Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

Afaceri de vanzare

In aceste vremuri de criza tot mai multi patroni isi scot afacerile la vanzare. Daca faci parte din aceasta categorie si doresti sa-ti vinzi afacerea, urmareste pasii de mai jos pentru a afla cum poti obtine maximul de profit din acest gen de tranzactii.

1. Pastreaza arhivele contabile si statisticile. Cumparatorii vor fi interesati de statisticile anterioare ale afacerii, de profituri, de cheltuieli si de trendul acestora. Daca eventualul cumparator doreste sa achizitioneze afacerea printr-un credit bancar, majoritatea bancilor sunt interesate de datele de pe ultimii 3 ani. Pastreaza chitantele, facturile si actele contabile si ai toate sansele sa vinzi la un pret mai mare.

2. Creste-ti profitul. Un cumparator/investitor va fi mai interesat sa cumpere o afacere atunci cand aceasta se afla pe un trend ascendent. Pe baza acestei evolutii a profitului cumparatorul evalueaza investitia, respectiv pretul tranzactiei. Nu astepta sa-ti vinzi afacerea atunci cand merge prost, nu este o tactica buna, cele mai mari profituri din vazarea afacerii se fac atunci cand afacerea este pe val.

3. Cheltuieste doar pe ceea ce este cu adevarat nevoie. Atunci cand vrei sa-ti vinzi afacerea nu impovara firma cu cheltuieli personale trecute drept cheltuieli de firma, iti va fi mai dificil sa ii explici viitorului cumparator ca de fapt mobilul sau computerul au fost trecute pe firma doar pentru a scadea din cheltuieli, la fel, bancile vor refuza sa le ia in calcul atunci cand stabilesc imprumutul acordat cumparatorului afacerii tale.

4. Depoziteaza banii in banca. Unii cumparatori pun pret mai mult pe ceea ce vad cu ochii lor decat pe profiturile viitoare pe care nu le pot vedea. O afacere cu sume mari de bani in banca denota profitabilitate. Da, vei plati comisioane mai mari bancii insa in momentul vanzarii afacerii strategia va da roade.

5. Pastreaza totul functional si in stare buna. Valoarea afacerii tale va fi mai mare daca toata aparatura si accesoriile vor arata bine si vor fi in stare de functionare, in plus sunt si un important aspect al imaginii. Scapa de harburi si vechituri, pune totul la punct daca vrei sa faci o imagine buna si sa obtii un pret mai mare.

6. Creaza o echipa. O afacere de familie sau o afacere in care tu esti si patronul si femeia de serviciu, va fi evaluata mai putin decat una care are o echipa adevarata si angajati profesionisti. In masura in care este posibil, atunci cand vrei sa vinzi afacerea, angajaza un staff profesionist, o echipa care sa se ocupe de bunul mers al firmei.

7. Spatiu adecvat. Daca afacerea ta este una cu desfacere si spatiul nu are vad comercial iar vanzarile stagneaza sau scad, nu astepta falimentul ci muta-te intr-un spatiu adecvat, mai ales daca doresti sa vinzi afacerea. Chiar daca pe termen scurt inseamna o chirie mai mare, in eventualitatea gasirii unui cumparator, merita efortul. O afacere in centrul orasului e mai atractiva decat una pitulata dupa blocurile unui cartier obscur.

Se spune ca sunt doua metode de a obtine profit de pe urma unei afaceri, fie o “mulgi” constant bucurandu-te de profitul generat luna de luna, fie o vinzi cu totul. Nu exista o varianta buna si una rea, totul depinde de context care difera de la o afacere la alta. In unele cazuri e bine sa o pastrezi si sa te bucuri de profit, in alte cazuri e bine sa o vinzi pe cea existenta si sa incepi o alta sau, intr-o situatie ideala, sa o vinzi pe cea existenta la un pret atat de mare incat sa te poti retrage si sa traiesti toata viata asa cum ti-ai dorit :).