Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

marți, 15 iunie 2010

Psihologia in afaceri

Afaceri globale si corporatii la scara mare domina lumea financiara contemporana. Aceste afaceri la scara internationala au nevoie de o intelegere cat mai buna a cerintelor clientilor si angajatilor lor. Performanta acestor afaceri este conditionata de cunoasterea psihologiei celor doua categorii principale : consumatori si proprii angajati.

In secolul trecut psihologia a facut pasi importanti in intelegerea comportamentului uman si a relatiilor interumane, aceste progrese ale psihologiei nu aveau cum sa nu se rasfranga si in managementul marilor companii si corportatii. Psihologia in afaceri se rezuma in mare la psihologia clientilor si cea a angajatilor si consta in asigurarea unui echilibru intre cererile si asteptarile clientilor si cele ale propriilor salariati.
Angajatii trebuie sa inteleaga obiectivele pe care compania trebuie sa le atinga si impreuna cu echipa sa sa se solidarizeze cu acestea. De aceea e necesar ca spiritul de echipa in interiorul companiei sa fie unul foarte puternic, acesta se poate cultiva si dezvolta prin masuri manageriale. Conducerea sau leadershipul companiei va fi ales dintre angajatii care poseda spiritul de initiativa si competitivitate, spirit ce trebuie incurajat prin recompensarea angajatilor competenti, cu spirit competitiv. Un alt aspect important in psihologia afacerii il consta multumirea angajatilor, acestia trebuie sa fie multumiti de locul de munca, programul si salariul pe care il primesc, altfel, departe de a deveni o echipa vor dori sa plece care incotro considerand slujba actuala doar o treapta a carierei lor, ei fiind in cautarea altei companii care le ofera mai multa satisfactie.
La fel ca si angajatii, clientii sau consumatorii fac si ei parte integranta din afacere, sunt chiar cea mai importanta componenta a ei. Psihologia clientilor se spijina pe trei piloni principali : performata produsului/serviciului dar si a companiei in sine (sunt foarte sensibili la stirile legate de marile companii, de scandaluri sau de performantele companiilor respective). Au anumite asteptari de la o companie internationala.
Al doilea factor important in psihologica clientilor este brand-ul, in general consumatorii tind sa cumpere produse aflate sub un brand bine cunoscut deoarece le ofera mai multa siguranta, au mai mare incredre intr-un produs "de firma" decat intr-unul cu un brand anonim.
In fine al treilea factor important din punct de vedere al clientului este inovatia. Consumatorii sunt curiosi si interesati de noile imbunatatiri ale unui produs, sa ne gandim numai la telefoanele mobile care de la an la an evolueaza tocmai datorita acestei dorinte de nou a consumatorilor. Chiar daca au deja telefoane mobile clientii cumpara telefoane de ultima generatie datorita inovatiilor.

In concluzie psihologia in afaceri consta in satisfacerea cerintelor propriilor clienti si a salariatilor, este o strategie practicata de marile companii si corportatii dar care poate fi preluata si la nivelul micilor afaceri cu ajustarile de rigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu