere, astfel ca o sa vi le recomand si voua si o sa va rog ca si voi, daca aveti retete proprii, sa mi le impartasiti mie si cititorilor.

Prima mea recomandare este salata cu miere. E vorba de salata verde (mai ales ca acum se gaseste din abundenta) pe care eu o condimentez cu un varf de sare, cu putin ulei de masline, putin otet de mere cu miere (sau doar zeama de lamaie) si o lingurita buna de miere poliflora (eu prefer poliflora in salata pentru ca e mai aromata), dupa care se amesteca foarte bine totul.

Daca nu stiati, salata verde ajuta la o digestie mai rapida, iar mierea prin enzimele care le contine faciliteaza si ea o mai buna digestie. Pentru cei care sufera de o usoara gastrita (cum sunt si eu), salata verde e cea mai buna alternativa la ridichi si ceapa verde. Salata verde cu miere se recomanda si pentru eliminarea toxinelor din organism. Combinatia de salata verde cu miere si ulei de masline poate fi un medicament natural impotriva constipatiei, salata impreuna cu cele 2 ingrediente ajutand procesul de digestie si eliminare.

Va rog sa incercati si voi sa preparati salata verde cu miere si ulei de masline si o sa vedeti ca nu e asa greu sa inlocuiti zaharul din alimentatie.

Cata apa trebuie sa bem zilnic?

Daca raspundeti “8 pahare a cate 250 ml pe zi” veti da raspunsul cel mai des citat, dar si gresit!

8 pahare a cate 250 ml de apa pe zi a fost o recomandare atat de des repetata, incat aproape nimeni nu s-a mai indoit de ea, dar daca privim spre origini, asa cum oamenii de stiinta americani au facut recent, vom descoperi ca nu exista o dovada stiintifica pentru a sprijini aceasta recomandare.

Originile regulii “2 l de apa zilnic” sunt undeva prin 1945, cand Comisia pentru Alimente si Nutritie a sugerat ca o persoana trebuie sa consume 1 ml de apa, cca. 1/5 dintr-o lingurita, pentru fiecare calorie de alimente consumata.

La o dieta normala de 1900 calorii pe zi asta inseamna 1900 ml apa zilnic sau aproape 8 pahare a cate 250 ml.

Dar ceea ce s-a pierdut in ceata trecerii anilor este ca recomandarea initiala sugera si ca marea parte din necesarul zilnic de apa poate fi regasit in continutul de apa al alimentelor. Multe alimente contin apa, precum perele sau pepenele rosu, iar acest continut se adauga la consumul zilnic de apa.

De fapt, nu exista cercetari solide care sa dovedeasca necesitatea celor 8 pahare de apa. Ce inseamna asta in termeni practici?

Asa cum majoritatea practicienilor de medicina alternativa recunosc, bunul simt este adesea cea mai buna regula, in cazuri ca acesta. Ceea ce se recomanda de fapt de specialist este sa beti atunci cand va este sete! Suna simplu, dar exista si o serie de recomandari.

Apa este minunata si trebuie sa beti cat mai multa, dar si sucurile proaspete de fructe sunt bune, cu moderatie, la fel ca si infuziile de plante si ceaiurile. Daca aveti o dieta bogata in legume si fructe proaspete, la fel, obtineti necesarul de apa din alimentele consumate.

Dar daca, totusi, dieta voastra consta in 3 dublu cheeseburgeri, inecati in 3 litri de cola dietetica, este neaparat nevoie sa beti mai multa apa!

Concluzia? Totul tine de bunul simt. Consumati o dieta echilibrata, beti apa cand va este sete si nu deveniti obsedati de numarul de pahare cu apa pe care le beti zilnic. Beti pana la fund!