Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

luni, 19 iulie 2010

Opt exercitii ca sa ai o relatie durabila si pasionala

Acest fel de articole sunt foarte des scrise pe multe site-uri si m-am uitat un pic peste ele. Nu as putea sa spun daca le-am epuizat pe toate sau nu. Acum insa mi-a venit o idee si vreau sa ti-o prezint si tie.

Ma tot gandeam zilele trecute cum poti sa ajuti un cuplu sa isi imbunatateasca relatia. De unde trebuie sa pornesti? Ce criterii trebuie sa iei in seama la o relatie? Care sunt trucurile pe care le poti folos ca si “trusa de urgenta”? Ba mai mult, folosind aceste 10 exericii, pe care sunt convins ca deja le faci poate fara sa te gandesti la ele, cum poti sa iti dai seama de reactiile partenerului si de mesajul ascuns in aceste reactii ale sale.

Exercitiul 1: Inbratiseaza partenerul in timp ce stati in pat. Incearca sa ii percepi respiratia si sincronizeaza-ti respiratia in modul urmator. Cand el inspira tu sa expiri, cand el expira tu sa inspiri. Lucrul acesta creaza un flux de energie si amplifica empatia dintre voi. Respiratia se modifica imediat cand avem alte emotii. Ritmul respiratie poate sa fie un mecanism prin care sa transmiti iubire. Incearca, experimenteaza si vezi ce se intampla. Daca respiratia este in mod natural sincronizata si in armonie, in acel cuplu chiar se petrec lucruri minunate. Dar si daca ritmurile nu sunt sinconizate, ele se pot sincroniza si o sa vezi ca asta duce la o armonizare a emotiilor intre voi doi.

Exercitiul 2: acest exercitiu se face cand amandoi vor sa dezvolte relatia, sa o faca mai stabila si mai profunda. Cand amandoi sunt deja pe aceeasi lungime de unda dar apar unele riscuri in comunicare. Trebuie sa stati amandoi in picioare la 50 cm unul de altul si sa va tineti de maini. Timp de 5 minute in care sa desenati un cerc imaginar in jurul vostru iar in acel cerc aveti voie sa va priviti cu intensitate in ochi si sa vorbiti de ceea ce ati simtit ca emana din ochii partenerului. In acest cerc trebuie sa vorbiti numai despre emotii. Nu despre ceea ce trebuie sa faci sau ai facut, tu sau partenerul. Ci despre ceea ce ai simtit, sau a simtit partenerul cand ai facut ceva sau cand a facut ceva. Totul aici este “cum ai simtit”, nu “de ce ai facut”.

Exericiul 3: invata sa te misti in ritmul partenerului. Prin casa, cand se uita la televizor. Cand te intalnesti cu partenerul in oras la o cafea, oricand. Misca corpul, mainile, picioarele in acelasi ritm. Apoi poti sa incepi sa te joci. Sa misti mana foarte lent exact cum o misca partenerul. La un momenta dat aceste miscari o sa iti fie simple. Efectul este ca vei stii in permanenta ce simte partenerul. In miscari se traduc sentimentele si emotiile noastre cel mai rapid. Miscarile si calitatea lor sunt efecte ale emotiilor noastre. Vei avea tot timpul la indemana un “termomentru” al emotiilor partenerului cand ajungi sa le decodifici.

Exercitiul 4: Acest exercitiu este cunoscut de toata lumea dar putini ii dau importanta cuvenita. Cea mai importanta valoare in cuplu este increderea in celalalt. Asa ca incearca urmatorul joc pe care sunt convins ca deja in cunoasti. Pune-l pe partener cu spatele la tine in picioare sa isi dea usor drumul pe spate si tu sa il prinzi in cadere. Si fa si tu la fel. Apoi discutati despre cum ati simtit, despre ce emotii ati avut in acele fractiuni de secunda. Simplu dar iti permite sa verifici cata incredere ai si cata incredere are in tine.

Exercitiul 5: Un alt exercitiu simplu si folosit constant de cupluri este “schimbarea de secrete”. Aici e vorba de secretele care te fac vulnerabil. Aceasta creste starea de uniune intre cei doi parteneri. Acest exercitiu se face ori verbal ori in scris. Ceea ce conteaza este “ritualul” prin care faceti asta. Nu are voie sa fie ceva banal, la o cafea. Trebuie sa fie un moment ales special pentru asta. Un moment in care nu exista lumea ci exista numai cei doi parteneri. Poti sa faci acest schimb de secrete prin scrierea secretului pe o hartie. Fiecare din cei doi parteneri isi scrie un secret pe hartie si apoi schimba hartiile intre ei. In teorie, acest ritual se mentine pana cand aproape nu mai sunt secrete intre cei doi.

Exercitiul 6: “Citirea gandurilor” este un alt exercitiu ce il poti folosi pentru ca te juca si pentru ca sa intaresti relatia cu partenerul. Scrie pe o hartie o propozitie sau un cuvant apoi inchide ochii si “transmite-i” mental partenerului aceea propozitie sau acel cuvant pe care l-ai scris. Nu conteaza daca nu nimereste cuvantul scris de tine, important este jocul in sine. Apoi schimbati rolurile. Este foarte util ca in timp ce unul “transmite” celalalt sa adopte o pozitie corporala identica cu cel ce “transmite”. In timp ce tu esti cel care transmite mental, tu chiar trebuie sa te concentrezi pe ceea ce ai in minte. Sa nu te gandesti la altceva. Sa simti clar si intens ceea ce ai in minte. Iti recomand ca sa pui pe hartie ceva incarcat emotional pentru amandoi.

Exercitiul 7: Puneti-va la circa 1,5 metri distanta, fata in fata, si priviti-va. La fiecare 10 secunde faceti un pas foarte foarte mic inainte unul spre altul, pana cand ajungeti la o distanta de 30 de centimetri. In practica acest exercitiu are rolul de a “invada” zona de siguranta a partenerului. Faptul ca faceti asta foarte lent permite partenerului sa simta si sa evalueze senzatiile, emotiile pe care le are in timp ce tu ii intri in zona personala, zona intima. Nu ar fi rau deloc ca finalul exercitiului sa fie un sarut. :) Acest exercitiu iti permite si tie sa evaluezi gradat ce simti cand partenerul intra in zona ta personala. Tot timpul in spatiul nostru personal intra partenerul dar niciodata nu intra in acest mod in care poti sa percepi diferentele si sa iti sesizezi emotiile. Si pentru el e identic. Tu intri prea brusc in spatiul personal si el/ea nu apuca sa isi dea seama ce simte.

Exercitul 8: Freaca-ti –va palmele una de alta cu putere pana simti ca sunt fierbinti. Apoi apropiati palmele de ale partenerului fara sa va atingeti. Apropiati palmele pana la distanta la care simtiti caldura cum emana din palmele partenerului. Percepe-ti caldura emanata de partenerul vostru. Continuati amandoi exercitiul pana cand energia dintre voi devine “palpabila fizic”. Acest exercitiu are un efect de reducere a tensiunilor si stresului dintre cei doi.
Aceste 8 exercitii sunt fructul cercetarilor terapeutilor pentru cupluri. Autorii lor au ajuns la concluzia ca aplicarea acestor exercitii intensifica sentimentele de dragoste dintre parteneri si, mai mult decat atat, reusesc chiar sa reaprinda o iubire care s-a racit in timp, sa transforme o relatie plafonata intr-o relatie in care cei doi se simt iar iubiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu