Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

joi, 15 iulie 2010

Ai baut? Masina nu mai porneste…

In timp ce pe la noi prin tara guvernul incearca sa duca poporul pe o cale mai buna, americanii invetesc in tehnologii care ar putea face soferitul mai sigur, atat pentru sofer cat si pentru ceilalalti participanti la trafic. Ceea ce se doreste, de fapt, e implementarea unui sistem de detectie a alcoolului din aerul expirat, integrat direct in masina, care sa nu permita pornirea acesteia.Conform statisticilor, in Statele Unite ale Americii, 12.000 de persoane au murit in 2008 in accidente rutiere cauzate de consumul de alcool.  Asa ca s-au gandit ca o solutie viabila la aceasta problema se leaga strict de pornirea masinii. Daca aceasta nu porneste nu poti pleca. In 2008 s-a inceput acest proiect cu o finantare initiala de 10 milioane de $.
Momentan proiectul ruleaza cu 2 milioane de $ pe an din care jumatate sunt suportati de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) si jumatate de Auto Alliance (formata momentan din 11 producatori de masini) dar ar avea sanse sa primeasca finantari suplimentare (pana la 12 milioane $ pe an) daca Senatul SUA va aproba acest lucru. Daca asta se va intampla, proiectul ar putea deveni realitate chiar anul acesta.
Procedeul, in mare, este simplu. O serie de senzori miros respiratia soferului si niste unde laser analizeaza tesutul uman pentru a detecta existenta alcoolului. Daca acest lucru se intampla masina nu porneste. Totul merge, practic, instant.
Daca acest sistem ajunge sa fie implementat pe masini atunci soferii nu au decat de castigat. In primul rand scapa cu viata iar in al doilea rand scapa si de inchisoare. Sa speram ca vom putea testa asa ceva si in Europa curand.
In Romania cand o sa se ajunga cu asa ceva jumate din joferi ar sta pur si simplu in masini =)) si dau cu picioarele si pumni ca masinutza nu mai porneste =))
Hai odata cu proiectu pentrru ca suna foarte bine pentru toti participanti a trafic !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu