Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

marți, 28 aprilie 2015

COMUNA PERIS ILFOV

Comuna Peris este compusa din 5 sate: Peris, Bratulesti, Cocioc, Balteni si Burias si ocupa o suprafata de 7797 ha.
In aprilie 1546 are loc lupta de la Peris unde Mircea Ciobanul infrange pe boierii pribegi, care intrasera in Tara Romaneasca aducand un pretendent la tron. Vistiernicul Udriste este ucis.
Satul Peris este atestat documentar inca din anul 1579, moment in care apare pentru prima data sub denumirea actuala. Acesta s-a dezvoltat pe malul stang al vaii Snagovului, care in aceasta zona se prezinta ca un culoar larg, meandrat cu maluri domoale. In cadrul satului Peris se afla Spitalui Comunal Peris (fostul Spital Judetean Ilfov).
Satul Cocioc este cel mai sudic sat dintre toate satele comunei, este situat pe dealul omonim si se invecineaza in partea nord cu satul Bratulesti. Pana la reforma administrativa din perioada comunista satul Cocioc dadea si numele comunei.


Padurea Scrovistea, zona protejata la nivelul UE, are o suprafata de 2.562 hectare este proprietate publica a statului, administrata de RA-APPS ...

Monumentele Istorice: In comuna Periș se află biserica „Sfântul Nicolae” a fostului schit Bălteni, datând din 1626, aflată în satul Bălteni și clasificată ca monument istoric de arhitectură de interes național.
Palatul Scrovistea
Regele Carol I a trimis cativa specialisti pentru determinarea calitatii aerului prin toata tara. În urma studiilor a fost antocmita o harta, iar Regele a hotarat sa construiasca resedinte an 3 dintre ele, practic an cele mai curate 3 localitati. si asa au fost construite palatele de la Sinaia, Scrovistea si Savarsin (ordinea este data de gradul de curatie al aerului).
Pentru o perioada de timp, palatul a apartinut Casei Regale a Romaniei si a fost locuit de membri dinastiei de Hohenzolern. Acest fapt a facut ca numele palatului sa fie legat de istoria tarii. In prezent, palatul face parte din patrimoniul de protocol al Romaniei fiind chiar deschis, pentru o perioada de timp, turistilor interesati sa admire arhitectura deosebita dar si fantastica opulenta in care traia familia Ceausescu in Palatul Scrovistea.
În rest, opt obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monumente de interes local. Șapte dintre ele sunt situri arheologice — două la Bălteni, unul la Buriaș-Ciocănari, două la Cocioc și unul la Periș. Al optulea este monumentul eroilor din Primul Război Mondial, aflat în fața gării din satul Periș, obiectiv clasificat ca monument de for public.


La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Cocioc, făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov și era formată din satele Bălteni, Brătulești, Cocioc, Periș, Piscu, Piscu-Hereasca și Văleni-Buriașu, totalizând 2447 de locuitori ce trăiau în 612 case și 5 bordeie. Proprietățile funciare ale comunei aparțineau în principal Domeniilor Coroanei. În comună funcționau o povarnă, o moară de apă, o școală mixtă și trei biserici — la Bălteni, Cocioc și Piscu. În 1925, comuna era arondată plășii Buftea-Bucoveni a aceluiași județ, fiind formată din satele Bălteni, Brătulești, Cocioc, Periș, Piscu, Văleni și Buriași, cu 5380 de locuitori în total.

În 1950, comuna Cocioc a fost inclusă în raionul Căciulați și apoi (după 1960) în raionul Răcari al regiunii București. În 1968, a redevenit parte din județul Ilfov, cu această ocazie comuna fiind reorganizată. Astfel, satele Pârlita, Cocioc și Brătulești au fost comasate și incluse în satul Periș, care a devenit reședința comunei și a dat și numele acesteia. În 1981, comuna Periș a fost transferată la Sectorul Agricol Ilfov, o entitate aflată în subordinea municipiului București și devenită în 1997 județul Ilfov.