Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

duminică, 27 iunie 2010

Masajul si sanatatea

Masajul este o terapie holistica. Are efecte atat asupra mintii, cat si asupra corpului.
Masajul imbunatateste circulatia sangelui si fluxul limfei. Efectul mecanic direct al presiunii manuale si miscarilor ritmice utilizate in masaj pot sa maresca destul de mult ritmul fluxului sanguin. De asemenea, stimularea receptorilor nervosi cauzeaza dilatarea vaselor de sange, facilitand circulatia sangelui. Acest lucru are un efect profund asupra sanatatii unei persoane.
Beneficiile masajului pentru sanatate
Reducerea tensiunii musculare
Masajul afecteaza si muschii, dar si alte tesuturi moi din intreg corpul. Detensioneaza muschii contractati si intariti. Ii stimuleaza pe cei slabiti si molesiti. Tensiunea cronica musculara reduce circulatia sangelui si miscarea limfei, masajul fiind recomandat cu incredere in aceste situatii.
Imbunatateste circulatia sangelui
Capacitatea de oxigenare a sangelui poate creste cu 10-15% dupa masaj. Prin stimularea indirecta sau directa a nervilor care deservesc organele interne, vasele de sange ale acestor organe se dilateaza si permit o mai buna hranire a organelor.
Imbunatateste miscarea limfei
Limfa este un lichid alb laptos care dreneaza impuritatile si reziduurile din celulele tesuturilor. Componentele acestor reziduuri sunt toxinele produse de organism. Asa ca, limfa este vitala pentru sanatatea organismului. Contractiile musculare au efect de pompare, miscand limfa. Masajul si exercitiile ajuta la buna circulatie a limfei.
Cresterea mobilitatii si a razei de miscare a articulatiilor

Masajul ofera o actiune de intindere blanda, atat pentru muschi, cat si pentru tesuturile conjunctive, care inconjoara si sprijina muchii si multe alte parti ale corpului, ajutand la mentinerea elasticitatii tesuturilor.
Stimuleaza sau calmeaza sistemul nervos

Masajul echilibreaza sistemul nervos prin calmarea sau stimularea acestuia, in functie de efectele necesare fiecarei persoane in timpul masajului.
Imbunatateste conditia pielii
Masajul imbunatateste aspectul pielii prin imbunatatirea functiilor glandelor sebacee si sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si proaspata. Apare si o excretie crescuta de azot, fosfor anorganic si sare. Ca rezultat, se obtine cresterea ritmului metabolismului.
O mai buna digestie si functionare a intestinelor
Masajul mareste secretiile si excretiile organismului. Creste productia de sucuri gastrice, saliva si urina. Apare si o excretie crescuta de azot, fosfor anorganic si sare. Ca rezultat, se obtine cresterea ritmului metabolismului.
Alina durerile cronice si acute

Masajul ajuta in recuperarea dupa oboseala sau in cazul durerile minore.
Alte beneficii ale masajului:
  • ajuta organele interne si sistemul imunitar;
  • reduce inflamatiile;
  • reduce stresul;
  • este util pentru relaxare generala;
  • duce la o imbunatatire globala a sanatatii fizice si a calitatii vietii.
Totusi, atentie la anumite aspecte!
Nu aplicati niciodata presiune pe vene varicoase.
Nu masati direct pe pielea infectata, in locuri unde exista condiloame, herpes sau furunculi sau atunci cand există inflamatii, vanatai si taieturi deschise.
Atunci cand oferiti un masaj, acoperiti taieturile deschise sau zgarieturile de pe maini, cu ajutorul unor plasturi.
Masajul la nivelul abdomenului este bine de evitat in primele 3 luni de sarcina, timp in care riscul avortului este cel mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu