Like me? Like YOU! Get FREE Facebook Likes, Fans, Followers, Tweets

sâmbătă, 19 iunie 2010

Istoria rochiei albe de mireasa

Mii de femei si fete viseaza la nunta lor cu Fat-Frumos, la rochia alba de mireasa si la acea zi speciala. De ce insa este albul atat de popular? De ce rochia de mireasa este in mod traditional alba? Sau poate ceva nu e in regula? Iata un articol care dezvaluie o parte mica din istoria rochiei de mireasa.

Trebuie sa stiti ca albul nu era popular deloc atunci cand venea vorba de culoarea rochiei de mireasa si asta pana in 1840. Albul era considerat in mod traditional drept culoarea doliului si de aceea nu era deloc ales pentru nunta. Inainte de 1840 miresele purtau rochii de mireasa colorate care simbolizau fericirea lor. Miresele din Evul Mediu din inalta societate aveau la dispozitie materiale pretioase, precum blana, catifeaua sau matasea.

Faceti loc rochiei albe de mireasa

Cum a aparut rochia alba de mireasa? In principal datorita unei anume nunti ce a avut loc in 1840. In acel an regina Victoria s-a casatorit cu Albert of Saxe-Coburg. A purtat o superba rochie alba, asortata cu un buchet de flori de portocal si avand o trena de foarte lunga de aproape 5 metri. Fotografia lor de nunta a fost publicata si a influentat multe mirese. Chiar daca femeile se casatoreau in rochii colorate, tonul fusese dat pentru alb.

In timpul epocii victoriene, rochia alba de mireasa a fost vazuta ca un simbol al statutului. Si nu pentru ca regina Victoria a purtat-o la nunta ei, ci pentru ca vesmintele albe erau aproape imposibil de curatat. Asa ca daca purtai acesta culoare la nunta, insemna ca ai foarte multi bani pentru a-ti permite o rochie pe care o vei purta doar o data.

In epoca Eduardiana, moda si rochiile de mireasa au devenit din ce in ce mai extravagante. Cand primul razboi mondial a izbucnit, lucrurile s-au schimbat, datorita saraciei. Rochiile au devenit mai simple si mai scurte. In timpul crizei si a celui de al doilea razboi mondial, foarte multe femei au optat pentru o rochie simpla, alba, pe care au vopsit-o apoi in culori vii, precum albastrul sau verdele. Astfel puteau sa foloseasca rochia si dupa nunta.

Rochia scurta a lui Coco Chanel

Chiar daca regina Victoria a dat tonul culorii albe, aceasta a devenit traditie cand Coco Chanel a introdus rochia de mireasa scurta in 1920. Rochia era pana la genunchi si era insotita de o trena foarte lunga si un voal.

Dupa razboi a venit timpul prosperitatii. Rochiile de mireasa au devenit din ce in ce mai elaborate, iar miresele au inceput sa foloseasca dantela, matase si satin. Rochiile trebuiau sa fie extrem de decente in biserica, dar dupa ceremonie era rezonabil sa arati putina piele. Rochia fara bretele si pana la genunchi a fost extrem de populara in anii `50.

O varietate de rochii, culori si stiluri

Miresele din secolul 21 nu se mai marita atat de des in culoarea alb. Deseori aleg cremul, ivory sau alte nuante delicate, pastelate. Cat despre fosrma si stil, nu exista limite. Exista pentru fiece gust: scurta, lunga, brodata, simpla, din dantela etc. Dar … orice culoare si stil alegeti pentru rochia de mireasa, fiti sigure ca va fi o rochie de mireasa de poveste care va exprima personalitatea dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu