Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 26 iunie 2010

Intrebari frecvente despre ciclul menstrual

Tinerele domnisoare din ziua de azi se confrunta cu o problema delicata, dar nu atat de grava cum pare. De fapt, este incorect spus ca ciclul menstrual este o problema, pentru ca existenta lui ar trebui sa le bucure pe fete, fiind un semn clar al unui corp sanatos, care se pregateste pentru maturitate. Problema reala ar fi alta, mai precis aceea ca tinerele fete nu comunica mai deloc cu mamele lor si nu sunt deloc informate despre acest subiect.
Prin urmare, am incercat sa facem o selectie si sa va prezentam cateva intrebari frecvente pe aceasta tema, in speranta ca vom reusi sa oferim un punct de plecare si o baza pentru discutii mai detaliate.
Cat de des trebuie sa schimb absorbantele sau tampoanele?
In timpul menstruatiei absorbantele trebuie schimbate cat de des este nevoie, pentru a preveni patarea cu sange menstrual. Veti invata pe parcurs care este perioada optima in timpul careia va simtiti confortabil si momentele cand trebuie sa va schimbati tamponul.
Daca utilizati tampoane interne, fiti sigure ca le schimbati la cel putin 4 ore, dar nu mai mult de 8 ore, pentru a preveni aparitia unei boli rare, dar fatale, numita sindromul socului toxic (SST).
In plus, intotdeauna trebuie sa folositi tamponul cu cel mai mic grad de absorbtie, adecvat fluxului menstrual zilnic. Utilizand tampoane superabsorbante in perioada in care fluxul este redus va supuneti riscului aparitiei SST. Riscul este mult mai mare la femeile pana in 30 de ani, in special la adolescente.
Este important sa nu va lasati induse in eroare si sa credeti ca doar anumite tampoane duc la SST. Nu este deloc adevarat. Nu conteaza daca tampoanele sunt facute din cel mai pur bumbac sau din raion, toate tampoanele prezinta riscul potential de SST, daca nu sunt utilizate in mod adecvat.
Cum arata sangele menstrual?
Poate va asteptati ca sangele menstrual sa arate ca sangele obisnuit pe care il stiti de la o taietura la deget. Totusi, desi sangele pierdut in timpul menstruatiei poate semana cu alta pierdere de sange, este si foarte diferit. Sangele menstrual poate fi rosu aprins, rosu deschis sau de alta culoare, cum ar fi maro. Sangele menstrual normal poate fi subtire si apos sau gros si vascos. In timpul menstruatiei puteti observa si cheaguri de sange. Acestea sunt parti din tesutul endometrial si este un lucru absolut normal.
Ce se intampla in timpul ciclului menstrual?
In timpul ciclului menstrual, un ovul este eliberat din ovare. In timp ce ovulul calatoreste in jos pe trompele uterine si catre uter, uterul isi creaza o membrana care consta in sange si tesut suplimentar. Membrana uterului se va ingrosa si, daca apare sarcina, vasele de sange din membrane se vor mari pentru a hrani fetusul in crestere. Daca ovulul este fertilizat de o celula de sperma, se va atasa de peretii uterini si va incepe dezvoltarea unui fetus. Daca ovulul nu este fertilizat, membrana groasa care este construita in timpul ciclului menstrual nu mai este necesara si este eliminata in timpul menstruatiei. Ovulul nefertilizat ori se dizolva, ori este absorbit de catre corp, ori este eliminat. Nu uitati: ciclul menstrual incepe in prima zi de menstra si se termina la urmatoarea prima zi de menstra.
Cat timp tine menstruatia?
Deoarece toate fetele sunt diferite, menstruatia variaza de la o fata la alta. O fata poate avea o menstruatie de 3 zile, iar alta fata una de 7 zile. Poate dura cativa ani pentru ca aceasta perioada sa devina regulata. Intr-o luna menstruatia poate dura 4 zile, iar luna viitoare poate tine 6 zile. Unele femei au menstruatii diferite cativa ani buni si exista posibilitatea sa nu se regleze niciodata. Doctorii pot prescrie pastile anticonceptionale pentru a ajuta doamnele si domnisoarele sa aiba un ciclu menstrual regulat. Discutati cu medicul vostru pentru a descoperi cum va puteti regla ciclul, daca acesta este neregulat.
Ce inseamna daca nu mi-a venit menstruatia?

Exista mai multe motive pentru care, intr-o luna, menstruatia sa nu apara:
  • Varsta – daca de-abia ati inceput sa aveti menstruatie, poate sa nu vina in fiecare luna. Daca sunteti o femeie mai in varsta este apropierea menopauzei.
  • Exercitiile – exercitiile fizice excesive sau sportul de performanta pot cauza lipsa menstruatiei.
  • Stresul – stresul si emotiile foarte puternice din viata zilnica pot duce la disparitia menstruatiei o luna si chiar doua.

Menstruatia ma impiedica sa ma distrez?

Desigur ca nu! Menstruatia nu trebuie sa va afecteze activitatile zilnice. Puteti face exercitii, inota, merge cu bicicleta si va puteti distra. Unele doamne si domnisoare considera ca exercitiile fizice practicate in timpul menstruatiei pot reduce sau preveni durerile de stomac sau disconfortul.
Voi avea menstruatie pentru tot restul vietii?
Nu. O femeie nu va mai putea sa se reproduca odata ce a ajuns la menopauza. Menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani. Menopauza presupune ca o femeie nu mai are ovulatie, nu mai produce ovule, prin urmare nu mai poate ramane insarcinata. Precum menstruatia, menopauza variaza de la femeie la femeie si poate dura cativa ani pana se instaleaza.
De unde stiu ca trebuie sa consult un medic in legatura cu menstruatia mea?

Trebuie sa mergeti la un consult in urmatoarele cazuri:
  • daca nu v-a venit menstruatia pana la varsta de 16 ani;
  • daca menstruatia a incetat subit;
  • daca sangerati mai multe zile decat de obicei;
  • daca sangerati excesiv;
  • daca dintr-o data va simtiti ametite dupa ce schimbati tamponul;
  • daca aveti sangerari intre zilele de menstruatie;
  • daca aveti dureri insuportabile in zilele de menstruatie.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi si celelalte articole scrise de noi pe aceasta tema. Speram ca v-am fost de folos si am facut putina lumina in padurea de informatii care le auziti, dar nu le intelegeti.
Si nu uitati: comunicati cu mamele voastre! Au fost si ele fetite candva si va pot ajuta mult mai mult decat niste discutii pe forumuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu