Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 19 iunie 2010

Cata apa trebuie sa bem zilnic?

Daca raspundeti “8 pahare a cate 250 ml pe zi” veti da raspunsul cel mai des citat, dar si gresit!

8 pahare a cate 250 ml de apa pe zi a fost o recomandare atat de des repetata, incat aproape nimeni nu s-a mai indoit de ea, dar daca privim spre origini, asa cum oamenii de stiinta americani au facut recent, vom descoperi ca nu exista o dovada stiintifica pentru a sprijini aceasta recomandare.

Originile regulii “2 l de apa zilnic” sunt undeva prin 1945, cand Comisia pentru Alimente si Nutritie a sugerat ca o persoana trebuie sa consume 1 ml de apa, cca. 1/5 dintr-o lingurita, pentru fiecare calorie de alimente consumata.

La o dieta normala de 1900 calorii pe zi asta inseamna 1900 ml apa zilnic sau aproape 8 pahare a cate 250 ml.

Dar ceea ce s-a pierdut in ceata trecerii anilor este ca recomandarea initiala sugera si ca marea parte din necesarul zilnic de apa poate fi regasit in continutul de apa al alimentelor. Multe alimente contin apa, precum perele sau pepenele rosu, iar acest continut se adauga la consumul zilnic de apa.

De fapt, nu exista cercetari solide care sa dovedeasca necesitatea celor 8 pahare de apa. Ce inseamna asta in termeni practici?

Asa cum majoritatea practicienilor de medicina alternativa recunosc, bunul simt este adesea cea mai buna regula, in cazuri ca acesta. Ceea ce se recomanda de fapt de specialist este sa beti atunci cand va este sete! Suna simplu, dar exista si o serie de recomandari.

Apa este minunata si trebuie sa beti cat mai multa, dar si sucurile proaspete de fructe sunt bune, cu moderatie, la fel ca si infuziile de plante si ceaiurile. Daca aveti o dieta bogata in legume si fructe proaspete, la fel, obtineti necesarul de apa din alimentele consumate.

Dar daca, totusi, dieta voastra consta in 3 dublu cheeseburgeri, inecati in 3 litri de cola dietetica, este neaparat nevoie sa beti mai multa apa!

Concluzia? Totul tine de bunul simt. Consumati o dieta echilibrata, beti apa cand va este sete si nu deveniti obsedati de numarul de pahare cu apa pe care le beti zilnic. Beti pana la fund!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu