Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 19 iunie 2010

Depresia, boala civilizatiei sau etapa de maturizare?

Depresie, spleen, neurastenie, melancolie recurenta, inima albastra, oricare i-ar fi numele, aceasta boala poate sa ne afecteze oricand, bebelus sau copil, adolescent sau adult. Chiar daca exista factori ce favorizeaza aparitia ei la anumiti oameni, nimeni nu trebuie sa se creada la adapost de aceasta afectiune care priveste atat fizicul, cat si psihicul.

Intrebarea este “Ce este depresia?”. Este o boala a civilizatiei in care traim, a carei aparitii nu este posibila decat atunci cand fiiinta umana si-a satisfacut nevoile primare ( hrana, imbracaminte, locuinta, securitate) si atunci se gandeste la binele psihic? Se constata ca atunci cand survin catastrofe naturale sau umane, razboaie sau situatii care pun in pericol supravietuirea fizica imediata la omului, chiar si persoanele obisnuite sa fie depresive isi mobilizeaza resursele interne pentru a supravietui si chiar a-i ajuta pe ceilalti.

Sau depresia, in stadiu incipient sau declansata, nu este decat o etapa de maturizare a parcursului fizic ce se intampla oricui? Daca ar marca trecerea de la o etapa la alta? Un indicator de schimbare si paradoxal o dovada de crestere interna? De altfele exista intotdeauna un inainte si dupa depresie. Majoritatea celor care o traverseaza recunosc ca aceasta etapa dureroasa a fost ocazia unei profunde puneri sub semnul intrebarii a valorilor si a schimbarilor individuale uneori importante in viata.

Aceasta boala are cauze multiple: reactie la un eveniment traumatizant: deces, boala grava, separare sau abandon de catre persoana draga, accident sau agresiune, somaj, handicap si dependenta, izolare sociala si afectiva. Ea poate sa apara in urma unei epuizari emotionale, deseori legata de stresul profesional permanent. Uneori apare in urma unui eveniment fericit: nastere, casatorie, promovare profesionala, mostenire importanta sau un castig important. Exista si forma particulare precum deprezia sezoniera legata de scaderea luminozitatii naturale iarna si forme incipiente cand depresia se ascunde in spatele unor simptome fizice variate: tulburari digestive, cardio-vasculare, dureri diverse.

Cum o recunoastem si cum o tratam? Principalele simptome asociaza deseori oboseala matinala, tristetea, pierderea interesului pentru viata, izolarea sociala, insomnii si scaderea puterii de concentrare, devalorizare, culpabilitate, angoasa importanta, ganduri obsedante, uneori suicidare sau agresive. Pot exista pierderi in greutate sau pusee de ingrasare rapida, daca persoana dezvolta anorexie sau bulimie pentru a lupta impotriva angoasei.

Tratamentul sau trebuie sa actioneze la diferite niveluri pentru a fi eficace. Cum este vorba de o boala psihica, va trebui sa va ganditi la ajutorul unui psihoterapeut, mai ales in cazurile grave, caci radacinile depresiei isi pot avea originea in copilarie sau adolescenta. Apoi, printre multitudinea de remedii naturale, se pot retine cateva care si-au dovedit eficacitatea.

In fitoterapie, sunatoarea are o eficacitate similara cu antidepresivele alopatice fara sa aiba efecte secundare. cum ar fi dependenta. Griffonia Simplicifolia, magnolia, gentiana. sofranul au de asemenea proprietati antidepresive reale. Putem sa apelam si la elixire florale sau “Flori de Bach”, printre care:Gentian, Gorse, Mustard, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut sau Wild Rose.

Trebuie sa va asigurati ca aveti o alimentatie bogata in aminoacizi, glucide, ce sunt necesare sintezei endorfinelor si in acizi grasi Omega 3. Un supliment cu minerale, precum fierul, magneziul si zincul, dar si vitaminele grupei B pot fi utile, daci deficitul lor e un factor al instalarii unui sindrom depresiv. O alga precum spirulina luata regulat combate aceste carente. Litiul, un oligoelement indispensabil sintezei serotoninei, luata in cura continua timp de cel putin 6 luni este prescrisa deseori in aceste tulburari depresive.

In sfarsit, nu trebuie sa uitati sa luati contact cu natura, alegand mersul prin padure, rauri, plaje la ocean sau varfuri de munte. Pe langa beneficiile fizice aduse de ionii negativi, aceasta practica va si foarte buna pentru suflet. Si tot ce ne hraneste sufletul de valori pozitive, ne va ajuta sa traversam aceasta perioada mai usor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu