Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

luni, 21 iunie 2010

Bani pe net - vanzari directe sau publicitate?

In privinta primei metode de realizare de venituri folosind Internetul, lucrurile sunt clare.
Comerciantul realizeaza o pagina web de prezentare a serviciilor si bunurilor pe care le poate oferi publicului larg. Utilizatorul interesat gaseste siteul respectiv si alege sau nu sa cumpere acele servicii sau produse.
Cea de a doua metoda este vanzarea de spatiu publicitar, insa nu orice site poate vinde asa ceva.



Care siteuri pot vinde spatiu publicitar si care nu

Daca sunteti proprietarii unui site cu un numar mare de vizitatori ( cel putin cateva mii lunar ) , un site cu Page Rank la Google de cel putin 4 si daca Google v-a indexat un numar semnificativ de pagini ( cel putin cateva sute), atunci puteti vinde spatiu publicitar pe siteul dumneavoastra, daca si interfata acestuia o permite.

Functie de profilul siteului dumneavoastra veti putea vinde acel spatiu publicitar siteurilor care vand produse sau servcii pe acelasi profil.
Exemplu, un site care ofera informatii despre remedii naturiste, va putea vinde spatiu publicitar magazinelor online de produse naturiste sau va putea promova unul sau mai multe produse care se incadreaza in aceasta categorie.

Totusi, proprietarul unui un site fara nume de domeniu si gazduit gratuit nu va avea sanse sa scoata profit din vanzarea de spatiu publicitatar.
Motivele sunt logice: nimeni nu va plati sa isi faca relama pe un subdomeniu, plus ca siteurile gazduite in mod gratuit au deja un spatiu publicitar “umplut” cu bannere publicitare, pe care proprietarul siteului care va gazduieste pagina in mod gratuit l-a vandut deja.

Cele doua secrete ale afacerilor online

Indiferent de caracterul si de complexitatea ei, orice afacere online are nevoie doar de doua elemente esentiale pentru deveni profitabila si a ramane profitabila. Desi exista o multime de carti de marketing online, o multime de carti care te invata cum sa incepi o afacere online, toate acele informatii, toate acele secrete se reduc la doar 2 elemente de baza. Daca o afacere indeplineste acele doua conditii, isi are succesul asigurat. Dar sa vedem concret care sunt cele doua secrete de afaceri.

Ei bine iata-le :



1. Un produs de calitate si care il cere piata



2. O multime de oameni care vand acel produs pentru tine.



Sa le luam pe rand : 1. un produs de calitate care se cere pe piata. Poate fi orice, de la masini de spalat la servicii publicitare. Important e sa existe o cerere mare pentru acel produs. Iata de ce alegerea produsului pentru afacerea ta este foarte importanta. Nu intram in detalii aici, am facut-o in alte articole. In concluzie un produs pentru care exista o cerere mare este un produs puternic ce isi gaseste repede cumparatorii.



2. O multime de oameni care sa vanda acel produs pentru tine. Nici chiar pe internet nu poti face totul de unul singur. Ai nevoie de o parghie pentru a ajunge la clientii tai, pentru a le prezenta produsul si a le face livrarile, pentru asta ai nevoie de o multime de oameni. Poate fi vorba de afiliatii programului tau de asociere, poate fi vorba de webmasterii pe site-urile caror iti faci reclama, in fine, de toti aceia care intr-un fel sau altul se interpun intre tine si client si te ajuta sa vinzi. Cu cat sunt mai numerosi, cu atat va fi mai mare si profitul tau. (Crearea unui program propriu de afiliere este in momentul de fata cea mai buna optiunie pentru cresterea numarului de persoane care sa vanda pentru tine.)



Desigur aceste 2 secrete ale afacerilor online sunt elementele principale ale succesului dar pentru a indeplini aceste doua criterii e nevoie de munca, daruire si indrazneala.

Batalia pentru trafic

Odata lansat, orice website are nevoie de vizitatori, deci de trafic. Pentru afacerile online obtinerea traficului este adevarata batalie. Pentru ca un produs/serviciu sa poata fi comandat de cineva, trebuie intai ca acel cineva sa-l vada, sa intre pe site, sa citeasca oferta, sa plece, sa vina iar si poate in final sa cumpere. Statisticile spun ca pana sa faca o comanda, un client viziteaza site-ul respectiv de cateva ori.
Apoi intra in joc rata de conversie a unui site. Conversia este raportul dintre numarul de vizitatori raportat la suta de clienti. Daca dintr-o suta de vizitatori unul este client, spunem ca rata de conversie este a acelui site este 1. Se intelge, pentru un site e de dorit ca atat rata de conversie cat si traficul sa fie mari. Dar despre rata de conversie altadata, acum sa vorbim putin despre trafic.


A obtine un site plin de continut, cu o grafica superioara si care sa promoveze produse/servicii extrem de cautate, nu este foarte greu. Pentru webdesign si scripturi "inteligente" poti angaja un designer sau un programator, pentru produse poti cumpara drepturi de revindere ale unor produse cautate , dar adevarata batalie si partea cea mai grea abia apoi incepe, obtinerea de trafic. Imi vei spune: "nu pot angaja pe cineva care sa se ocupe si de asta"? Ba da poti, dar pentru ca generarea traficului nu este la indemna oricui astfel de servicii sunt destul de costisitoare, in plus singurul mod de a descoperi reteata potrivita pentru generarea traficului pe un site este experimentarea. Trebuie sa incerci mai multe metode pentru a o gasi pe cea care ti se potriveste tie, cea care da cele mai bune rezultate in cazul site-ului tau.


Iata in continuare cateva "retete" pentru generarea traficului :


1. Motoarele de cautare
Motoarele de cautare afisaza diverse site-uri in functie de cuvintele cheie si de continutul acelor site-uri. Majoritatea traficului global pe site-uri este generat de motoarele de cautare (google si yahoo sunt doar 2 dintre cele mai cunoscute motoare). Astfel cei interesati de anumite cuvinte cheie sunt directionati spre site-uri de specialitate. Daca site-ul tau ajunge sa fie indexat in primele pagini ale motoarelor la anumite cuvinte cheie, in loc sa alergi dupa vizitatori, vor veni ei la tine. Desigur partea grea este sa ajungi sa fii indexat pe prima pagina a unui astfel de motor.
Aici intra in joc SEO (prescurtarea din engleza de la "optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare"). SEO consta in "amenajarea" site-ului astfel incat sa fie usor pentru robotii motoarelor de cautare sa o indexeze, o serie de tehnici si modificari de script ajuta la acest lucru, dar despre SEO vom vorbi pe larg intr-un articol viitor.


2. Schimb de linkuri/bannere
Consta in "invoiala" dintre 2 webmasteri de a-si face publicitate incrucisata. Linkul/bannerul unuia pe site-ul celuilalt si viceversa. Exista deja site-uri care ofera astfel de servicii in mod global. Iti inscrii site-ul, iei de la ei un cod, il introduci in codul susrsa al paginii tale, acolo va aparea un banner in cadrul caruia se vor afisa prin rotatie reclamele altor membri inscrisi in sistem. Pe site-urile lor va aparea si reclama ta. Aceste sisteme de "schimb de trafic" au avantaje si dezavantaje.


3. Anunturile de mica publicitate
Exista pe internet site-uri care ofera gratuit posibilitatea de a publica anunturi de mica publicitate. Acolo unde acest lucru este permis poti sa inserezi in textul anuntului tau si linkul spre website.


4. Puterea virala a internetului.
Cred ca cel mai bine vei intelege acest concept printr-un exemplu : exista un site care ofera gratuit posibilitatea de a trimite felicitari in emailul prietenilor tai. Trimi o felicitare iar in emailul destinatarului ajunge un link pe care trebuie sa dea click pentru a vedea felicitarea. Linkul il trimite la acelasi site de unde tu i-ai trimis felicitarea, si, intr-o sectiune aparte a acestui site destinatarul isi poate vedea felicitarea. Astfel acel site s-a folosit de puterea virala a internetului pentru a-si genera traficul. Procesul poate merge mai departe, destinatarul poate ca vrea si el sa trimita o felicitare de pe acel site altcuiva si astfel are loc efectul bulgarelui de zapada, practic traficul acelui site creste rapid si este generat fara ca webmasterul sa se implice prea mult in asta.
Si tu poti face la fel, nu neaparat cu felicitari....


5. Promovare offline
Un site poate fi promovat si offline, nu doar pe internet. Poti inscriptiona adresa ta pe tricouri, pe afise, in anunturile de mica publicitate din ziarele locale, etc.


6. Promovarea platita
Pana acum am vorbit numai de promovarea gratuita a unui site, dar exista si promovare platita. Poti plati altor site-uri pentru a-ti gazdui bannerul pe site-ul lor, de regula se aleg site-urile cu un trafic mai mare decat site-ul tau. Poti plati marilor motoare de cautare pentru a-ti indexa site-ul pe prima lor pagina (de obicei acestea te taxeaza in functie de numarul de clicuri primite de linkul tau, costurile variaza de la cativa centi pana la 1 dolar pe click, in functie de preferintele tale). Si offline poti plati pentru reclama site-ului tau : reclama platita la radio, la TV, in ziare locale sau centrale, bannere afisate pe cladiri, etc.


Pentru a vedea care din aceste forme de publicitate se potriveste cel mai mult produsului/servicului promovat de site-ul tau trebuie sa testezi mai multe metode de promovare. Personal recomand inceperea cu promovarea gratuita pe internet, dar nici cea platita nu trebuie neglijata, mai ales publicitatea targhetata (care de obicei este platita). Bineinteles ca poti folosi simultan atat publicitatea gratuita cat si cea platita. De asemeni afara de modelele prezentate mai sus poti sa-ti creezi propriile retete, la acest capitol inventivitatea si ingeniozitatea nu au limite.

Cele mai dese greseli pe care le fac femeile in relatia de cuplu

Mă enervează cum plescăie când mănâncă!

Vai cum soarbe din pahar…îmi vine să-i sparg gura!

Uite cum stă cămaşa pe el, niciodată nu i-a stat bine în costum, de ce insistă?

Intră pe uşă, îşi lasă geanta pe canapea, deschide frigiderul, ce-avem de mâncare?

OTRAVĂ!!! Mai bine tac..şi-i redau meniul…ceafă la grătar, broccoli, alegere prea simplă.

Sunt la al doilea pahar de vin, şi încă nu m-am aşezat la masă, rezistă, altul mai bun?

Da, îl privesc cum înghite hrana, parcă i-ar lipsi măselele, de ce nu savurează?? De ce, doamne?? Şi-a pus apă peste vin, asta a pus capac, e prea de tot, strici bunătate de vin. Te grăbeşti undeva? Savurează mâncarea..

Ştii bine că aşa mănânc, încă nu te-ai obişnuit, iubirea mea?

Şi mai iau o gură de vin, şi-mi înghit cuvintele, iubirea mea, nu ştii că omul devine mai bun cu fiecare inspiraţie şi expiraţie? Ce lume minunată ni se-arată dacă toţi rămânem la fel..!

Tu cu filozofia ta de viaţă, îmi dai sarea?

Sigur că da, mai serveşti o porţie?

Desert avem?

Da iubire, la patiserie, la ora asta, sper că glumeşti…

Mulţumesc pentru masă, a fost delicioasă, şi bucătăreasa, ştiţi povestea, mă opresc fiindcă îmi vine rău…

Se ridică, înşfacă telecomanda şi se aruncă pe canapea, ziare, ştiri, animal planet..

Să mă arunc de la etaj?

Să fug în lume?

Să mai beau un pahar de vin?

Să fac psihoterapie?

Să-mi găsesc un amant?

Să bag divorţul?

Să-l otrăvesc?

Care-i cea mai inteligentă mişcare?

Ce fac cu viaţa mea?

Cum merg înainte?

Asta-i tot ce pot avea?

Ce te face să rămâi într-o relaţie?

Veneraţie, Atracţie, Mister, Extaz, Nobleţe, Orgasme, Pasiune, Virtute.

Unde-s toate astea?

Ce s-a întâmplat?

M-am înşelat?

De ce m-am măritat?

Unde greşesc femeile? Cele mai comune greşeli pe care le fac femeile în relaţie.

Nu vreau să rămân într-un loc. Nu vreau să mă leg de-o casă, de-o persoană, de-o ţară. Vreau să călătoresc, liberă de posesiuni. Nu posed nimic. Nici pe mine însămi. Sufletul meu e liber, nu-l pot închide în trup şi să-l pun să slujească, e o crimă.

Nu caut un stăpân şi nici nu vreau să stăpânesc pe nimeni.

Mâine va fi mai bine

Mâine e cel mai periculos cuvânt

Dacă astăzi nu ţi-e bine..

Mâine e o amăgire

Mâine o să fie şi mai rău

Mâine poate nu mai vine.

Astăzi mă interesează să-mi fie bine!

Astăzi trăiesc!

Astăzi iubesc!

Astăzi zâmbesc!

Astăzi construiesc!

Experienţa de azi mă interesează, mâine s-ar putea să nu mai vină, şi atunci, cu ce rămân?

Cu o viaţă trăită sau cu una sperată?

Nu-mi permit să trăiesc din regrete, s-aştept un mâine mai bun, sau vremuri mai blânde. Nu e timp de pierdut, alegerile de azi construiesc viaţa de mâine, lacrimi sau zâmbete? Eu sunt regizoarea vieţii mele. Hai să ne asumăm responsabilitatea alegerilor noastre. Hai să ne spunem lucruri semnificative, nu prostii.

Gesturi, conversaţii, zâmbete, întâmplări.

Unde s-au dus clipele fericirii, extazului, orgasmelor?

Timpul, uzura, conflictele, rutina au omorât dorinţa, pasiunea, au alungat dorinţa carnală, şi-au lăsat în urma ei indiferenţa, ostilitatea.

El e omul pe care l-am iubit, în faţa căruia am tremurat şi juisat. Şi-acum?

Ce se întâmplă cu mine?

De ce mă enervează tot ce face?

De ce nu mă mai atrage?

Cum să rezist în această relaţie?

Cum să merg mai departe?

Nimic nu doreşti mai mult decât ceea ce n-ai, iar de ce ai te plictiseşti. Asta e natura umană, ne dorim ceea ce nu putem avea, căutăm provocări, poveşti noi, emoţii, rivalitate, sentimente de insecuritate, senzaţii noi, pericol.

Dedesubturile dragostei sunt crude, chiar dacă marea pare că doarme..

şi

“Căsătoria e cursa ce ne-o întinde natura.” Schopenhauer

Căsătoria omoară atracţia, relaţia?

“Căsătoria este o cetate, unde cei de afară vor să pătrundă şi cei de dinăuntru vor să evadeze.”

Din păcate, valoarea erotică scade în clipa în care începi să porţi numele de a mea iubită, soţie, posesiune, proprietate personală.

Permanenta disponibilitate ucide imaginarul erotic. Eşti acolo, prezentă, dimineaţa, la prânz, la cină. În fiecare zi, an după an, unde cunoaşterea înlocuieşte misterul. Doreşti ceea ce nu stăpâneşti, şi el, la fel ca tine, cunoaşte, consumă, se satură şi dorinţa păleşte. Unde creativitatea lipseşte, rutina îşi face simţită prezenţa. Şi chiar e imposibil să te reinventezi în fiecare clipă, chiar se consumă, asta e, ce putem face?

Nu putem căuta în viaţă doar momentele culminante, asta dacă vrem o relaţie pe termen lung, există clipe ca cele de mai sus, în care te enervează până şi respiraţia celuilalt, la fel cum există extaz, beatitudine. Îndepărtează-te când simţi că nu mai poţi, ia o gură de aer proaspăt, ieşi afară, bucură-te de viaţă, nu neapărat cu un alt bărbat..:-) Joacă-te cu pasiunile, cu trupul tău, stai la soare, zâmbeşte, dăruieşte iubire naturii, învaţă din nou să vezi frumuseţea zilei şi abia după ce te-ai încărcat, întoarce-te la el, nu-i aşa că-i mai frumos, mai bun, mai atrăgător??

Căsătoria are şi părţile ei bune, aduce securitate afectivă, intimitate, complicitate, încredere, stabilitate, şi ce mai cauţi tu într-o relaţie. Şi mai există intimitate şi-n camere, case separate. Aşa văd eu o relaţie, ca a lui Simone de Beauvoir şi Sartre, 50 de ani de iubire, complicitate, se revalorizau constant unul în ochii celuilalt, şi asta fiindcă nu s-au înecat în obişnuinţă şi rutină, în cereri, condiţionări şi pretenţii stupide. Iubirea, pasiunea are nevoie de incertitudine, de mister, de rivalitate, de secrete. Secretul longevităţii cuplului, jocul, complicitatea, transparenţa, ei s-au arătat aşa cum erau, în toată frumuseţea şi urâţenia lor.

Unde greşesc femeile? Cele mai comune greşeli pe care le fac femeile în relaţie.

9 obstacole în calea satisfacţiei în cuplu

1. El şi numai el îmi poate oferi o căsnicie fericită – El e, sufletul pereche, numai el mă poate lua de soţie, nimeni altul. Şi insişti într-o relaţie fără niciun gram de fericire, juisare, satisfacţie, fiindcă doar el poate să te facă fericită. Viaţa nu începe şi nici nu se termină cu un bărbat. Mai poţi fi fericită, meriţi să fii fericită, nu uita!

2. Căsătoria noastră va reuşi fiindcă ne potrivim, ne dorim şi ne curtăm unul pe altul în continuare, punem mereu lemne pe foc ca pasiunea sa nu se stingă.Timpul trece, oamenii se schimbă şi pasiunea se stinge – este un adevăr incontestabil. “Singurul element constant al căsătoriei este schimbarea, iar partenerii trebuie să se adapteze la schimbare.” Iolanda Mitrofan

3. Noi nu vom divorţa, nu vom avea acelaşi sfârşit trist, noi suntem altfel, noi suntem speciali. E excelent să priveşti paharul plin, să fii pozitiv şi încrezător, dar să iei în calcul şi această variabilă ca să nu suferi prea rău, în ideea că orice început are şi un sfârşit, şi că lumea merge înainte şi gusturile se schimbă cu timpul.

4. După ce ne căsătorim îl fac eu să-i placă ce-mi place mie, îl voi schimba! Niciodată nu vei ajunge să-l schimbi pe celălalt, e şi un mare păcat, să umbli la personalitatea celuilalt, ca să-ţi hrăneşti ego-ul. Şi e şi cea mai răspândită strategie în rândul femeilor de azi, îl seduc eu, nu are cum să-mi reziste. Poate ai dreptate, temporar îl joci, dar când te aştepţi mai puţin revine la forma şi savoarea iniţială, dulce-amăruie.

5. Partenerul, soţul meu îmi va satisface toate poftele şi dorinţele. Cere şi ţi se va da, aşa-i. Dar nu uita că celălalt nu e chelnerul sau terapeutul tău. Nu ai niciun drept să-i sugi energia, vampirule. De ce-l priveşti ca pe un obiect, un bun de exploatat?

6. Dragostea ne va ţine împreună pentru totdeauna. Să dea Domnul. Şi dacă nu va fi aşa, ce vei face? Nimic nu este pentru totdeauna, nimic nu rămâne cu noi pe veci, nici iubitul, nici trupul, viaţa. Ne împiedicăm de timp, spune-mi că mă vei iubi mereu, promite-mi că nu mă vei înşela, rămâi cu mine, uită de ei, de ce vrei să-i smulgi întotdeauna un jurământ? Lasă iubirea să curgă, înainte şi înapoi..şi bucură-te când e prezentă, culege-o, trăieşte-o, satură-te şi dă-i drumul..dacă vrei să se întoarcă.

7. Noi nu ne vom certa niciodată! Asta da credinţa falsă! Adu-ţi aminte de ultima ceartă. Aha! A plecat cu băieţii, a venit la 7 dimineaţa, a uitat să ducă gunoiul, n-a adunat masa, condiţiile sunt urâte, fiecare e unic, de ce nu te îndrăgosteşti de cel care e şi-l preferi pe cel care va deveni? De ce transformi iubirea într-un teren de luptă? Ori faci ce zic, ori te ameninţ cu despărţirea! Învaţă să te adaptezi, flexibilă şi blândă, diferenţele îl ţin lângă tine. Iubeşti ce te atrage, o copie fidelă nu te poate excita. Iubeşte-l pentru ce este.

8. Sexul ne va menţine împreună şi ne va face fericiţi tot timpul. Subliniez printr-o poveste esenţa acestei reguli fragile, şi anume, un bărbat era foarte bolnav şi a încercat tot felul de terapii, nimic nu l-a ajutat, ultima speranţă şi-a pus-o într-un hipnoterapeut, acesta i-a dat o mantră, i-a spus să repete continuu, “nu sunt bolnav, timp de 15 min în fiecare dimineaţă şi seara,” nu sunt bolnav, sunt sănătos”. După câteva zile, omul a început să se simtă mai bine. După câteva zile s-a vindecat complet. I-a spus soţiei, e un miracol!! Acum, mă întreb dacă n-ar trebui să mă duc la hipnotist să-l rog să mai facă un miracol, căci în ultima vreme nu mai avea apetit sexual/ Fericită, soţia i-a zis, du-te!! căci era foarte frustrată. Bărbatul s-a dus iarăşi la hipnoterapeut, când s-a întors acasă soţia l-a întrebat, ce mantră ţi-a dat? Bărbatul zâmbea, nu i-a spus. După câteva săptămâni apetitul sexual i-a revenit, soţia era fericită şi uimită, ea insistă, zi-mi ce mantră ţi-a dat. El zâmbea. Ce-a făcut soţia? Într-o dimineaţă, pe când bărbatul ei se afla în baie şi îşi făcea meditaţia, a tras cu urechea, ca să audă ce spune, şi iată că a auzit:” Ea nu e soţia mea. Ea nu e soţia mea. Ea nu e soţia mea.” Nimic şi nimeni nu ni se cuvine. Celălalt nu e o marfă, învaţă să accepţi ce vine, schimbarea e şansa voastră, noutatea.

9. Noi discutăm despre orice, deci problemele se vor discuta. Nu poţi deschide toate uşile personalităţii celuilalt, dacă te loveşti de accesul interzis, ce faci, cum trăieşti, ce alegi? Premisa de bază a iubirii este libertatea absolută acordată celuilalt, acordă-i spaţiul de care are nevoie, vor fi momente când va fi supărat, trist şi nu te va implica în suferinţa lui, nu-l forţa să vorbească, dacă vrei să-l păstrezi, lasă-l, respectă-l, e teritoriul lui secret, are acest drept, gândeşte-te că şi tu ai momentele tale, în care vine la tine cu gura până la urechi şi ţie îţi vine să-i dai în cap, înţelegi? Nu sunteţi siamezi, nu gândiţi şi simţiţi la fel, trebuie să înţelegi că el are dreptul să fie fericit când tu eşti tristă, nu-i distruge lui fericirea şi nici nu ţi-o lasă distrusă, suferi, retrage-te în lumea ta şi ne întâlnim când ţi-o trece, nu-ţi mai trece, eu n-am să renunţ la ziua, clipa mea de fericire fiindcă tu te-ai pierdut pe drum, nu e treaba mea, chiar dacă aş vrea să împart cu tine extazul meu. Mizează pe zâmbet, entuziasm, e contagios…şi lumea va fi a ta.

Succese şi iubire!!

FRUMOASA SI BESTIA…DIN OGLINDA

De fiecare data cand ploua, Bucurestiul se transforma intr-un haos. Vacarm de claxoane si o mare de oameni agitati si nervosi, zgribuliti sub umbrele. Daca privesti in jur, toata lumea se comporta de parca vremea le-ar dicta starea de spirit. Antipatici, grabiti, furiosi ca planurile le-au fost zadarnicite. “Am intarziat”, se plang workaholicii la unison. “Vai, mi s-a stricat parul si uite si tu in ce hal mi-am murdarit trenciul de la Burberry”, murmura cate o domnisoara, a carei unica grija este sa evite baltile cu agilitate. Unde mai pui, ca sub cerul mohorat, necazurile se acutizeaza, femeile isi ies din minti si intra in depresie. Sa fie oare ploaia de vina sau golul care ne macina sufletul? De ce ne ferim sa recunoastem ca nu suntem implinite? De ce cautam mereu un tap ispasitor?

Am fost intodeauna de parere ca negarea este prima reactie atunci cand avem o problema. “Sunt meteodependenta”, imi tot repeta o prietena. “ Daca as trai intr-o tara cu mai mult soare, viata mea ar fi altfel.” Din pacate, cand gradele termometrului cresc, nu intrezaresc nicio schimbare in ceea ce o priveste. Cu aceeasi privire trista, cu aceeasi apatie, imi marturiseste alte neajunsuri- pe care de data aceasta, i le-a provocat natura. “Daca eram mai inalta..Daca eram si eu mai slaba…Daca aveam corpul in forma de clepsidra…Daca aveam sanii mai mari…Daca nu aveam tenul gras…Daca aveam ochii verzi…Viata mea ar fi fost altfel.”, repeta ca o moara stricata, oglindindu-se in orice vitrina ii iese in cale, pipaindu-si colaceii de pe burta sau ciupindu-si picioarele sa imi arate celulita. Sa nu iti fie rusine daca te regasesti in cuvintele ei. Poate nu s-a gasit nimeni sa te indrume, poate timpul sau banii nu ti-au permis sa ajungi la un nutritionist, sa mergi la sala, poate ai pierdut sirul kilogramelor si te-ai descurajat… Te inteleg si iti gasesc circumstante atenuante. Dar daca vei continua sa imi citesti articolul, sa stii ca nu ma aii nici o scuza. Si tine minte! Nu ne nastem frumoase, dar putem deveni frumoase. Ingrijindu-ne atat de suflet, cat si de trup.

O sa o las pe Andreea sa te ghideze, sa te ajute sa gasesti calea cea buna, pentru a evolua. Pentru a fi puternica.. Pentru a-ti castiga independenta. Ea e experta, ea stie sa vindece ranile sufletului, mai bine ca nimeni altcineva. O spun din proprie experienta. Candva, am fost o cititoare ca si tine, care cauta sprijin, care tanjea dupa un aliat. Invatamintele ei m-au adus pe linia de plutire. Eu sunt aici sa o secondez, sa ii completez munca. Frumusetea pleaca intotdeauna din interior, dar trebuie desavarsita si in exterior. Increderea in tine insati este cel mai puternic afrodisiac. Cea mai eficienta arma de seductie. Dar crede-ma ca oricat efort ai face sa te impaci cu tine, sa te izbavesti de complexele tale, nu vei reusi atata timp cat ai acelasi stil de viata vicios. Nu faci sport, nu dormi suficient, infuleci tot ce iti cade in mana, te rasfeti cu dulciuri, nu iti hidratezi pielea, nu bei apa? Nu te astepta atunci sa te transformi intr-o zana .Bineinteles, reciproca este de asemenea valabila. Te ingrijesti de trupul tau, dar nu ratezi nicio ocazie de a te plange ca nu arati asa cum iti doresti tu? Ei bine, atunci sa nu te miri ca barbatii te percep ca fiind urata. Iar daca te-ai obisnuit sa fii consolata de catre prietenele tale, sa stii ca oricate vorbe bune ti-ar spune, oricat te-ar incuraja, tu esti tot grasa, pitica, nasoasa, acneica..Tu singura iti faci cartea de vizita.

Ti s-a intamplat vreodata sa vezi un cuplu, tinandu-se de mana si sa te cutremuri de indignare ca el este mult prea frumos ca sa umble cu una ca ea? Te-ai revoltat ca prietena ta, desi nu arata la fel de bine ca tine, are un iubit care se topeste doar cand o vede? Care o divineaza? Probabil, ele nu ii atrag zilnic atentia asupra defectelor lor corporale. “M-am ingrasat!”, “ Am fundul mare!”, “Am celulita”. In plus, probabil ele nu arunca vina asupra barbatului lor. “Inainte sa te cunosc pe tine, eram mult mai slaba. “Din cauza ta, nu ma mai incap hainele. “Din cauza ta, mananc. Sunt prea stresata.” Iti suna cunoscut? A sosit timpul sa iti asumi faptele. Nu ti-a bagat nimeni mancarea pe gat, cu forta.

Partenerul tau nu te sustine? Te repezeste cand i te plangi ca nu mai ai silueta de alta data? Sau iti aduce prajituri si cand te aude ca esti la dieta, iti inchide gura cu un “Eu te iubesc oricum, iubi”? Declaratia lui iti da aripi si gandesti ca esti indreptatita sa mai ceri o inghetata. Spune-mi insa de ce te te doare ca ii fug ochii dupa filiforme? Sa fie oare din cauza ca stii ca te minte frumos? Ca-n realitate, ar vrea sa ai alte proportii?

Aud tot mai des femei plangandu-se ca povestea lor de dragoste a prins iz de mucegai. Ca pasiunea a lancezit, ca el vine tarziu acasa, ca e absent, ca nu asculta, ca nu ii pasa, ca nu mai da niciun semn ca si-ar dori o seara magica si picanta. Solutia? Fa-ti un dus, spala-te pe dinti, spala-ti parul, da-te cu o crema, parfumeaza-te, fa-ti pedichiura, epileaza-te si nu il mai astepta in pijamalele tale ponosite sau in tricoul lui xxl. Si asta pentru totdeauna de acum incolo. Reguli de bun simt, atat de uzuale, intr-adevar pe care ma indoiesc ca nu le stii. Am fost insa socata sa aflu cate femei le incalca. “Cateodata, vin atat de obosita ca pic franta.”, mi-au pretextat cateva curajoase care au recunoscut ca mai trec cu vederea igiena in favoarea somnului. Si atunci mai e de mirare ca sotul/iubitul nu sta treaz langa o asemenea femeie?

Respecta-te! Inainte de a fi mama si sotie, nu uita ca esti femeie. Fa-ti timp pentru tine. Nu mai chiuli de la sala, de la aerobic sau comanda-ti un dvd cu exercitii acasa. Iesi in parc, plimba-te, inoata. Pielea flasca nu prea indeamna la atingere, nu crezi? Tonifiaza-te! Barbatilor le plac mai mult formele, decar volumele. J

Nu te amagi. Nu vreau sa cazi in cealalta extrema. Nu te vreau anorexica. In meseria mea-ca beauty editor la una dintre cele mai bine vandute reviste pentru femei din Romania- am intalnit domnisoare si doamne deopotriva care se infometau, se dadeau de ceasul mortii sa poarte marimea zero. Imi cer iertare daca jignesc pe cineva, dar exceptand boala, consider ca o femeie -atat de slaba incat ii numeri coastele- se mandreste cu greutatea sa intrucat nu prea mai are cu ce altceva sa iasa in evidenta.

Asadar, te vreau sanatoasa si atragatoare. Sigura pe tine si triumfatoare intr-o lume in care femeile au impus tot felul de norme ciudate, parca pentru a se sabota intre ele. Secretul frumusetii nu consta in picioare lungi, decolteu apetisant sau chip de inger. Cei din jurul tau te percep frumoasa cand zambesti, cand esti buna, cand iubesti si te iubesti. Impaca-te cu tine, pretuieste-te si impreuna, iti vom duce visul la indeplinire: vei arata asa cum iti doresti. Nu uita ca nu exista femei urate, ci doar femei neingrijite.