Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

duminică, 13 iunie 2010

Fidelizarea clientilor

O baza de clienti fideli, care apeleaza constant la serviciile tale, este foarte importanta, mai ales in conditiile crizei economice cand multe afaceri isi vad vanzarile scazand tot mai mult si clientii tot mai rar trecandu-le pragul. Mentinerea nivelului de vanzari este pentru multi antreprenori mai importanta acum decat extinderea si dezvoltarea afacerii, in plus pentru a putea sa te dezvolti ai nevoie de o platforma care sa te sustina, aceasta platforma este baza de clienti fideli care iti genereaza un venit oarecum constant.

Putini stiu insa cum sa isi construiasca aceasta baza, cum sa-si fidelizeze clientii astfel incat sa cumpere de la ei din nou si din nou si din nou. Iata mai jos cateva principii care va pot ajuta sa va fidelizati clientii.

Comunicarea. Comunicarea este cheia promovarii in orice gen de afacere, e esentiala atat pentru a atrage clienti noi cat si pentru a-i mentine pe cei vechi. Tine legatura cu ei prin email, telefon, fluturase, sa stie ca inca esti pe piata si le poti oferi produsele si serviciile de care au nevoie. Chiar daca unii considera aceste metode agasante, ele dau roade. Atunci cand faceti o vanzare oferiti alaturi de produs si un fluturas, o carte de vizita sau un ambalaj inscriptionat cu adresa si brandul dvs. Daca e vorba de afaceri online obtineti adresele de email ale clientilor pentru a tine legatura. Creati astfel o relatie cu fostii clienti astfel incat sa va tina minte si atunci cand mai au nevoie de dvs. sa va caute.

Inovatia. Nu ramaneti incremeniti in vechile forme, adaptati-va gusturilor clientilor vostri, diversificati-va gama de produse si servicii pentru a-i face sa apeleze din nou la dvs. De exemplu vindeti electrocasnice, oferiti si servicii de reparatii electrocasnice, vindeti un anumit soft, dupa o vreme veniti cu o varianta imbunatatita a softului respectiv sau cu un alt produs complementar si asa mai departe. Luati exemplu de la marile companii de telefoane mobile, in fiecare an scot cate o noua generatie de telefoane astfel incat vechii clienti sa doreasca sa-si upgradeze telefonul la noua versiune.

Unicitatea. Oferiti ceva unic, ce poate fi gasit doar la dumneavoastra, astfel incat clientii sa devina dependenti de dumneavoastra. Ganditi-va de exemplu la afacerile in franciza, francizatul are obligatia sa cumpere materia prima doar de la francizor, puteti si dvs. sa oferiti ceva in regim de monopol sau aproape de monopol.

Incurajarea. Oferiti anumite bonusuri sau reduceri pentru clientii care aleg sa revina. Le puteti oferi un card special pentru magazinul dvs. Vor avea astfel un motiv in plus sa cumpere din nou din acelasi magazin. Va puteti gandi chiar la un sistem de marketing in retea, ii puteti stimula financiar sa aduca noi clienti.

Pe scurt cautati sa deveniti o zona de referinta pentru clientii dvs., sa faceti parte din viata lor astfel incat sa va aprovizioneze afacerea cu un venit constant. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu