Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

duminică, 13 iunie 2010

5 pasi catre stabilitatea financiara

Te-ai intrebat vreodata de ce unii par sa aiba o viata lipsita de griji din punct de vedere financiar in timp ce altii se lupta din rasputeri pentru a avea ce sa puna pe masa? Sa fie oare datorita cheltuielii mai responsabile a banilor, a diferentei de mentalitate sau pur si simplu hazardul? Nu te grabi sa raspunzi, pentru ca pot fi mai multe raspunsuri adevarate. Afla insa care sunt cei cinci pasi care pot aduce o schimbare majora in viata ta, din punct de vedere financiar.

1. Studiaza-i pe cei care au avut succes

Istoria e plina de personaje carismatice, lideri adevarati, din orice domenii, care au avut succes. Ce anume i-a facut diferiti fata de milioanele de anonimi cu care au fost contemporani?

Gaseste-ti personajul preferat, modelul pe care ai vrea sa-l urmezi, simbolul pe care il apreciezi, descopera-i viata si vezi ce calitati a avut.

2. Fa-i schimbari mici in timp

Stabileste-ti un plan de bataie si treci la treaba. De exemplu ai putea sa-ti faci un plan in care sa precizezi unde doresti sa fii din punct de vedere financiar peste un an sau in urmatorii 5 ani. Apoi scrie pe o foaie de hartie lucrurile pe care va trebui sa le faci pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus. Va trebui sa investesti, sa incepi o afacere sau sa economisesti, acestea sunt doar exemple de posibile actiuni pe care ai putea sa ti le tabilesti.

Apoi, in fiecare zi, fa-i cate ceva pentru a-ti duce planul la bun sfarsit. Sa faci totul dintr-o data este aproape imposibil insa daca in fiecare zi esti fidel planului tau si aplici politica pasilor marunti, ai sanse reale sa ajungi acolo unde iti doresti, sau mai pe romaneste “incetul cu incetul se fabrica otetul”.

3. Cauta sfaturi intelepte

Prietenii si familia nu sunt totdeauna cei mai buni consilieri mai ales daca nu fac parte din categoria oamenilor de succes din punct de vedere financiar, adica din acea categorie in care vrei sa ajungi.

Cauta-ti sfatuitorii printre oamenii care deja au parcurs drumul pe care te-ai angajat. Gaseste-ti un mentor, ar putea fi chiar seful tau, invata de la el, incearca sa ti-l faci prieten pentru a putea primi sfaturi sincere si dezinteresate. Daca acest lucru ti se pare imposibil ai putea sa te folosesti de internet pentru a intra in legatura cu oameni experimentati si pentru a le cere sfaturi prin intermediul forumurilor de afaceri.

4. Castiga mai mult sau cheltuie mai putin

Este un principiu pe cat de simplu pe atat de sanatos. Pentru a acumula capital fie iti cresti debitul surselor de venit, fie economisesti astfel incat la sfarsit de luna, dupa ce platesti toate cheltuielile necesare traiului, sa mai ramai si cu un surplus de bani pe care sa ii inmultesti constant.

Te-ai putea gandi la noi surse de venit (un al doilea job, o afacere, o investitie) si/sau la economisire.

5. Scapa de datorii

Daca ai datorii, rate la credite, etc., cauta sa le lichidezi cat mai repede, altfel risti sa ajungi sa muncesti toata viata pentru altii (adica pentru aceia carora le datorezi bani, fie ca e vorba de banca fie ca e vorba de persoane fizice). Fii atent la bonusurile pe care ti le ofera banca daca platesti ratele la timp sau intr-un anumit interval, intreaba si calculeaza cea mai buna varianta astfel incat sa scapi de rate cat mai repede dar in acelasi timp cat mai ieftin. In masura in care este posibil evita cu orice pret indatorarea, mai ales daca e vorba de cheltuieli care nu isi intorc investitia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu