Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

marți, 22 iunie 2010

Bursa pentru incepatori

Bursa, investitii bursiere, actiuni, obligatiuni, brokeri, piata bursiera, cu totii am auzit macar odata acesti termeni, fie ca ii intelegem sau nu. Pentru unii termeni precum bursa, investitii, profit din dividende, actiuni, broker, etc. sunt termeni familiari cu care opereaza zi de zi si, in unele cazuri, le aduc un venit suficient incat nu mai au nevoie sa-si caute o sluja.

Pentru multi insa, sunt doar niste celebre necunoscute. Un fel de formule magice accesibile doar celor initiati.

In continuare vom vorbi despre bursa pe intelesul tuturor.



Asa cum probabil stiti deja, o bursa este o piata speciala pe care se tranzactioneaza valori mobiliare (pe unele doar actiuni si obligatiuni cum e si cazul burselor romanesti), in functie de legile cererii si ofertei. Regulile bursiere sunt influentate de organisme legale specifice fiecarui stat in parte. In cazul Romaniei principalul organism raspunzator de regulile bursiere este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (prescurtat CNVM).

In general tranzactiile bursiere (cumpararea si vanzarea de actiuni) sunt efectuate prin intermediari. Acesti intermediari sunt societatile de brokeraj sau brokerii. In schimbul unui comision in functie de profitul realizat din investitii si al unor taxe de deschidere de cont, firmele de brokeraj efectueaza operatiuni bursiere in locul clientului (desigur in colaboarare cu acesta).



Principala modalitate de a obtine profit pe piata bursiera, in cazul majoritatii investitorilor, este de a revinde actiunile la un pret mai mare decat cel cu care le-a achizitionat. Pentru marii jucatori insa, profitul are mai multe fatete. Poate fi realizat din vanzarea de actiuni (in cazul societatilor pe actiuni care "se vand" la bursa), din dividende - venituri periodice realizate din pastrarea actiunilor la societati profitabile, deoarece deveniti unul din proprietarii societatilor la care ati cumparat actiunile, deci meritati si o cota parte dein profit, proportionala cu procentul actiunilor detinute la compania respectiva - sau, in cazul investitorilor profesionisti, venitul vine oricum, indiferent daca actiunile scad sau cresc. Mai multe despre bursa si despre secretele ei in articolele viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu